Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC


Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη

17/11/99 (0830 GMT)

Κρίσιμες ώρες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κορυφώνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις εν όψει της αναμενόμενης συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετσεβίτ, στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη. Στο μεταξύ στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να καταφθάσουν τις επόμενες ώρες ηγέτες από δεκάδες χώρες του κόσμου, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης των πολεμικών συρράξεων, ενώ ενδέχεται να υπογράψουν επίσης και έναν νέο ευρωπαϊκό χάρτη για την ασφάλεια.

Συμφωνίες συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας
Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον είχε ως αποτέλεσμα να υπογραφούν τρεις συμφωνίες συνεργασίας, η συνολική αξία των οποίων φθάνει τα 675 εκατομμύρια δολάρια. Στο μεταξύ, Δάνειο ύψους επτακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις συνέπειες του δεύτερου καταστροφικού σεισμού στις βορειοδυτικές περιοχές της. Οικονομική βοήθεια θα στείλουν προς την Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Διαβεβαιώσεις για τις συνομιλίες περί κυπριακού στη Νέα Υόρκη
Ουσιαστικές και με αντικείμενο τις βασικές πτυχές του κυπριακού θα είναι οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Αυτή είναι η εικόνα που έχει η κυπριακή κυβέρνηση σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε τόσο από αμερικανικής πλευράς όσο και από πλευράς των ΗΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Κύπρο, ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης έστειλε επιστολή στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ζητώντας διαβεβαιώσεις για ορισμένα σημαντικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαντήσεις που έλαβε ήταν θετικές.

Δρακόντεια μέτρα στη Βουλγαρία για την επίσκεψη Κλίντον
Οι βουλγαρικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ασχολούνται εδώ και μέρες με τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου Μπιλ Κλίντον στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά αναμένεται επιδοκιμάσει τη Σόφια για τη συνέπεια που επιδεικνύει απέναντι στο ΝΑΤΟ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως δήλωσαν ότι θα προβούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εκφράζοντας έτσι την άρνησή τους στην εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων.

Κριτική εναντίον της Ρωσίας για τις επιθέσεις στην Τσετσενία
Οι χώρες της Δύσης συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Ρωσία προκειμένου να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την Τσετσενία. Η υπόθεση αναμένεται να κυριαρχήσει στη διάσκεψης κορυφής του ΟΑΣΕ, που αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν, έχει ήδη λάβει μία πρόγευση για το τι πρέπει να περιμένει αύριο. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ Κνουτ Βόλεμπαεκ απέρριψε τη δήλωση της Μόσχας ότι η Τσετσενία είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας. Στη Μόσχα έφθασε και η επικεφαλής της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η Σαντάκο Ογκάτα, η οποία ελπίζει ότι θα συμβάλλει στη βοήθεια των περίπου διακοσίων χιλιάδων προσφύγων από την Τσετσενία. 

Η σερβική αντιπολίτευση στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ
Στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ όμως πρόκειται να συζητηθεί και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτός που κατηγορείται για την αποσταθεροποιητική κατάσταση της περιοχής στη δεκαετία του '90 και ο οποίος μάλιστα χρεώνεται με τρεις πολέμους, δεν είναι άλλος από τον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος παραμένει στην εξουσία. Ο ΟΑΣΕ κάλεσε στη διάσκεψη τους πολιτικούς του αντιπάλους, Ζόραν Ντζίντζιτς και Βουκ Ντράσκοβιτς. Ο Ζόραν Ντζίντζιτς δήλωσε ότι αν πραγματοποιηθούν δημοκρατικές εκλογές, οι διεθνείς κυρώσεις πρέπει να αρθούν.  Τέλος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν τη σερβική αντιπολίτευση.

Με αγωνία αναμένεται ανακοίνωση του ΙΡΑ για τον αφοπλισμό
Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού για τον αφοπλισμό, η οποία πιστεύεται ότι θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη ειρήνης. Το ζήτημα του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών οργανώσεων των καθολικών και των προτεσταντών αποτελεί εδώ και δεκαοχτώ μήνες το αγκάθι για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και τη σύσταση ενός εκτελεστικού οργάνου που θα αναλάβει την διαχείριση των υποθέσεων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με την υπαγωγή της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στο ΝΑΤΟ συμφωνεί η Ελλάδα
Η Ελλάδα, αλλά και οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρεσβεύουν ότι η υπό σχεδιασμό ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη πρέπει να υπάγεται στο ΝΑΤΟ. Σχετική αυτονομία της νέας στρατιωτικής δύναμης ζήτησε μόνο η Γαλλία. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης των υπολοίπων χωρών όμως δήλωσαν ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, η οποία θα ασχολείται με την πρόληψη και την καταστολή των κρίσεων εκτός του κοινοτικού εδάφους, πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στη βορειοατλαντική συμμαχία.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.