Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Βερολίνο - Δέκα Χρόνια Πριν
Βερολίνο - Δέκα Χρόνια Πριν

9/11/99 (10:00 GMT)

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πτώση του Τείχους
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου - ένα γεγονός που για πολλούς σηματοδότησε τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και το έναυσμα για τον σχεδιασμό του νέου χάρτη της Ευρώπης. Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα εκφωνήσει λόγο στη γερμανική βουλή . Μαζί με τον πρώην  γερμανό  καγκελλάριο  Χέλμουτ Κολ , ο κ. Γκορμπατσόφ θεωρείται ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής . Ο πρόεδρος Κλίντον με αφορμή την επέτειο υπογράμμισε την ανάγκη γιά τη συνεχή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή σκηνή .

Μίνι ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα εξέσωσε το State Department, παραμονές της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα
Με δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα απέναντι στην Ελλάδα εμφανίσθηκε χθες η αμερικανική πλευρά, παραμονές της επίσκεψης του προέδρου Κλίντον στην Αθήνα. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC στην Ουάσιγκτον, την ίδια στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος έπλεκε το εγκώμιο της  Ελλάδας και την χαρακτήριζε μοντέλο δημοκρατίας για τα Βαλκάνια, το State Department εξέδωσε μίνι ταξιδιωτική οδηγία προειοδοποιώντας του αμερικανούς πολίτες στην Ελλάδα να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις. Ο κ. Κλίντον είπε μιλώντας στο πανεπιστήμιο Georgetown  των Ηνωμένων Πολιτειών ό,τι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της επίσκεψής του είναι η βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και η οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στο Αιγαίο.

Συνομιλίες Σημίτη - Σιράκ
Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση της Γαλλίας σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη συνάντηση που θα έχει ο ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στο περιθώριο των εργασιών της 21ης Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς , μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Ελληνικής Υπηρεσίας από το Παρίσι .  Ανέπισημη συνάντηση , πάντα  στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ,   πραγματοποίησε χθες ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με το γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν .  Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευραπαϊκή Ένωση, καθώς και οι κυρώσεις που επεβλήθηκαν από τους 15 στη Γιουγκοσλαβία. Κύκλοι του γαλλικού υπουργείου των Εξωτερικών σημείωναν ότι οι συνομιλίες Παπανδρέου - Βεντρίν διεξήχθησαν  σε ευνοικό  γιά τις ελληνικές θέσεις κλίμα. Πιο συγκεκριμένα οι δύο πλευρές διεπίστωσαν την ανάγκη θέσπισης "εργαλίων ελέγχου" της τήρησης από την Τουρκία των όρων της υποψηφιότητάς της που να καθορίζουν το ρυθμό πρόοδου των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων .

Οι κακκές καιρικές συνθήκες διακόπτουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία
Η ρωσική επίθεση κατά της αποσχισθείσας δημοκρατίας της Τσετσενίας διεκόπηκε από μία ξαφνική αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Μετά από τις επανειλημένες αεροπορικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, το πρακτορείο Ιτάρ-Τας μεταδίδει ότι πυκνή ομίχλη προβάλει εμπόδια για την συνέχεια των ρωσικών επιθέσεων. Αλλά, εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ό,τι οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών ήταν πολύ αποτελεσματικές και προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στους Τσετσένους επαναστάτες όπως είπε χαρακτηριστικά.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες χθες κατηγόρησαν την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βία αδιάκριτα. Αλλά ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ απάντησε ό,τι η Δύση έχει διπλά μέτρα και σταθμά για την Τσετσενία και θα πρέπει αντίθετα να διερευνήσει τις συνθήκες που επικρατούν στην πρώην Γιουγκοσλαβία μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς.

Ο Πάπας στην Γεωργία
Ο Παπας Ιωάννης Παύλος χωροστάτησε σε θεία λειτουργία στην Γεωργία. Στην λειτουργία παρέστησαν χιλίαδες πιστοί, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της χώρας Εντουαρντ Σεβαρτνάτζε. Νωρίτερα πάντως, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας εξέδωσε ανακοινωθέν το οποίο επεσήμανε ότι απαγορεύεται στους πιστούς να παρακολουθούν τελετές διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων.
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.