Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Τσετσένοι πρόσφυγες διαβαίνουν τα σύνορα, υπό τα βλέμματα Ρώσων στρατιωτών
Τσετσένοι πρόσφυγες διαβαίνουν τα σύνορα, υπό τα βλέμματα Ρώσων στρατιωτών

5/11/99 (10:30 GMT)

Μαζική έξοδος προσφύγων από την Τσετσενία
Ο Ρώσος υπουργός εκτάκτων αναγκών περιοδεύει τα Ρωσοτσετσενικά σύνορα με στόχο να επιβλέψει την έξοδο χιλιάδων Τσετσένων προσφύγων που καταφεύγουν στις περιοχές αυτές για να αποφύγουν τον βομβαρδισμό από Ρωσικά αεροσκάφη των πόλεων και κοινοτήτων τους. Ο υπουργός Σεργκέϊ Σόϊγκου προσπάθησε να καθησυχάσει οργισμένους πρόσφυγες στα σύνορα της Τσετσενίας με την Ρωσική δημοκρατία της Ινγκουσετίας, οι οιποίοι είχαν αποκλειστεί για ημέρες εκεί, μέχρι να ανοίξουν οι Ρώσικές δυνάμεις τα συνοριακά φυλάκια. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία κάλεσαν από κοινού για ανάληψη περαιτέρω διεθνών πρωτοβουλιών προς άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει. Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε 110 αεροπορικές επιδρομές το τελευταίο 24ωρο εναντίον Ισλαμιστών μαχητών.

Ρωσοτουρκικές συνομιλίες στην Μόσχα
Η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, φέρεται να δήλωσε -σύμφωνα με το πρακτορείο Ίταρ-Τάςς ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς άρχισαν στην Μόσχα οι συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κύριος Πούτιν χαρακτήρισε την Άγκυρα ως μείζονα εμπορικό και οικονομικό εταίρο της Μόσχας και σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, είναι ευχάριστο ότι αναπτύσεται επιτυχώς η διμερής στρατιωτικοτεχνική συνεργασία.

Επιστροφή του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο ζητά το Βελιγράδι
Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας κατηγόρησε την διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο ότι δεν κάνει σχεδόν τίποτε για να αποτρέψει τις βίαιες ενέργειες εναντίον των Σέρβων που έχουν απομείνει στην επαρχία. Γιουγκοσλαβος εκπρόσωπος έκανε έκκληση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο να σταματήσει η έξοδος του Σερβικού πληθυσμού. Το Βελιγράδι λέει ότι οι μειονότητες στην επαρχία ζούν υπό καθεστώς τρόμου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι η προσπάθεια ανοικοδόμησης του Κοσσυφοπεδίου θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες εάν οι Αλβανοί της περιοχής συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον των Σέρβων.

Διπλασιάστηκε η φτώχεια στην Γιουγκοσλαβία
Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γιουγκοσλαβία Στήβ Άλλεν είπε ότι σχεδόν διπλιασιάστηκε το επίπεδο της φτώχειας στην χώρα αυτή. Συγκεκριμένα το ποσοστό  ατόμων που επιζούν με εισόδημα κάτω από  60 δολάρια (δηλαδή μόλις 18.000 δραχμές) μηνιαίως έφτασε το 63% (έναντι 33% το 1997). Οι συνταξιούχοι και οι πολύτεκνες οικογένειες αντιμετωπίζουν κατά τον κύριο Άλλεν τους περισσότερους κινδύνους.

Σύγκρουση εξαγορών στην Αμερικανική φαρμακοβιομηχανία
Τεράστια μάχη εξαγορών έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Αμερικανικές βιομηχανίες φαρμάκων, και αυτή που θα επικρατήσει μπορεί να δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους ομίλους στον κλάδο. Η αντιπαράθεση άρχισε με την αναγγελία συγχώνευσης των εταιρειών Aμέρικαν Χόμ Πρόντακτς και Γουόρνερ Λάμπερτ, των οποίων ο συνολικός τζίρος φτάνει τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κίνηση αυτή έδωσε το έναυσμα στην φαρμακοβιομηχανία Πφάϊζερ που κατασκευάζει το περίφημο Βιάγκρα να καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της Γουόρνερ Λάμπερτ. Οργανώσεις καταναλωτών δεν είναι ευχαριστημένες με τις εξελίξεις διότι πιστεύουν ότι έτσι θα μειωθεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο.

Πολιτειακό δημοψήφισμα στην Αυστραλία
Ολοκληρώθηκε στην Αυστραλία η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος  στο οποίο οι εκλογείς θα κληθούν να αποφασίσουν εάν η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας θα παραμείνει αρχηγός του κράτους τους, ή εάν η Αυστραλία θα μετατραπεί σε προεδρευόμενη δημοκρατία. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι εάν οι Αυστραλοί θέλουν "να αντικαταστήσουν την Βασίλισσα -ως αρχηγό κράτους- με έναν Αυστραλό πρόεδρο".
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.