Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Την διεύρυνσή προς Ανατολάς θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ελσίνκι
Την διεύρυνσή προς Ανατολάς θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ελσίνκι

9/12/99 (16:15GMT)

Διεργασίες ενόψει του Ελσίνκι
Παραμονές της συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι και εντείνοται οι προσπάθειες για να επιλυθούν οι αντιρρήσεις σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Ο φιλανδός πρωθυπουργός Πάαβο Λιπόνεν έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ανάμεσα στα θέματα αυτά είναι το κατά πόσον η Τουρκία θα μπορεί να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις που θέλει να προωθήσει η Ελλάδα. Τη σύνοδο πρόκειται να απασχολήσουν πλήθος θεμάτων, ανάμεσα τους, η διεύρυνση της κοινότητας.

Σκληρή γλώσσα Γέλτσιν κατά του Κλίντον
Ο Πρόεδρος Γέλτσιν, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να αντιδράσει στην αμερικανική καταδίκη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Τσετσενία. Ο κύριος Γέλτσιν πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον ξεχνά ότι η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη και ότι δεν μπορεί να υπαγορεύει στον κόσμο πως να ζει.Ο αμερικανός πρόεδρος, αντιδρώντας στις δηλώσεις Γέλτσιν, είπε ότι δεν ξεχνά πως η Ρωσία είναι υπερδύναμη, αλλά -πρόσθεσε- ότι η στάση της στη Τσετσενία δεν τη βοηθά να επιτύχει τους στόχους της. Ο κινέζος πρόεδρος, Ζιάν Ζεμίν, απο την πλευρά του, υποστηρίζοντας τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Τσετσενία, δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός.  Στο μεταξύ, στη Τσετσενία, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το βομβαρδισμό της πρωτεύουσας Γκρόσνυ, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να διευκολύνουν τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πολίτες  να εγκαταλείψουν την πόλη.

Κατά της συνομοσπονδίας Ρωσίας-Λευκορωσίας η ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν κατά της συμφωνίας για συνομοσπονδία που υπέγραψαν η Ρωσία και η Λευκορωσία. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία, που επιτρέπει μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, στρέφεται κατά της θελήσεως του λαού στη Λευκορωσία.

Αμβλύνεται η ένταση ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο
Αμβλύνεται κατά τα φαινόμενα η κρίση στις σχέσεις των δύο ομόσπονδων δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, κρίση που προκλήθηκε μετά τον αποκλεισμό του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα από τον Γιουγκοσλαβικό στρατό. Φορτηγά απέκλεισαν το βράδυ της Τετάρτης τον διάδρομο προσγείωσης, ενώ προκλήθηκε ανησυχία για ενδεχόμενη σύγκρουση των Σέρβων στρατιωτών με δυνάμεις της τοπικής αστυνομίας  που παρέμεναν στο κεντρικό κτίριο του αερολιμένα. Σήμερα οι αρχές του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν ότι το αεροδρόμιο άρχισε να επαναλειτουργεί κανονικά. Στο μεταξύ, η Κίνα επιβεβαίωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες παρέχει βοήθεια για την ανικοδόμηση της Γοιυγκοσλαβίας. Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η βοήθεια έχει καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

Το 1999 σηματοδοτεί νέα εποχή στα ανθρώπινα δικαιώματα
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch δήλωσε ότι το 1999 σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου η κρατική κυριαρχία σε διάφορα μέρη του πλανήτη δεν εγγυάται πλέον την προστασία των πολιτών απο παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ετήσια έκθεση του Human Rights Watch αναφέρει τις περιπτώσεις του Κοσσυφοπεδίου και του Ανατολικού Τιμόρ κατά τις οποίες επενέβησαν διεθνείς δυνάμεις.

Αρχίζουν ξανά οι συνομιλίες ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ
Οι αρχές της Συρίας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ, που ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράϊτ. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί, αφού κατέληξαν σε αδιέξοδο σχετικά με την ισραηλινή κατάληψη των υψωμάτων Γκολάν πριν απο τέσσερα χρόνια.

Διαδικασίες κατά της Γαλλίας απο την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Γαλλίας, μετά την απόφαση του Παρισιού να διατηρήσει την απαγόρευση στην εισαγωγή βρετανικού βοδινού, παρά την γνωμάτευση των ευρωπαϊων εμπειρογνωμόνων ότι το κρέας είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ο Επίτροπος για γεωργικές υποθέσεις δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να άρει τις απαγορεύσεις μέχρι την επόμενη Κυριακή, διαφορετικά το θέμα θα ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.