Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η νέα αντιπρόεδρος της Ινδονησίας
Η νέα αντιπρόεδρος της Ινδονησίας

(21/10/99, 1700 GMT)

Νέα αντιπρόεδρος στην Ινδονησία η ηγέτης της αντιπολίτευσης
Η ηγέτης της Ινδονησιακής αντιπολίτευσης Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι ορκίστηκε νέα αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, νικώντας τον άλλο υποψήφιο, μουσουλμάνο πολιτικό Χαμζάζ Χαζ. Δύο άλλοι υποψήφιοι, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Στρατηγός Γουϊράντο και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, Γκολκάρ, Ακμπάρ Ταντγιούνγκ είχαν αποσύρει τις υποψηφιότητες τους, χάριν της εθνικής ενότητας όπως είπαν. Ο ρόλος του αντιπροέδρου έχει αποκτήσει αυξημένη σημασία δεδομένης της  κατάστασης της υγείας του νέου προέδρου της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Γκρόσνυ
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σφίξει τον κλοιό τους γύρω από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόσνυ, καταστρέφοντας βάση των ισλαμιστών ανταρτών σε προάστιο της πόλης. Προκεχωρημένες μονάδες βρίσκονται κατά πληροφορίες σε απόσταση περίπου 14 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η πόλη είναι εγκατελειμένη και πως όσοι Τσετσένοι έχουν απομείνει οχυρώνονται εν αναμονή της ρωσικής επίθεσης. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που επισκέπτεται την περιοχή, επανέλαβε ότι  μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί η κρίση είναι η χρήση βίας.

Σε πέντε εβδομάδες η απόφαση για τον Οτσαλάν
Το τουρκικό δικαστηριο που εξετάζει την έφεση ενάντια στην θανατική ποινή που έχει επιβληθεί στον Κούρδο αυτονομιστή ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είπε ότι θα εκδώσει την απόφαση του μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία, αλλά οι συνήγοροι του ζήτησαν την μετατροπή της θανατικής καταδίκης σε ισόβια, επικαλούμενοι την έκκληση του  κυρίου Οτσαλάν προς την οργάνωση του, το ΠΚΚ, να σταματήσει τον ένοπλο αγώνα.

Απορρίφθηκε η έφεση του καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου Μορίς Παπόν
Γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου Μορίς Παπόν, ο οποιος είχε καταδικασθεί πέρυσι σε δεκαετή κάθειρξη για την απέλαση 15.000 Εβραίων της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο  ηλικίας 89 ετών  Μορίς Παπόν δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου και η γαλλική και η ελβετική αστυνομία έχουν αρχίσει έρευνες για τον εντοπισμό του.

Κηδεύτηκε ο Νυερέρε
Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και χδεκάδες χιλιάδες κόσμου παραβρέθηκαν στην κηδεία του πρώην προέδρου της Τανζανίας Τζούλιους Νυερέρε.  Η σορός του αφρικανού ηγέτη που είχε οδηγήσει την Τανζανία στην ανεξαρτησία το 1961, είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας Νταρ ες Σαλάμ.  Μεταξύ των αφρικανών ηγετών που παραβρέθηκαν στην κηδεία του, ήταν και ορισμένοι τους οποίους ο Νυερέρε είχε υποστηρίξει όταν ήταν ακόμη επαναστάτες που αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία των κρατών τους. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Ωλμπράιτ χαρακτήρισε τον Νυερέρε μεγάλο ηγέτη της εποχής μας.

Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έθεσε ο Ζιάνγκ Ζεμίν
Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν που συνεχίζε την επίσκεψη του στη Βρετανία, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι ο κύριος Ζεμίν εξέπληξε τον συνομιλητή του εγείροντας πρώτος θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κύριος Ζεμίν φέρεται να αναγνώρισε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίισεις στο θέμα μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες θα πρέπει να λυθούν με τον διάλογο.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.