Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Τσετσένοι πρόσφυγες διαβαίνουν τα σύνορα, υπό τα βλέμματα Ρώσων στρατιωτών
Τσετσένοι πρόσφυγες διαβαίνουν τα σύνορα, υπό τα βλέμματα Ρώσων στρατιωτών

5/11/99 (14:30 GMT)

Μαζική έξοδος προσφύγων από την Τσετσενία
Ο ρώσος υπουργός για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης περιοδεύει τις περιοχές που συνορεύουν με την Τσετσενία, προσπαθώντας να πείσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που δημιούργησαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έντατικοί βομβαρδισμοί της Τσετσενίας από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζονται ενώ ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πρωτεύουσα Γκρόζνι στενεύει.  Οι ρωσικές δυνάμεις  συνεχίζουν και εντείνουν επίσης τον αποκλεισμό της δεύτερης σε μέγεθος πόλης στην αποσχισθείσα δημοκρατία, Γκουντέρμες.

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η επίσκεψη Ετσεβίτ στην Μόσχα
Συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του είχε σήμερα στην Μόσχα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ελληνικής υπηγρεσίας του BBC στην Μόσχα, η επίσκεψη του κ. Ετσεβίτ  δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα  καθώς η Ρωσία και η Τουρκία δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία. Οι δύο χώρες δεν υπέγραψαν τελικά ούτε συμφωνία κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπορίς Γέλτσιν δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Σερβίας - Μαυροβουνίου
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τράπεζα του Μαυροβουνίου  μελετά την πιθανότητα να σταματήσει  να δέχεται πληρωμές από την Σερβία. Το Μαυροβούνιο επιχειρεί την περίοδο αυτή να λάβει αποστάσεις από την Σερβία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια στόματος της υπουργού εξωτερικών Μαντλιν Ολμπραϊτ,  έχουν πει ότι θα αναζητήσουν τρόπους για να βοηθήσουν οικονομικά το Μαυροβούνιο. Πάντως, η Ουάσιγκτον επιμένει ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να παραμείνει στην Γιουγκοσλαβία.

Διαμαρτυρίες και  μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Πάπα στην Ινδία
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Ινδία όπου αναμένεται σύντομα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης. Η επίσκεψη του ποντίφηκα έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των ακραίων Ινδουιστών, οι οποίοι οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Κατηγορούν  οι διαδηλωτές  καθολικούς ιερείς ό,τι  υποχρέωσαν Ινδουιστές να ασπασθούν τον Χριστιανισμό, κατηγορία που διαψεύδει έντονα η  Καθολική εκκλησία. Εκπρόσωπος του Βατικανού εξέφρασε την ανησυχία του για την όλο και περισσότερο επιθετική φύση του ακραίου Ινδουισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύγκρουση εξαγορών στην Αμερικανική φαρμακοβιομηχανία
Τεράστια μάχη εξαγορών έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Αμερικανικές βιομηχανίες φαρμάκων, και αυτή που θα επικρατήσει μπορεί να δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους ομίλους στον κλάδο. Η αντιπαράθεση άρχισε με την αναγγελία συγχώνευσης των εταιρειών Aμέρικαν Χόμ Πρόντακτς και Γουόρνερ Λάμπερτ, των οποίων ο συνολικός τζίρος φτάνει τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κίνηση αυτή έδωσε το έναυσμα στην φαρμακοβιομηχανία Πφάϊζερ που κατασκευάζει το περίφημο Βιάγκρα να καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της Γουόρνερ Λάμπερτ. Οργανώσεις καταναλωτών δεν είναι ευχαριστημένες με τις εξελίξεις διότι πιστεύουν ότι έτσι θα μειωθεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο.

Πολιτειακό δημοψήφισμα στην Αυστραλία
Ολοκληρώθηκε στην Αυστραλία η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος  στο οποίο οι εκλογείς θα κληθούν να αποφασίσουν εάν η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας θα παραμείνει αρχηγός του κράτους τους, ή εάν η Αυστραλία θα μετατραπεί σε προεδρευόμενη δημοκρατία. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι εάν οι Αυστραλοί θέλουν "να αντικαταστήσουν την Βασίλισσα -ως αρχηγό κράτους- με έναν Αυστραλό πρόεδρο".
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.