Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Το χιονισμένο Κοσσυφοπέδιο επισκέπτεται ο Πρόεδρος Κλίντον
Το χιονισμένο Κοσσυφοπέδιο επισκέπτεται ο Πρόεδρος Κλίντον

23/11/99 (1900GMT)

Στο Κοσσυφοπέδιο ο αμερικανός Πρόεδρος
Το Κοσσυφοπέδιο επισκέπτεται σήμερα ο αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στα πλαίσια της περιοδείας του στην νοτιο-ανατολική Ευρώπη. Ο κύριος Κλίντον αναμένεται να απευθύνει μήνυμα συμφυλίωσης προς τους Σέρβους και τους Αλβανοφώνους της επαρχίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ζητήσει από τους Αλβανόφωνους να σταματήσουν τις επιθέσεις αντεκδίκησης εναντίον της Σερβικής μειονότητας της περιοχής. Προηγούμενος σταθμός της περιοδείας του Προέδρου Κλίντον ήταν η Βουλγαρία. Ο Μπίλ Κλίντον, είναι  ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε τη χώρα αυτή. Χθες μίλησε μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος στην πλατεία Νέφσκι της Σόφιας, όπου είχαν γίνει πριν από δέκα χρόνια οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Κινητικότητα και διαβουλεύσεις εν όψει των συνομιλιών για το Κυπριακό
Κινητικότητα επικρατεί και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει των συνομιλιών για το κυπριακό, που ξεκινούν σε 10 ημέρες στη Νέα Υόρκη. Πάντως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προειδοποιεί ότι οι ελπίδες για τα αποτελέσματα των συνομιλιών δεν πρέπει να είναι μεγάλες, ενώ ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δήλωσαν ότι υπάρχει σύμπνοια στη στάση Αθήνας-Λευκωσίας για τη στάση που θα τηρηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το καλό κλίμα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις
Tο καλό κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό σφραγίστηκε χθες με την απόφαση που έλαβε, χωρίς μάλιστα ψηφοφορία, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - σύμφωνα με την οποία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, εκφράζεται ικανοποίηση για την δημιουργία κοινής ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών μεταξύ των δύο χωρών. Στα πλαίσια αυτού του κλίματος που έχει διαμορφωθεί ενδέχεται να οφείλεται η απουσία αντιδράσεων στην Τουρκία για τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Κλίντον στην Αθήνα με τις οποίες συνέδεσε κατά κάποιο τρόπο την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση με την λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Δολοφονία ισλαμιστή ηγέτη στην Αλγερία
Τη δολοφονία ενός απο τους σημαντικότερους ισλαμιστές ηγέτες στην Αλγερία, του Αμπντέλκαντέρ Χατσάνι κατήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, λέγοντας ότι πίσω απο το έγκλημα κρύβονται εκείνοι που θέλουν να εμποδίσουν τις προσπάθειες ειρήνευσης στην Αλγερία. Τη δολοφονία καταδίκασε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν.

Σκληρή κριτική στην ρωσική ηγεσία για τη Τσετσενία απο τον ηγέτη της Ινγκουσετίας
Καθώς οι πρόσφυγες στη Τσετσενία συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ο ηγέτης της γειτονικής Ινγκουσετίας, Ρουσλάν Αούζεφ δήλωσε ότι στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Δύσης για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία ότι αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες για προεκλογικούς λόγους. Σε συνέντευξη του, ο ηγέτης της Ινγκουσετίας δήλωσε ότι η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ καιρό και να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπολογίζουν πως η πρωτεύουσα Γκρόσνυ θα έχει κυκλωθεί ολοκληρωτικά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο για την Πρωτοχρονιά
Η βρετανική αστυνομία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο και άλλες πόλεις της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ομάδες που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρειο Ιρλανδία θα επιχειρήσουν βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά. Οι αστυνομικές αρχές του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για την εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες.

Μεταξύ τριών και πέντε εκατομυρίων Ευρωπαίοι έχουν δοκιμάσει ηρωίνη
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στις χώρες της κοινότητας, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχουν δοκιμάσει ηρωίνη είναι μεταξύ τριών και πέντε εκατομυρίων, ενώ ο αριθμός εκείνων που έχουν δοκιμάσει κάνναβη ανέρχεται στα 40 εκατομύρια. Αισιόδοξο είναι όμως άλλο στοιχείο της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των χρηστών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει σταθερός.

Διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης στις φτωχές χώρες
Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκινούν εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για χώρες που, αν και αντιμετωπίζουν άμεσες ανάγκες, παραμένουν ξεχασμένες, γιατί ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει στις περιοχές αυτές στρατηγικά και οικονομικά  συμφέροντα. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα σφραγίσει την Ημέρα Διεθνούς Αλληλεγγύης με έκκληση που απευθύνει προς κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για να συγκεντρώσουν 2.4 δισεκατομύρια δολάρια. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για έργα ανάπτυξης στις 15 φτωχότερες χώρες του κόσμου.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.