Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Σκοπός η αναβίωση του ' Πνεύματος του Οσλο'
Σκοπός η αναβίωση του ' Πνεύματος του Οσλο'

2/11/99 (13.30 GMT)

Συνάντηση Μπαράκ και Αραφάτ με τον πρόεδρο Κλίντον στο Οσλο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ θα συναντηθούν σε λίγη ώρα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, στο Οσλο της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία για την Μέση Ανατολή. Νωρίτερα οι κύριοι Αραφάτ και Μπαράκ είχαν εκτακτές απευθείας συνομιλίες -τις πρώτες εδώ και έξη εβδομάδες.  Η σύνοδος κορυφής του Οσλο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της τετάρτης επετείου από την δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτσάκ Ραμπίν, πρωτεργάτη της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους. Το Ισραήλ έχει προτείνει την διεξαγωγή εντατικών διαπραγματέυσεων τύπου Καμπ Ντέηβιντ, ώστε να γίνει δυνατή η επίλυση των εκρεμμούντων ζητημάτων, όπως το μέλλον της Ιερουσαλήμ και το θέμα της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους μέχρι τον Σεπτέμβριο του ερχομένου έτους -όπως έχει συμφωνηθεί. Αμερικανικά στελέχη χαρακτήρισαν την συνάντηση Μπαράκ - Αραφάτ θετική, αλλά έλεγαν ότι ακόμη δεν έχουν αντιμετωπισθεί τα κεντρικά σημεία των διαφωνιών.

Παραιτήθηκε ο Γάλλος υπουργός των οικονομικών
Ο Γάλλος Υπουργος Οικονομικών - Ντομινίκ Στρός Καν- παραιτήθηκε απο το αξιωμα του για να αντιμετωπίσει κατηγορίες διαφθοράς. Σε συνέντευξη τυπου που έδοσε σήμερα το πρωι, ο κύριος Στρός Καν  δηλωσε οτι παραιτείται όχι γιατι αισθάνεται ένοχος, αλλα γιατι έχει ηθική υποχρέωση να το κάνει. Ο κ. Στρός Καν τόνισε ότι θα επανέλθει στο υπουργείο των Οικονομικών μόλις αποδείξει την αθωότητά του . Κατηγορείται από έναν πρώην εργαζόμενο του οργανισμού επικουρικής ασφάλισης των φοιτητών ότι το 1997 όταν ακόμη δεν ήταν υπουργός πήρε 30 εκατομμύρια δραχμές ως αμοιβή γιά εικονική απασχόληση ενώ πλαστογράφησε έγγραφα γιά να καλύψει την απάτη .  Ο ανταποκριτης του BBC στο Παρίσι μεταδίδει οτι η παραίτηση του  αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη Γαλλική κυβέρνηση καθώς ο Στρός Καν ειναι στενός συνεργάτης του Γάλλου Πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζοσπέν, και ένας απο τους αρχιτέκτονες της οικονομικής πολιτικής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Το Αμερικανικό ναυτικό συνεχίζει τη προσπάθεια για την ανεύρεση του μοιραίου αεροσκάφους
Το αμερικανικό ναυτικό ξεκινάει σήμερα εξονυχιστική υποθαλάσσια έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που συνετρίβη ανοικτά των αμερικανικών ακτών.  Η Αμερικανική ακτοφυλακή εν τω μεταξύ λέει πως πιστεύει οτι εντόπισε την περιοχή όπου βρίσκεται ο ένας απο τους καταγραφείς πτήσης --τα μαύρα κουτιά.  Οι αρχές πάντως έχουν πάψει πλέον να αναζητούν επιζώντες  απο τα 217 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος και στρέφουν την προσοχή στα αίτια που οδήγησαν στην συντριβή του Μποινγκ 767.

Προς οικονομική ανεξαρτησία απο το Βελιγράδι προχωρεί το Μαυροβούνιο
H κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε μια σερά μέτρων που προωθούν την οικονομική ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαυικης δημοκρατίας απο το Βελιγράδι. Ο υπουργός οικονομικών του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι το γερμανικό Μάρκο θα είναι παράλληλο νόμισμα με το γιουγκοσλαυικό Δινάριο και θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο παράρτημα της γιουγκοσλαυικής κεντρικής τράπεζας στο Μαυροβούνιο. Η Γιουγκοσλαυική κυβέρνηση δήλωσε οτι τα μέτρα που λαμβάνει το Μαυροβούνιο είναι παράνομα αφού δεν έχει ενημερωθεί το Βελιγράδι.

