Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

O Μπορίς Γέλτσιν προσέρχεται στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ
O Μπορίς Γέλτσιν προσέρχεται στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ

18/11/99 (1000 GMT)

Η Τσετσενία επισκιάζει τα άλλα θέματα στη διάσκεψη κορυφής του ΟΑΣΕ
Ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η διάσκεψη κορυφής του ΟΑΣΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας η Τσετσενία αναμένεται να επισκιάσει τα υπόλοιπα θέματα. Η Ρωσία πάντως δεν φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις της Δύσης για τερματισμό των στρατιωτικών επιδρομών στην Τσετσενία. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι ηγέτες της Δύσης αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα της Τσετσενίας. Βασικός στόχος της διάσκεψης ωστόσο παραμένει η υπογραφή δύο συμφωνιών. Η πρώτη είναι η αναθεώρηση της συνθήκης για τον περιορισμό των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη και η άλλη είναι ένας ευρωπαϊκός χάρτης για την ασφάλεια, που αναμένεται να προσδώσει στον ΟΑΣΕ περισσότερο κύρος.

Συνάντηση Σημίτη - Ετσεβίτ στην Κωνσταντινούπολη
Ολοκληρώνεται στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετσεβίτ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Οι τόνοι, πάντως, ήταν χαμηλοί πριν από την έναρξη της συνάντησης και οι πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας όπου θα γίνει μια επισκόπηση όλων των βημάτων προσέγγισης των δύο χωρών που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο ίδιος ο Μπουλέντ Ετσεβίτ τόνισε χθες ότι η Αγκυρα δεν διαπραγματεύεται με την Αθήνα σχετικά με την απόδοση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας.

Ικανοποιημένος από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ισμαήλ Τζεμ
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίσθηκε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αισιοδοξεί ότι σύντομα θα γίνουν συζητήσεις και για τα πιο σημαντικά θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Ιστορική συνάντηση Μπιλ Κλίντον - Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Τη διαβεβαίωση ότι οι τουρκικές αρχές αναζητούν μεθόδους για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στον Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο πληροφόρησε ότι συζήτησε το θέμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης με τον Τούρκο ομόλογό του. Στην ιστορική συνάντηση του Μπιλ Κλίντον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι συμμετείχαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αλλά και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ουδεμία παραχώρηση για το κυπριακό, δηλώνει ο Ραούφ Ντενκτάς
Την πρόθεσή του να μην προβεί σε παραχωρήσεις, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό στη Νέα Υόρκη, εκφράζει ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει στη λύση την συνομοσπονδίας και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία παραχώρηση σε θέματα κρατικής οντότητας και κυριαρχίας. Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τις αντιλήψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Εθνη ότι οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη πρόκειται να είναι ουσιαστικές και επί των βασικών πτυχών του κυπριακού.

Αναπροσδιορισμός της ισοτιμίας της δραχμής
Σε αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής θα υποχρεωθεί να προβεί η Ελλάδα - αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times - προκειμένου να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση τον Ιανουάριο του 2001. Στελέχη της αγοράς στο Λονδίνο ασκούν πιέσεις για την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής, με στόχο να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους από τον πληθωρισμό ή την υποτίμηση του νομίσματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η δραχμή αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή πτωτική πορεία στην ισοτιμία της με το Ευρώ, η οποία αυτή την περίοδο είναι ένα ευρώ προς τριακόσιες πενήντα τρεις δραχμές. Οικονομικοί κύκλοι στο Λονδίνο μάλιστα εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα δεν προβεί σε αναπροσαρμογή της ισοτιμίας μπορεί να διακινδυνεύσει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Αγωγός πετρελαίου από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα
Διεθνής κοινοπραξία άρχισε την κατασκευή των πρώτων τμημάτων του τεράστιου αγωγού που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα. Ο αγωγός μήκους χιλίων πεντακοσίων ογδόντα χιλιομέτρων θα ξεκινά από τις πετρελαιοπηγές Τανγκίζ του Καζακστάν και θα καταλήγει στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας μέσω της Νότιας Ρωσίας. Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας θα υπογράψουν συμφωνία για τη κατασκευή ενός άλλου αγωγού που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαιτζάν στην Τουρκία παρακάμπτοντας τη Ρωσία και το Ιράν.

Επιχορηγήσεις για την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου
Διεθνείς οργανισμοί δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν βοήθεια ενός και πλέον  δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Το ήμισυ σχεδόν των χρημάτων αυτών θα καταβληθεί από την Ευρωπαϊκη Ενωση, ενώ στο όλο πακέτο βοήθειας θα συμβάλει και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Δέκα χρόνια από τη βελούδινη επανάσταση
Στην Πράγα, γιορτάστηκε χθες η επέτειος των δέκα χρόνων από την αποκαλούμενη βελούδινη επανάσταση, τις φοιτητικές κυρίως διαμαρτυρίες του 1989 που οδήγησαν στην κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος της τότε Τσεχοσλοβακίας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ και ο πρώην  πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Βρετανικά αντίποινα
Ενώ οι φίλοι του κρασιού ετοιμάζονται σήμερα σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν τη νέα σοδιά του γαλλικού οίνου Μποζολέ, οι Βρετανοί αγρότες καλούν τους συμπατριώτες τους να μποϋκοτάρουν τις εκδηλώσεις λόγω της γαλλικής απαγόρευσης στις πωλήσεις βρετανικού βοδινού. Σε αντίδραση οι αγρότες καλούν τους Βρετανούς να διαμαρτυρηθούν περνώντας τη σημερινή βραδιά πίνοντας αντί για Μποζολέ βρετανική μπύρα και τρώγοντας βρετανικό βοδινό.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.