Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ασθενής ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν
Ασθενής ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν

25/11/99 (1400GMT)
 

Ασθενής ο πρόεδρος Γιέλτσιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν πάσχει από σοβαρή μορφή βρογχίτιδας που οφείλεται σε  ίωση. Όπως ανακοίνωσε προεδρικός εκπρόσωπος ο κύριος Γιέλτσιν παραπονέθηκε για αδιαθεσία μετά από την σημερινή συνάντηση του στο Κρεμλίνο και βρίσκεται αυτή την ώρα σε κατ' οίκο ιατρική παρακολούθηση στην κατοικία του, έξω από την Μόσχα. Η ασθένεια του Ρώσου προέδρου είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η αυριανή τελετή υπογραφής -στο Μίνσκ, της ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, στην οποία ήταν προγραμμματισμένο να παρεβρεθεί.

Επικύρωση της θανατικής ποινής Οτσαλάν από το Τουρκικό εφετείο
Το Τουρκικό εφετείο επικύρωσε την εσχάτη των ποινών που είχε επιβληθεί στον Κούρδο αυτονομιστή ηγέτη Αμντουλάχ Οτσαλάν.
Ο κύριος Οτσαλάν είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε θάνατο τον περασμένο Ιούνιο, ως ένοχος για προδοσία και υπέυθυνος για τους θανάτους 30 χιλιάδων ατόμων.  Η τύχη του ηγέτη του Κόμματος Κούρδων Εργατών (Πε Κα Κα) δεν έχει κριθεί ακόμη, αφού για να εκτελεσθεί η ποινή πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή και από τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα αν και ακόμα υπάρχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη υπέρ της εκτέλεσης του Οτσαλάν, εντούτοις προσωπικότητες με σημαντική επιρροή- όπως ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, πιστεύουν ότι η εκτέλεση Οτσαλάν δεν θα αποβεί προς όφελος της Τουρκίας και θα καταφέρει πλήγμα στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κινητικότητα για αναγνώριση της Τουρκικής υποψηφιότητας προς ένταξη
Στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ. Βασικά θέματα των συνομιλιών του με τους κοινοτικούς αξιωματούχους - η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα Οτσαλάν. Εντωμεταξύ δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι περιμένουν από την Ελλάδα και την Σουηδία να άρουν τις αντιρρήσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι για να γίνει δεκτή η αίτηση της Τουρκίας με την οποία ζητά να αναδειχθεί ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ναυάγιο με 100 τουλάχιστον θύματα στην Κίνα
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον εκατό άτομα βρήκαν τον θάνατο σε ναυάγιο που συνέβη χθές το απόγευμα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Κίνας, κοντά στο λιμάνι Γιαν-τάϊ. Η αιτία του ναυαγίου εντοπίζεται σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε -κατά την διάρκεια θαλασσοταραχής, στο οχηματαγωγό πλοίο Ντασούν, που μετέφερε πάνω από 300 επιβάτες  Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ξίν-χουά μετέδωσε ότι οι επιβάτες διέφυγαν με σωσίβιες λέμβους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο είκοσι επιζώντες. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους, αλλά ισχυροί άνεμοι και θερμοκρασίες κάτω του μηδενός που επικρατούν δυσχεραίνουν το έργο τους.

Ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στρατηγός Γουϊράντο εμφανίστηκε ενώπιον ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Ατσε.  Ο στρατηγός αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι ο στρατός προκάλεσε βίαια επεισόδια με στόχο να δικαιολογηθούν οι ενέργειές εναντίον των αυτονομιστών του Ατσε. Η κοινοβουλευτική επιτροπή παρουσίασε στον στρατηγό τα ευρήματα επίσημης έρευνας σύμφωνα με την οποία ο στρατός ευθύνεται για τουλάχιστον χίλια περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του πληθυσμού όπως βιασμοί, βασανιστήρια και δολοφονίες. Είναι η πρώτη φορά -σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τζακάρτα που ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος υποβάλεται σε τέτοια διαδικασία ερωτήσεων.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.