Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ
Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ
13/12/99 (16:30GMT)

Διαψεύδει το πρωθυπουργικό γραφείο το δημοσιεύμα της Guardian για τα Μάρμαρα
Διαψεύδει η Downing Street το δημοσιεύμα της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με το οποίο παρενέβη ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ για να μην επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. "Πρόκειται γιά βλακείες" ...αυτή ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της Dawning Street, του πρωθυπουργικού γραφείου στο σημερινό δημοσίευμα της Guardian γιά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Σύμφωνα λοιπόν  με  το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ο  βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε κατηγορηματικά ότι τα μάρμαρα δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Θετικό το κλίμα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις επισημαίνει ο Τζεμ - Κατηγορεί όμως την ΕΕ για την στάση της προς την Κύπρο
Χάρη στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ της ΄Αγκυρας και της Αθήνας είμαστε σε θέση να επιλύσουμε τα προβλήματα μας χωρίς να είναι απαραίτητο να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ. Ο τούρκος υπουργός είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεργαστούν για να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γαλικό Πρακτορείο, ο κύριος Τζέμ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη στάση της στην Κύπρο που, όπως είπε, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην συνέχιση των συνομιλιών. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κυπριακή κυβέρνηση απο την πλευρά της αντέδρασε στις δηλώσεις Τζεμ, αποκαλώντας τις ανοησίες. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι ούτε η ελληνοκυπριακή, ούτε και η τουρκοκυπριακή πλευρά, αποχώρησαν απο τις συνομιλίες.

Αμνηστεία για τους τσετσένους μαχητές που θα παραδοθούν - τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Τσετσενία
Η ρωσική Κάτω βουλή, η Δούμα, ενέκρινε την πρόταση να δοθεί αμνηστεία στους τσετσένους μαχητές που θα παραδοθούν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ, η Ρωσία επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει χάσει ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος, αρνήθηκε όμως ότι κατερρίφθη απο τους αντάρτες. Οι ρωσικές δυνάμεις, εξάλλου άρχισαν και πάλι το βομβαρδισμό του Γκρόσνι μετά απο αρκετές ώρες ηρεμίας στην περιοχή.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει  ένα βορειο-δυτικό προάστιο και ότι ετοιμάζονται να καταλάβει την πόλη Σάλι, την μόνη άλλη πόλη, πέραν του Γκρόσνι, την οποία ελέγχουν οι τσετσένοι μαχητές.

Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στο Σουδάν - διέλυσε τη Βουλή ο Πρόεδρος
Στο Σουδάν, ο ισλαμιστής ηγέτης Χασάν Ατ-Τουραμπί αντέδρασε στο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που επέβαλε στη χώρα ο Πρόεδρος Ομάρ Αλ-Μπασίρ αποκαλώντας το αντι-συνταγματική και πραξικοπηματική ενέργεια. Ο κύριος Τουραμπί, που είναι Γενικός Γραμματέας του κυβερνώντος Κόμματος του Εθνικού Κογκρέσσου δήλωσε στο BBC ότι ο Πρόεδρος Μπασίρ καταπατά τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα. Ο σουδανός Πρόεδρος επέβαλε χθες τρίμηνο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και διέλυσε τη Βουλή.

Τα παιδιά υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες απο τη φτώχεια και τους πολέμους, λέει η UNICEF
Περισσότερα απο δύο εκατομύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε μια δεκαετία, επισημαίνει η ετήσια έκθεση της UNICEF για τα Παιδιά. Οι εμπόλεμες συγκρούσεις είναι μια μόνο απο τις πηγές των δεινών για τα παιδιά σημειώνει η οργάνωση του ΟΗΕ, που προσθέτει ότι περισσότερα παιδιά ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας απο ότι πριν απο 10 χρόνια.

Κηδεύτηκε ο Τούτζμαν
Δημοσία δαπάνη πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ η κηδεία του κροάτη ηγέτη, Φράνιο Τούτζμαν. Χιλιάδες πολίτες απο όλα τα μέρη της χώρας και αρκετοί ξένοι ηγέτες παρακολούθησαν την νεκρόσημη ακολουθία. Ανάμεσα τους ο τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Οι δυτικές χώρες που ασκούσαν κριτική στον Φράνιο Τούτζμαν για την αυταρχική του πολιτική εκπροσωπήθηκαν στην κηδεία απο διπλωμάτες.

Συνομιλίες για το μέλλον της Κορσικής στο Παρίσι
Στο Παρίσι, σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του γάλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν με κορσικανούς πολιτικούς. Σκοπός των συνομιλιών είναι να αντιμετωπιστεί η βία στην Κορσική, που προκαλείται απο κινήματα που επιζητούν την αυτονόμηση της νήσου. Ανάμεσα στους κορσικανούς πολιτικούς βρίσκονται και εθνικιστές ηγέτες, τους οποίες ο γάλος πρωθυπουργός δέχθηκε να συναντήσει για πρώτη φορά. Νωρίτερα, μια απο τις σημαντικότερες ένοπλες ομάδες της Κορσικής δήλωσε ότι στηρίζει την έναρξη των συνομιλιών.

Ζημειές απο πλημμύρες σε θρησκευτικές εικόνες στην Ιερουσαλήμ
Στην Ιερουσαλήμ, πλημμύρησε το μνημείο που είναι γνωστό ως ο Τάφος της Παναγίας και προκλήθηκαν σοβαρές ζημειές σε μεγάλης αξίας εικόνες, ενώ οι καλόγεροι και οι καλόγριες που βρίσκονταν στο υπόγειο παρεκκλήσι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.  Η πλημμύρα ακολούθησε μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας στην περιοχή, δύο μόλις εβδομάδες αφού αρκετοί θρησκευτικοί ηγέτες πραγματοποίησαν  δεήσεις για να αρχίσουν οι βροχές.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.