Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα στην αρμενική βουλή
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα στην αρμενική βουλή

27 October 1999 (19:00 BST)

Ενοπλοι  πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Αρμενίας μέσα στο Κοινοβούλιο
Στην Αρμενία, ένοπλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της χώρας, Βάζγκεν Σαρκισιάν. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι τραυματισμένος. Aλλες πηγές όμως καθώς και πολλά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και αρκετά άλλα στελέχη της κυβέρνησης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανάμεσά του ο πρόεδρος της βουλής, ένας υπουργός και σημαίνοντες βουλευτές. Οι ένοπλοι βρίσκονται ακόμα μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου, και κρατούν ομήρους. Ο πρόεδρος της Αρμενίας έχει μεταβεί σύμφωνα με πληροφορίες στο κοινοβούλιο κατόπιν απαίτησης των ενόπλων. Δημοσιογράφοι στους οποίους επετράπη να εξέλθουν από το κτίριο ανέφεραν ότι ένας άνδρας, τον οποίο αποκαλούν γνωστό εθνικιστή, τους δήλωσε ότι σκοπεύει να απαλλάξει την Αρμενία απ' όλα τα παράσιτα που ρουφούν το αίμα της χώρας. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το κτίριο της βουλής και ανακοίνωσε πως η ένοπλοι απαιτούν να τους δοθεί πρόσβαση στην κρατική τηλεόραση. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Μόσχα μεταδίδει ότι στην Αρμενία βασιλεύει από παράδοση το πολιτικό χάος, αλλά το σημερινό επεισόδιο ενδέχεται να μην συνδέεται με τις πολιτικές έριδες που μαστίζουν τη χώρα.
 

Ρωσικοί πύραυλοι βομβαρδίζουν το Γκρόζνι
Τέσσερις βδομάδες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Τσετσενία, το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει το κέντρο της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα πυκνός μαύρος καπνός έχει τυλίξει την πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μονάδα παραγωγής πετρελαίου και ι κατέστρεψαν επίσης ένα νοσοκομείο και μία υπαίθρια αγορά. Σε εκδήλωση στο Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν, τόνισε ότι στόχος της χώρας του είναι να εξουδετερώσει μια για πάντα το κέντρο της διεθνούς τρομοκρατίας που έχει ως ορμητήριο την Τσετσενία.  Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται τώρα πολύ κοντά στο Γκουντέρμες  την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Τσετσενίας η οποία απέχει περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το Γκρόζνι.

Ελληνες εμπειρογνώμονες στο Λονδίνο για Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρόκειται να εξετάσουν Έλληνες εμπειρογνώμονες για να διαπιστώσουν αν όντως έχουν υποστεί φθορές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο, όπως έχει καταγγείλει ο ιστορικός Γουίλιαμ Σεντ Κλερ. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου  Πολιτισμου με επικεφαλής τον καθηγητή Θεοδωρο Σκουλικιδη βρισκεται απο χθες στο Λονδινο, αφού έλαβε την ειδική άδεια του Βρετανικού Μουσείου.

Αρση των διεθνών κυρώσεων ζητά ο Ντζίντζιτς
Στο Βελιγράδι, ο Ζόραν Ντίντζιτς, εκ των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης, κάλεσε τις χώρες της δύσης να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά της Γιουγκοσλαβίας αν ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποδεχθεί το αίτημα για διεγαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο κ. Ντίντζιτς τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν πτοούν το καθεστώς του κ. Μιλόσεβιτς ενώ αντίθετα τιμωρούν, όπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος του γιουγκοσλαβικού πληθυσμού. Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέρριψε πρόταση για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Ο Ιλίρ Μέττα φαβορί για την πρωθυπουργία στην Αλβανία
Στην Αλβανία, η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ενέκρινε την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ιλίρ Μέττα, για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Δεν απομένει παρά η έγκριση και του προέδρου της χώρας, Ρεζέπ Μεϊντάνι για να αναλάβει ο κύριος Μέτα τα καθήκοντά του. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Παντελί Μάικο, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Δευτέρα, αφού απώλεσε την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.