Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Την υποψηφιότητα της Τουρκίας προτείνουν οι 15
Την υποψηφιότητα της Τουρκίας προτείνουν οι 15

10/12/99 (15:30GMT)

Το συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει επισήμως να αποδοθεί στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην Κοινότητα χώρας. Το σχέδιο για το κείμενο τελικών συμπερασμάτων που ετοίμασαν οι Δεκαπέντε αναφέρει ότι, η Άγκυρα θα τύχει ίσης μεταχείρισης με όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες, αλλά θέτει ορους: συγκεκριμένα αναφερει οτι τυχόν εδαφικές διαφορές με κράτη - μέλη θα πρέπει, αν δεν λυθούν, να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εντός λογικού χρονικού περιθωρίου το οποίο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ειναι το έτος 2004. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αναφέρεται οτι αν δεν εχει υπάρξει πολιτική λύση όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου, η ΕΕ θα πάρει την απόφασή της χωρίς να θεωρεί τη λύση του Κυπριακού προϋπόθεση.

Στην Τουρκία, ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ χαρακτήρισε θετική την απόφαση των Δεκαπέντε στο Ελσίνκι, αλλά, η τουρκική διπλωματία παραμένει επιφυλακτική. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τουρκικές πηγές ανέφεραν, ότι υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα. Στην Άγκυρα μεταβαίνει ευσπευσμένως ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, για να εξηγησει την απόφαση του Ελσίνκι εν όψει της έκτακτης σύγκλησης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Οι ηγέτες των 15 αναμένεται να διευρύνουν τον αριθμό των υποψηφίων χωρών σε 13, με την προσθήκη δηλαδή και της Τουρκίας. Οι 6 νέες χώρες οι οποίες κλήθηκαν στο Ελσίνκι με στόχο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης είναι η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Μάλτα. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την πρώτη ομάδα των υποψηφίων για ένταξη χωρών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Εντάσεις αναμένεται να προκαλέσουν στους κόλπους της Κοινότητας δύο ακόμη θέματα. Το πρώτο είναι το θέμα της επιβολής ενός πανευρωπαϊκού φόρου στις αποταμιεύσεις, κατί στο οποίο αντιτίθεται σφοδρά το Λονδίνο. Το δεύτερο είναι η διένεξη Βρετανίας - Γαλλίας, μετά την νέα άρνηση της τελευταίας να άρει την απαγόρευση της εισαγωγής βρετανικού βοδινού παρά τις σχετικές αποφάσεις της Κομισιόν.

Τους Ευρωπαίους ηγέτες θα απασχολήσει και η κατάσταση στην Τσετσενία. Οι Δεκαπέντε αναμένεται να εκδώσουν ανακοινωθέν που θα επικρίνει την Μόσχα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Τσετσενία και θα απευθύνουν νέα έκκληση στη Ρωσία να αναζητήσει πολιτική λύση στο πρόβλημα. Πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία.

Συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών Ασλάν Μασχάντοφ με στόχο να μπορέσουν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν το Γκρόζνι χωρίς να κινδυνεύσει η ασφάλειά τους, προτείνει ο Ρώσος υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης Σεργκέι Σόιγκου. Σε δηλώσεις του στη Μόσχα ο κ. Σόιγκου ανέφερε πως θα συναντηθεί και με το διάβολο αν χρειασθεί προκειμένου να βοηθήσει τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους να διαφύγουν τον κίνδυνο. Μέχρι τώρα η ρωσική κυβέρνηση δεν δεχόταν να έχει οποιαδήποτε συνάντηση με τους Τσετσένους αντάρτες παρά τις κλιμακούμενες πιέσεις από το εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις των ανταρτών εγκατέλειψαν -σύμφωνα με πληροφορίες- την πόλη Σάλι, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γκρόζνι, που βρισκόταν υπό τον έλεγχό τους και που αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιογια τους Ρώσους στην προσπάθειά τους να περικυκλώσουν το Γκρόζνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βομβαρδισμός του Γκρόζνι έχει χαλαρώσει καθώς οι Ρώσοι ετοιμάζονται για την πολιορκία της πρωτεύουσας.

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν η Ρωσία και η Κίνα στο τέλος της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Μπορίς Γέλτσιν στο Πεκίνο, με το οποίο επικρίνουν τη Δύση, διότι χρησιμοποιεί το ζήτημα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πρόσχημα για να επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών. Ο κ. Γέλτσιν επέκρινε χθές τις χώρες της Δύσης οι οποίες ασκούν πίεση στη Μόσχα σχετικά με τις επιχειρήσεις στην Τσετσενία, τονίζοντας ότι η Δύση οφείλει να αντιμετωπίζει τη χώρα του όπως αρμόζει σε μία υπερδύναμη, που έχει στη διάθεσή της πυρηνικά όπλα.

Η ελβετική κυβέρνηση κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διευκόλυνε τους Γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές στην καταδίωξη εβραϊκών κοινοτήτων, διώχνοντας χιλιάδες Εβραίους, σύμφωνα με το πόρισμα διεθνούς ομάδας ιστορικών που ανέλαβε να διαλευκάνει το ρόλο της Ελβετίας την εποχή εκείνη ύστερα από παραγγελία της σημερινής κυβέρνησης της χώρας. Η επιτροπή των ιστορικών αναφέρει, πως η τότε κυβέρνηση της Ελβετίας είχε ζητήσει από τις γερμανικές αρχές να τυπώνουν στα διαβατήρια των Εβραίων ειδική ένδειξη ώστε να τους δυσκολεύουν στις προσπάθειές τους να μεταναστεύσουν για να διαφύγουν από τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι βρίσκονται στο κατώφλι ενός από τα μεγαλύτερα άλματα στην ιστορία της επιστήμης, της δημιουργίας ζωής σε εργαστηριακές συνθήκες. Η ομάδα επιστημόνων στην πολιτεία του Μέριλαντ ανακάλυψε τα 300 γονίδια που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη και αναπαραγωγή στο εργαστήριο μιας απλής μορφής ζωής, ενός βακτηριδίου.

Οι δύο άνδρες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για τους αγώνες τους υπέρ της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ από την ινδονησιακή κατοχή κάλεσαν τον ΟΗΕ να δημιουργήσει ένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν στην περιοχή. Ο αρχιεπίσκοπος Κάρλος Μπέλο και ο Χοσέ Ράμος Όρτα δήλωσαν ότι στρατηγοί του ινδονησιακού στρατού -ανάμεσά τους και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γουιράντο- θα πρέπει να κληθούν ως κατηγορούμενοι για διάπραξη ωμοτήτων ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαιρέτισε τη σχεδιαζόμενη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, που είχαν διακοπεί το 1996. Ο κ. Ανάν ανέφερε, ότι η συμφωνία των δύο πλευρών να αρχίσουν εκ νέου διάλογο στην Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα δημιουργεί ελπίδες για μια συνολική ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Όλμπραϊτ, που περιοδεύει στην περιοχή, δήλωσε ότι υπάρχει τώρα η ελπίδα πως το 2000 θα είναι έτος ειρήνης για την Μέση Ανατολή.

Η αστυνομία του Καναδά που διεξάγει έρευνες για τις δραστηριότητες συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος από την ανατολική Ευρώπη ανακοίνωσε, ότι συνέλαβε περισσότερα από 35 άτομα στο Τορόντο, στο Μοντρεάλ στην πρωτεύουσα Οτάβα, καθώς και σε άλλες καναδικές πόλεις. Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών, απάτες, μαστρωπεία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.