Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τη Τσετσενία
Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τη Τσετσενία

3/11/99 (10.00 GMT)

Συνομιλίες Γέλτσιν - Πούτιν στη Μόσχα, ενώ οι επιχειρήσεις στη Τσετσενία συνεχίζονται
Ο Πρόεδρος Γέλτσιν διέκοψε τις διακοπές του για να επιστρέψει στη Μόσχα, όπου έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κύριος Πούτιν, αντίστοιχα, επέστρεψε απο τη διεθνή συνάντηση στο Όσλο, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κλίντον, οι οποίες διεξήχθησαν μέσα σε σοβαρό κλίμα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς. Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις στον αθρώπινο παράγοντα απο τις επιχειρήσεις στη Τσετσενία, αλλά ο ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι οι επιχειρήσεις στη Τσετσενία είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας. Νωρίτερα, βόμβα εξερράγη στα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν τραυματίζοντας τρείς ρώσους φρουρούς, δύο απο τους οποίους σοβαρά. Το σημείο αυτό των συνόρων χρησιμοποιείται συχνά απο λαθρεμπόρους όπλων και ναρκωτικών.

Δυσκολίες στην επιστροφή των προσφύγων του Ανατολικού Τιμόρ
Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στο Ανατολικό Τιμόρ δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συνεργασίας με τον ινδονησιακό στρατό, που εμποδίζει την επιστροφή των προσφύγων που βρίσκονται στο Δυτικό Τιμόρ. Υπολογίζεται ότι εκεί βρίσκονται περισσότεροι απο 100,000 πρόσφυγες.

Ποινή δισεκατομυρίων στις ΗΠΑ απο κουβανέζικο δικαστήριο
Δικαστήριο της Κούβας αποφάσισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταβάλουν 181 δισεκατομύρια δολάρια σε αποζημειώσεις για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Κουβανών κατά τα τελευταία 40 χρόνια έντασης στις σχέσεις των δυο χωρών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνοται για το θάνατο 300 άνθρωπων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκπροσωπήθηκαν στη δίκη και δήλωσαν ότι θεωρούν τη διαδικασία απαράδεκτη.

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και τάξη απο τον κυκλώνα
Ο Ερυθρός Σταυρός στην Ινδία προειδοποίησε για τους κινδύνους να διαδωθούν επιδημείες και να ξεσπάσουν κοινωνικές εξεγέρσεις, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί απο τον κυκλώνα που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκύριακο. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι εκατοντάδες πτώματα πλέουν σε λιμνάζοντα νερά, ενώ τα θύματα του κυκλώνα είναι χιλιάδες.

Δύσκολο το έργο των συνεργείων που ερευνούν το αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής
Οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή των ανατολικών αμερικανικών ακτών θέτουν εμπόδια στις προσπάθειες των συνεργείων να συλλέξουν στοιχεία για τις αιτίες του δυστυχήματος της Κυριακής που οδήγησε στην πτώση αεροπλάνου των αιγυπτιακών αερογραμμών. Στο μεταξύ, νέα στοιχεία δείχνουν ότι πριν απο την πτήση είχε παρουσιαστεί πρόβλημα στο σύστημα ανάδρομης ώθησης του αεροσκάφους, ενός συστήματος φρεναρίσματος που διαθέτουν τα αεροπλάνα.

Μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την άρση κυρώσεων στο Ιράκ λέει ο Χόλμπρουκ
Ο πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η συμφωνία για την άρση των κυρώσεων στο Ιράκ βρίσκεται πολύ κοντά. Αλλά προειδοποίησε ότι αναμένει τον Σαντάμ Χουσείν να απορρίψει τον κύριο όρο που τίθεται προς το Ιράκ - να επιτρέπεται δηλαδή, η επιθεώρηση των οπλικών συστημάτων της χώρας.

Δικαίωμα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία
Η τουρκική βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε νέους να εξαγοράσουν μερικούς μήνες ή και ολόκληρη τη θητεία τους. Ο τούρκος υπουργός 'Αμυνας δήλωσε ότι τα έσοδα θα διατεθούν για τους σεισμοπαθείς της Δυτικής Τουρκίας. Το ποσό που μπορούν να πληρώσουν οι στρατεύσιμοι ανέρχεται σε 10 χιλιάδες δολάρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερα απο 70,000 άτομα έχουν ήδη κάνει αιτήσεις για την μείωση της θητείας τους ή για απαλλαγή.

Δεν θα εκδόσει τους στρατιωτικούς ο αργεντινός Πρόεδρος
Ο νεοεκλεγής πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο ντε Λα Ρούα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αντιδράσει στα διεθνή εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί για δέκα μέλη της πρώην στρατιωτικής Χούντας της χώρας του. Τα εντάλματα σύλληψης εξέδοσε ο ισπανός δικαστής που έχει ζητήσει και την έκδοση του πρώην χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ απο τη Βρετανία. Ο κύριος Ντε Λα Ρούα δήλωσε ακόμη ότι τα εντάλματα αυτά δεν έχουν ισχύ. Τα πρώην μέλη της στρατιωτικής κυβέρνησης της Αργεντινής κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Επτά νεκροί απο επίθεση ενόπλου στη Χαβάη
'Ενας άνδρας εισέβαλε σε γραφείο της εταιρείας Xerox στην Χονολουλού της Χαβάης και σκότωσε επτά άτομα. Στη συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο και συνελήφθη μετά από πολύωρη πολοιορκία από την αστυνομία. Η αστυνομία δήλωσε πως ο άνδρας ήταν υπάλληλος της Xerox και πίστευε ότι επρόκειτο να απολυθεί.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.