Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

διάσωση γυναίκας από τα ερείπια στη πόλη Ντούζτσε
διάσωση γυναίκας από τα ερείπια στη πόλη Ντούζτσε

15/11/99 (07:00 GMT)

Αρχίζει η επίσκεψη Κλίντον στην Τουρκία - θα επισκεφθεί και τις σεισμόπληκτες περιοχές
Με δηλώσεις για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά αρχίζει η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Τουρκία. Ο Κος Κλίντον είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι υπάρχουν σήμερα ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού. Προηγουμένως τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι τον ερχόμενο μήνα συμφωνήθηκε να αρχίσει στη Νέα Υόρκη νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό. Μετά την ανακοίνωση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόσκληση που έλαβε.

Πάνω από 400 νεκροί ο απολογισμός του σεισμού της Παρασκευής στην Τουρκία
Στην Τουρκία, συνεχιζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων από το σεισμό της Παρασκευής, ο απολογισμός του οποίου είναι τετρακόσιοι και πλέον νεκροί - μια γυναίκα ανασύρθηκε χθες από τα ερείπια πενταόροφου κτιρίου στην πόλη Ντούζτσε. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι υπάρχουν ίχνη επιζώντων, είναι όμως αβέβαιο πόσο ακόμη θα μπορέσουν να επιβιώσουν, καθώς το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν.

Και χερσαία επίθεση στο Γκρόσνυ μπορεί να σχεδιάζει η Ρωσία
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές τους στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Τσετσενίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται για χερσαία επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Γκρόσνι. Εχουν προηγηθεί εβδομάδες ακατάπαυστων αεροπορικών επιδρομών, αλλά και η κατάληψη της τσετσενικής πόλης Γκουντερμές από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα αναφέρει ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου επικρατεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο εμφύλιου πολέμου. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν κατέστησε σαφή την ένθερμη υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο εγκρίνει ως διάδοχό του, και η δημοτικότητα του οποίου έχει αυξηθεί, κυρίως εξαιτίας της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον της Τσετσενίας. Πάντως η διεθνής κοινότητα πάντως συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στη Μόσχα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται για να συζητήσουν το θέμα.

Ο ηγέτης του Βουμερεό είναι ο νέος πρόεδρος στην Πρώην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατία της Μακεδονίας
Ο Μπόρις Τράικοφκσυ, του εθνικιστικού κόμματος Βουμερεό αναδεικνύεται ο νέος πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών καταγγέλει ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία, ότι οι εκλογικοί της αντιπρόσωποι εμποδίστηκαν να προσέλθουν στα εκλογικά της τμήματα και ότι ψηφοφόροι της παρεμποδίστηκαν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Επανεκλογή Κούτσμα στην Ουκρανία
Στην Ουκρανία, στις προεδρικές εκλογές επανεξελέγη, για δεύτερη φορά, ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα. Βασικός του αντίπαλος ήταν ο υποψήφιος των Κομμουνιστών, Πέτρο Συμονένκο, ο οποίος είχε προτείνει ένωση της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία -- μια ιδέα που αποδοκίμασαν οι ψηφοφόροι.

Πάνω από 26 νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία
Στη νοτιοδυτική Γαλλία, τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες από τις πλημμύρες, τις χειρότερες εδώ και 50 χρόνια, από τις οποίες τουλάχιστον 26 είναι οι νεκροί. Οι καταρρακτώδεις βροχές στα ανατολικά Πυρηναία και στις περιοχές Aude και Tarn προκάλεσαν τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τα δίκτυα μεταφορών, ηλεκτρισμού και ύδρευσης

Η Σερβική αντιπολίτευση ανακοινώνει ότι θα συσπειρωθεί κατά του Μιλόσεβιτς
Η Σερβική αντιπολίτευση, μετά από τις τρείς μέρες συνομιλιών, ανακοίνωσε ότι θα συντονίσει τις προσπάθειές της για να απομακρυνθεί από την εξουσία ο γιουγκοσλάβιος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στις συνομιλίες συμμετείχαν και οι δύο κύριες αντιπολευτικές δυνάμεις, η  Συμμαχία για την Αλλαγή και το Κίνημα της Σερβικής Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.