Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ
Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ

 


13/12/99 (07:00GMT)
 

Προσωπική παρέμβαση Μπλερ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, ο Τόνυ Μπλερ αποφάσισε κατηγορηματικά ότι τα λεγόμενα Ελγίνεια δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Guardian σε άρθρο με τίτλο: o Mπλαιρ μπλοκάρει την επιστροφή των Ελγινείων. Καταφέροντας ένα σαρωτικό πλήγμα στις ελληνικές φιλοδοξίες, σχολιάζει η Guardian, o βρεταννός πρωθυπουργός αποφάσισε ότι την τύχη των μαρμάρων θα κρίνει συλλογικά η κυβέρνηση, και όχι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού του Chris Smith.

Νέοι βομβαρδισμοί στην Τσετσενία
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρωσικες δυνάμεις βομβαρδίζουν εκ νέου την Τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνυ, μετά από βραχυπρόθεσμη εκεχειρία. Πυρά πυροβολικού και επιθέσεις με ρουκέτες έλαβαν χώρα τη νύχτα, στα νότια  του Γκρόζνυ, ενώ στα ανατολικά οι Ρώσοι στρατιώτες λέγεται ότι έθεσαν υπό έλεγχο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Πριν από την τελευταία αυτή επίθεση, Ρωσικά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στο Γκρόσζυ, προειδοποιώντας τον πληθυσμό να αποχωρήσει και υποδεικνύοντας ασφαλή σημεία εξόδου. Η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την τελική της επίθεση κατά του Γκρόζσυ μέσα στη εβδομάδα, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις και αλλάζει την πολιτική της όσον αφορά την Τσετσενία.

Δηλώσεις Ετσεβίτ μετά το Ελσίνκι - θέμα μηνών η ένταξη της Τουρκίας
Θέμα μηνών και όχι ετών είναι πλέον η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής αποδέχτηκε την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θέτοντας όρους και κριτήρια όχι μόνο οικονομικά αλλά και τη βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, και της επίδοσης της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα η σύνοδος του Ελσίνκι αναφέρει ρητά ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση δεν συνδέεται με την επίλυση του Κυπριακού. Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ό,τι η αποδοχή της τουρκικής υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει μία νέα περίοδο στις σχέσεις της Ελλάδος - Τουρκίας.Εν τω μεταξύ στη Νέα Υόρκη, απογοητευμένος από την σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι είναι ο τουρκο-κύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος λέγεται ότι απειλεί ότι δεν θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών τον Ιανουάριο. Η σύνοδος του Ελσίνκι, να υπενθυμίσουμε, δεν συνδέει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση με την επίλυση του Κυπριακού. Στην Washington πάντως εκτιμάται ότι η νέα εποχή που έχει αρχίσει στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας δεν μπορεί παρά να επηρεάσει θετικά και το Κυπριακό.

Κηδεύεται σήμερα ο Φράνιο Τούτσμαν
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ η κηδεία του προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτσμαν. Ο κ. Τούτσμαν έχασε την Παρασκευή τη μάχη με την επάρατη νόσο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παραστούν στην κηδεία. Σύφμωνα με πολλούς αναλυτές τον κύριο  Τούτσμαν θα διαδεχθεί ο υπουργός εξωτερικών της Κροατίας Μάτε Μάτιτς, ο οποίος ανηκει στην Δημοκρατική Κροατική Ενωση, το κόμμα του κ. Τούτσμαν.

Αισιοδοξία εκφράζουν τόσο το Ισραήλ όσο και η Συρία για τα υψώματα του Γκόλαν
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Συρία εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία λίγες εβδομάδες μετά την επανέναρξη των μεταξύ τους ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. Ο υπουργός εξωετρικών της Συρίας Φαρούκ Αλ-Σάρα προέβλεψε μία ταχεία επίλυση των διαφορών των δύο χωρών για τα υψώματα του Γκολάν τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Πάντως την Τρίτη ισραηλινοί έποικοι θεμελίωσαν τριακόσιες νέες κατοικίες ενώ σχεδιάζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Ισραηλινό κοινοβούλιο σήμερα.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.