Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Άρχισε το συβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι
Άρχισε το συβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι

10/12/99 (10:30GMT)

Άρχισε το συμβούλιο κορυφής των "15" στο Ελσίνκι
Το θέμα του κατά πόσο θα αποδοθεί στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξιν χώρας θα απασχολήσει τους 15 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συμβούλιο κορυφής, που αρχίζει σήμερα στο Ελσίνκι. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πάαβο Λιπόνεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι το Ευρωπαικό Συμβούλιο θα έχει ληφθεί η σχετική απόφαση.  Η Φινλανδική προεδρία έχει εκπονήσει φόρμουλα που ελπίζει ότι θα ικανοποιήσει την Ελλάδα για να επιτρέψει να λάβει η Τουρκία το χρίσμα της υποψήφιας προς ένταξη  στην Κοινότητα χώρας. Το συμβούλιο κορυφής αναμένεται να υποστηρίξει την αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για έξη χώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποψηφίων προς ένταξη κρατών σε δώδεκα.

Αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσική εκστρατεία στην Τσετσενία
Ο Χαβιέ Σολάνα, που είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε ευρισκόμενος στο Ελσίνκι ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει εναντίον της Ρωσίας λόγω της στάσης της Μόσχας στην Τσετσενία. Ο κύριος Σολάνα είπε ότι έχει υπόψη του μέτρα πολιτικής φύσεως, χαρακτήρισε  δε την Ρωσική συμπεριφορά στο Τσετσενικό ως τελείως απαράδεκτη.  Αλλά η αντιπρόεδρος της Σουηδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στο κατά πόσον θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Μόσχα.

Κοινό ανακοινωθέν Κίνας - Ρωσίας
Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν η Ρωσία και η Κίνα στο τέλος της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Γιέλτσιν στο Πεκίνο, με το οποίο επικρίνουν τη Δύση, η οποία, όπως λένε, χρησιμοποιεί το ζήτημα της προάσπισης των ανθρωπινων δικαιωμάτων ως πρόσχημα γιά να επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών. Ο κύριος Γιέλτσιν επέκρινε χθές τις χώρες της Δϋσης οι οποίες, είπε , ασκούν  πίεση στη Μόσχα σχετικά με το Τσετσενικό, τονίζοντας δε ότι η Δύση οφείλει να μεταχειρίζεται τη χώρα του όπως αρμόζει σε μία υπερδύναμη, που έχει στη διάθεσή της πυρηνικά όπλα.

Συνεχίζεται η Ρωσική επίθεση με σκοπό την κατάληψη του Γκρόζνι
Οι Ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία προσεγγίζουν -σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στο δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Περίπου χίλιοι Τσετσένοι αυτονομιστές πιστεύεται ότι βρίσκονταν στην πόλη Σάλι, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γκρόζνι, όταν άρχισε η τελευταία Ρωσική επιχείρηση. Εντωμεταξύ οι Ρώσοι συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της Τσετσενικής πρωτεύουσας, όπου ανάμεσα στους 40 χιλιάδες αμάχους λέγεται ότι βρίσκονται έξη χιλιάδες αντάρτες.

Θετικές αντιδράσεις στην Συρο-Ισραηλινή συμφωνία για επανέναρξη του διαλόγου
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν χαιρέτησε και αυτός με την σειρά του την σχεδιαζόμενη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, που είχαν διακοπεί από το 1996. Ο κύριος Ανάν είπε ότι η συμφωνία των δύο πλευρών να αρχίσουν εκ νέου διάλογο στην Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα δημιουργεί ελπίδες για μια συνολική ειρηνική διευθέτηση στο Μεσανατολικό. Η Αμερικανή υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Όλμπράϊτ που περιοδεύει στην περιοχή είπε ότι υπάρχει τώρα η ελπίδα ότι το 2000 θα είναι έτος ειρήνης για την Μέση Ανατολή.

Επιστημονική ανακάλυψη για την εργαστηριακή αναπαραγωγή ζωής
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι βρίσκονται στο κατώφλι μιας από τις μεγαλύτερες προόδους στην επιστημονική ιστορία, της δημιουργίας ζωής σε εργαστηριακές συνθήκες. Η ομάδα επιστημόνων στην πολιτεία του Μέρυλαντ ανακάλυψε τα 300 γονίδια που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη και αναπαραγωγή στο εργαστήριο μιας απλής μορφής ζωής, ενός βακτηρίου.
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.