Συνάντηση Κλίντον-Πούτιν στο Οσλο για τη κρίση στη Τσετσενία
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Οσλο, αναμένεται αργότερα σήμερα να συναντηθεί με το πρόεδρο Κλιντον για να συζητήσει την συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Τσετσενία. Αναμένεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα καλέσει για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να επιδείξει αυτοσυνγκράτηση. Παρόλα αυτά ο ανταποκριτής του BBC στη Ρωσική πρωτεύουσα μεταδίδει ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός μάλλον θα απορρίψει τις Αμερικανικές προτροπές επικαλούμενος το γεγονός ότι τα τεκτενόμενα στη Τσετσενία ειναι καθαρά Ρωσική εσωτερική υπόθεση. Εν τω μεταξύ ο Ρωσικός στρατός ξανάνοιξε το διάδρομο μεταξύ Τσετσενίας και Ρωσίας, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ελάχιστοι πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Οργή των κατοίκων στην περιοχή της Ινδίας που σάρωσε ο κλυκλώνας
Ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένες εκδηλώσεις  διαδηλωτών που ζητούσαν τρόφιμα και νερό. Αυτά κατά την διάρκεια επίσκεψης στην πολιτεία Ορίσσα στα ανατολικά της χώρας, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από κυκλωνα την Παρασκευή. Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι πλήρες χάος επικρατεί στην περιοχή, ενώ ανταποκρτιτής του ΒΒΣ μετέδωσε ότι η πόλη Μπουμπανεσάρ δεν είναι άλλο από χαλάσματα.

Νεαρός οπλοφόρος ανοίγει πυρ εναντίον των περαστικών
Στην Νότιο Γερμανία η αστυνομία δήλωσε ότι ένας νεαρός οπλοφόρος που άνοιξε πύρ από το σπίτι του εναντίον των περαστικών , με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματισθούν αρκετά άλλα, πυροβόλησε και σκότωσε επίσης την αδελφή του, εν συνεχεία δε αυτοκτόνησε. Η αστυνομία βρήκε τα πτώματα όταν εισέβαλε στο διαμέρισμα.Το επεισόδιο συνέβη στην πόλη Bad Reichen-Hall αρχίσε δε όταν ο νεαρός οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι με όπλα και πυρομαχικά που ανήκαν στον πατέρά του .

Στο νοσοκομείο ο πρόεδρος Τούζμαν της Κροατίας
Στην Κροατία ο πρόεδρος Φράνιο Τούζμαν υπεβλήθη σε επείγουσα εγχείρηση στομάχου. Η κρατική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι η εγχείρηση που έγινε σε κλινική του Ζάγκρεμπ ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα. Σύμφωνα με κυβερνητικό ανακοινωθέν η εγχείρηση αποκάλυψε διάτρηση του παχέος εντέρου.

Αποχωρούν οι Αμερικανικές βάσεις από τον Παναμά
ΟΙ Ην. Πολιτείες αποχώρησαν από την τελευταία στρατιωτική βάση την οποίαν είχαν στον Παναμά, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει τον έλεγχο της διώρυγας, στο τέλος του ερχομένου μηνός. Σε ειδική τελετή , ο αμερικανός πρεσβευτής παρέδωσε τα κλειδιά της αεροπορικής βάσης Χάουαρντ, και δύο άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πρόεδρο του Παναμά, Μιρέγια Μοσκόσο.

Συνέρχονται οι υπουργοί περιβάλλοντος 173 χωρών στη Βόννη
Υπουργοί περιβάλλοντος εκατον εβδομήντα τριών χωρών συναντώνται σήμερα στην Βόννη της Γερμανίας, με σκοπό την κατάρτιση προτάσεων γιά την αντιμ,ετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπιόυ. Σύμφωνα με το πρτόκολο του Κυότο, οι ανεπτυγεμένες χώρες εχουν δεσμευθεί στην υπορέωση να μειώσουν, μεχρι το έτος 2012,  την έκλυση αερίων που προέρχονται από την καύση υδρογονανθράκων, όπων γιά παράδειγμα διοξειδίου του άνθρακος, κατά 5 % σε σχεση με τα επίπεδα των αερίων αυτών όπως είχαν καταγραφεί το 1990.

Πάρκο Ντίσνεϋ στο Χογκ Κογκ
Το Χογκ Κόγκ επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας με την αμερικανική εταιρεία Γουώλτ Ντίσνευ, γιά την κατασκευή πάρκου αναψυχής το οποίο θα στοιχίσει γύρω στα τρία δισεκατομμύρια δολλάρια. Οπως δήλωσε ο διοικητής της επαρχίας η συμφωνία αυτή αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης στο μέλλον του Χογκ Κόγκ. Η επιχείρηση η οποία θα χρηματοδοτηθεί κατά 53% από την κυβέρνηση του Χογκ Κόγκ αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός μιάς πενταετίας.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.