Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Εκλεισε η πρώτη μέρα του συνεδρίου για τα Μάρμαρα
Εκλεισε η πρώτη μέρα του συνεδρίου για τα Μάρμαρα

1/12/99 (0900GMT)

Σε εξέλιξη το συνέδριο για τα Μάρμαρα - Διαφωνίες βρετανών και ελλήνων ειδικών
Τις διαφωνίες τους για το μέγεθος των ζημιών στα μάρμαρα του Παρθενώνα εξέφρασαν χθες, πρώτη ημέρα του μεγάλου συνεδρίου που γίνεται εδώ στο Λονδίνο, οι Βρετανοί συντηρητές του μουσείου, οι οποίοι παραδέχθηκαν μεν ότι έγιναν ζημιές, αλλά όχι τόσο μεγάλες όσο υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Οι έλληνες επιστήμονες, πάντως, που εξέτασαν πρόσφατα τα εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο, δήλωσαν ότι η έκταση του προβλήματος είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικώς υποτεθεί.

Η Τουρκία δεν έχει διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας λέει ο Ισμαήλ Τζέμ
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος και πως είναι έτοιμη να λύσει τις διαφορές της με την Αθήνα στο πλαίσιο που περιγράφει η Ατζέντα 2000. Εν τω μεταξύ, ο γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας χθες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τόνισε πως η χώρα του και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να προωθήσουν την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ένταση στο Σιάτλ καθώς συνεχίζεται η σύνοδος για το διεθνές εμπόριο
Στην αμερικανική πόλη του Σιάτλ, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να περιοριστούς οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή πραγματοποίηση της συνόδου. Νωρίτερα, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα κι ανάψει φωτιές, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πλήθος δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον τους. Στην πόλη έχει κηρυχθεί καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις που έχει το διεθνές εμπόριο στις φτωχότερες χώρες και το περιβάλλον.
    Στο μεταξύ, στο Λονδίνο, σαράντα άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που έγιναν χθες ανάμεσα στην αστυνομία και εκατοντάδες άτομα που διαδήλωναν κατά του παγκόσμιου καπιταλισμού. Μετά την ειρηνική συγκέντρωση, ξέσπασαν βίαια επεισόδεια και έκλεισε προσωρινά ένας από τους πιο κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, το Γιούστον.

Ιστορική αλλαγή για τη Βόρειο Ιρλανδία
Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την μεταφορά εξουσιών απο το Λονδίνο στο Μπέλφαστ, μια μέρα μετά την δημιουργία του νέου οργάνου διοίκησης στη Βόρειο Ιρλανδία, στο οποίο συμμετέχουν δυνάμεις απο ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Ο υπουργός για τις υποθέσεις της Βορείου Ιρλανδίας, Πήτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή, που ακολουθεί χρόνια συγκρούσεων και διχασμού. Με την απόφαση του κοινοβουλίου τερματίζεται το καθεστώς άμεσου βρετανικού διοικητικού ελέγχου στη Βόρειο Ιρλανδία.

Ενδεχόμενο αναστολής της θανατικής ποινής για τον Οτσαλάν
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα εξετάσει την έκκληση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ν'ανασταλεί η θανατική ποινή η οποία έχει επιβληθεί στον ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά μόνον όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία της χώρας του. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε ζητήσει ν΄ανασταλεί η θανατική ποινή μέχρι ν'αποφανθεί σχετικά με την ένσταση του κυρίου Οτσαλάν ότι με τη δίκη του παραβιάστηκε η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο κ. Ετσεβίτ είπε πως οι δικηγόροι του κυρίου Οτσαλάν δεεν έχουν εξαντλήσει ακόμη όλα τα ένδικα μέσα.

Παραίτηση υπουργού στην ΠΓΔΜ
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στον χώρο του κυβερνητικού συνασπισμού στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι να ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Βλάντο Κάμποσκι που ανήκει στο κόμμα της Δημοκρατικής Εναλλαγής αλλά και την απόρριψη εκ μέρους του ΒεΜεΡο των όρων που είχε θέσει η Δημοκρατική Εναλλαγή για την περαιτέρω παραμονή της στον συνασπισμό.

Επιστρέφει στο Α.Τιμόρ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
Μετά απο 24 χρόνια, επιστρέφει για πρώτη φορά στο Ανατολικό Τιμόρ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χοσέ Ραμόν Όρτα. Ο κύριος Όρτα δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η συμφιλίωση στο ανατολικό Τιμόρ. Στο μεταξύ, στην επαρχία της Ινδονησίας Ιριάν συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές για να γιορτάσουν την επέτειο απο την έναρξη του κινήματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επεισόδεια αν και ο στρατός έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές ότι θα αποκαθηλώσει τη σημαία του  κινήματος που έχουν αναρτήσει στην πρωτεύουσα Τζαγιαπούρα, όπου πραγματοποιείται η διαδήλωση.

Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS είναι η σημερινή. Οπως υπολογίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, πάνω από πενήντα εκατομμύρια, τα περισσότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο. Αλλά, η μεγαλύτερη άνοδος στον αριθμό των θυμάτων του ιού παρουσιάζεται στην πρώην Σοβιετική Ενωση, όπου έχει κυριολεκτικά διπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια. Πολλές εκδηλώσεις  πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι περισσότερες απο τις οποίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και επικεντρώνονται στους έφηβους.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.