Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από το Γκρόζνι....ενώ οι πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν από την Τσετσενική προωτεύουσα
ενώ οι πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν από την Τσετσενική προωτεύουσα

3/12/99 (19:30 GMT)
 
 

Οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Γκρόζνι
Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται σύμφωνα με πληροφορίες γύρω από την Τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι, μετά την κατάληψη από τις Ρωσικές δυνάμεις ενός ακόμη προπυργίου των Τσετσένων ανταρτών, της πόλης Αργκούν. Ο ανώτατος Ρώσος στρατιωτικός διοικητής, στρατηγός Βαλερί Μανίλοφ είπε ότι οι δυνάμεις του "κτενίζουν" το Αργκούν για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν απομείνει Τσετσένοι αντάρτες σ' αυτήν.  Τσετσένος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες εγκατέλειψαν το Αργκούν, με σκοπό -όπως είπε- να αποφύγουν βαρειές απώλειες. Σύμφωνα με άλλες πηγές 40 Τσετσέμοι πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το Γκρόζνι σκοτώθηκαν, όταν η αυτοκινητοπομπή τους δέχθηκε πυρά από Ρώσους στρατιώτες.

Εκ του σύνεγγυς διάλογος για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη
Ξεκίνησαν στην Νέα Υόρκη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Πριν αρχίσουν οι συνομιλίες ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αλβάρο ντε Σότο είχε πει ότι θα ήταν παράτολμο να περιμένει κανείς πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τα ουσιαστικά θέματα προσθέτοντας ότι το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα θα είναι η συμφωνία των κυρίων Κληρίδη και Ντενκτάς να έχουν απευθείας συνομιλίες.

Σε κρίσιμη καμπή η σύνοδος του Π.Ο.Ε. στο Σιάτλ
Η σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου που πραγματοποιείται στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται στην πέμπτη και τελευταία ημέρα της, και διαμάχη έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με  το ευαίσθητο θέμα των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων. Αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων η Βρετανία, Η Γαλλία και η Ιταλία, άσκησαν δριμεία κριτική στον κοινοτικό επίτροπο για θέματα εμπορίου Πασκάλ Λαμύ, διότι όπως ισχυρίζονται υπερέβη τις αρμοδιότητες του και προέβη σε παραχωρήσεις απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμφωνώντας να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για θέματα βιοτεχνολογίας. Εντωμεταξύ οι εκπρόσωποι 135 κρατών που συμμετέχουν στην σύνοδο δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιτύχουν συμφωνία σε μια σειρά θεμάτων όπως οι Ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις και οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στον αναπτυσόμενο κόσμο.

Το ΝΑΤΟ στο στόχαστρο Ρωσικών καταγγελιών
Η Ρωσία αποδοκίμασε το NATO για την στάση του στο Κοσσυφοπέδιο και στο θέμα της Τσετσενίας. Στην Μόσχα το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Δυτική συμμαχία ότι προσπαθεί να παίξει ρόλο διεθνούς χωροφύλακα, παρεμβαίνοντας σε περιοχές, στις οποίες δεν έχει καμμία αρμοδιότητα. Αναφερόμενη στην έκκληση του ΝΑΤΟ προς την Ρωσία για επίδειξη αυτοσυγκράτησης στην Τσετσενία, η Μόσχα έκανε λόγο για κυνισμό αυτών που τόσο πρόσφατα άσκησαν επιθετικότητα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.  Εντωμεταξύ ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος προειδοποιήσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα επηρεαστούν αρνητικά από τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Μόλις πάνω από ένα δολάριο το Ευρώ
Το Ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα σημείωσε σήμερα μικρή ανάκαμψη έναντι του δολαρίου, μετά την χθεσινή πτώση της ισοτιμίας του κάτω από ένα δολάριο. Το Ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έχει υποστεί απώλειες 16% έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Ιανουάριο, και αναμένεται ότι θα δεχθεί νέες πιέσεις αφού σήμερα ανακοινώθηκαν τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σύμφωνα με τα οποία με ποσοστό ανεργίας 4,1%, η Αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε καλή κατάσταση.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.