Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Σιράκ - Μπλερ στο Λονδίνο.
Σιράκ - Μπλερ στο Λονδίνο.

26/11/99 (0700GMT)
 
 
 

Με τα αποτελέσματα του διακοινοτικού διαλόγου συναρτά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο Ζακ Σιράκ
Από την επιτυχή κατάληξη του εκ του σύνεγγυς διακοινοτικού διαλόγου της Νέας Υόρκης για το κυπριακό εξαρτά η Γαλλία την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ σε συνέντευξή τύπου που έδωσε από κοινού χθες στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, παρουσία και του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν. Ο κ. Σιράκ δήλωσε επίσης ότι ελπίζει να αναγνωρίσει η Τουρκία την υποψηφιότητα της Κύπρου μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι, επεσημαίνοντας όμως ταυτοχρόνως ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιδιότητα της Κύπρου ως υποψήφιας προς ένταξιν χώρας.

Χωρίς συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας η υπόθεση Οτσαλάν
Χωρίς συνέπειες για την προοπτική να αναγνωρισθεί η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα κατά τη σύνοδο κορυφής των Δεκαπέντε στο Ελσίνκι το Δεκέμβριο φαίνεται πως θα περάσει η επικύρωση από το τουρκικό εφετείο της θανατικής ποινής για τον ηγέτη του Κόμματος Κούρδων Εργατών Αμπντουλάχ Οτζαλάν όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στo Βερολίνο. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι ο εκπρόσωπος της Κοινότητας εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του δικαστηρίου και προειδοποίησε ότι αν τυχόν εκτελεσθεί η ποινή τότε οι τουρκοκοινοτικές σχέσεις θα δοκιμασθούν.

Τσετσενία - ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την σφοδρότερη επίθεση τους μέχρι στιγμής
Στην Τσετσενία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει την ισχυρότερη επίθεση κατά της πρωτευουσας Γκρόζνι από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις πριν από τρεις μήνες.Όπως μεταδίδεται, εκατοντάδες πύραυλοι έπληξαν την πολιορκημένη πόλη και πορτοκαλί καπνός κάλυψε το Γκρόζνι κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού που εξαπέλυσαν η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές θυμάτων ή ζημιών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές οι κάτοικοι της πόλης έχουν εδώ και ημέρες βρει καταφύγιο σε υπόγεια.

Νέα ασθένεια Γέλτσιν
Εν τω μεταξύ στην Μόσχα, ο πρόεδρος Γέλτσιν παρουσίασε οξεία και αναπαύεται στην οικία του έξω από την Μόσχα. Ο εξηνταοκτάχρονος Μπορίς Γέλτσιν υποφέρει επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες και από ίωση. Εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου είπε ότι ξαφνικά αισθάνθηκε άσχημα κατά την διάρκεια συζητήσεων για τον πόλεμο στην Τσετσενία με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν και συμβούλους του για θέματα ασφαλείας.

Για συνομωσία με σκοπό την δολοφονία Μιλόσεβιτς κατηγορεί η Γιουγκοσλαβία την Γαλλία
Οι γιουγκοσλαβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν πέντε πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών,  με την υποψία ότι συνωμοτούσαν για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

27 νεκροί από εθνικές συγκρούσεις στη Νιγηρία
Η αστυνομία στην μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, το  Λάγος, έλαβε διαταγές να πυροβολήσει εναντίον ταραχοποιών για να αποφευθχεί και δεύτερη ημέρα επεισοδείων μεταξύ εθνικών ομάδων. Εικοσιεπτά άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τα επεισόδια. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο προειδοποίησε ότι όσοι συμπεριφέρονται όπως τα ζώα θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τα ζώα. Στις συγκρούσεις συμμετείχαν οι δύο πιο ισχυρές εθνικές ομάδες της πόλης. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να θέσουν υπό έλεγχο τα επεισόδια, τα οποία σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ξεκίνησαν με μία διαφωνία για το ποιά από τις δύο εθνικές ομάδες θα είχε υπό τον έλεγχό της μία αγορά τροφίμων.

Δύο νεκροί από βόμβα στο Ιράν
Το Ιρανικό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι βόμβα εγεράγη στην πόλη Αχβάζ, στα νότια της χώρας. Το ραδιόφωνο επέρριψε την ευθύνη στην οργάνωση Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαου. Οπως μεταδίδει τουλάχιστον δύο άτομα βρήκαν το θάνατο και οκτώ τραυματίστηκαν από την έκρηξη.
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.