Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πυρηνικά όπλα είχαν αποθηκεύσει οι ΗΠΑ σε πολλές χώρες
Πυρηνικά όπλα είχαν αποθηκεύσει οι ΗΠΑ σε πολλές χώρες






(21/10/99, 09:10 GMT)

Μυστική αποθήκευση πυρηνικών από τις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποθηκεύσει -σε μερικές περιπτώσεις εν αγνοία των αρχών, πυρηνικά όπλα σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες στο "Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων", --έκθεση που στηρίζεται εν πολλοίς σ' ένα άκρως απόρρητο έγγραφο που είχε συντάξει το Πεντάγωνο το 1978, σχετικά με τη φύλαξη και την εγκατάσταση των Αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τα μέσα του 1945 ώς τον Σεπτέμβριο του 1977, και το οποίο δόθηκε φέτος στη δημοσιότητα. Από το έγγραφο αυτό  έχουν απαλειφθεί τα ονόματα πολλών χωρών, αλλά οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως τουλάχιστον δεκαπέντε χώρες είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικανούς για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων, μεταξύ δε των χωρών αυτών είταν η Ελλάδα και η Τουρκία. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την βασιμότητα της έκθεσης.

Άρχισε η εκδίκαση της έφεση Οτζαλάν
Άρχισε σήμερα στην υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώπιον Τουρκικού δικαστηρίου η εκδίκαση της έφεσης ενάντια στην θανατική ποινή που έχει επιβληθεί στον Κούρδο αυτονομιστή ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Οι συνήγοροι του ηγέτη του ΠΕ ΚΑ ΚΑ θα αναπτύξουν το επιχείρημα ότι ο κύριος Οτζαλάν θα έπρεπε να είχε δικαστεί σύμφωνα με διαφορετικό άρθρο του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο δεν προβλέπει την εσχάτη των ποινών, ενώ αναμένεται να επικαλεστούν και έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία καλείται η Τουρκία να μήν προχωρήσει στην εκτέλεση του Κούρδου ηγέτη.

Μετασεισμός στην Τουρκία
Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεγραφικά πρακτορεία μετασεισμός εντάσεως 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συντάραξε την Δυτική Τουρκία τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άτομα να καταφύγουν στην ύπαιθρο, όπου και διανυκτέρευσαν. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα Πριγκιπονήσια, στην θάλλασα του Μαρμαρά και σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους δεν υπήρξαν θύματα ή μεγάλες υλικές ζημιές.

Εκλογή αντιπροέδρου στην Ινδονησία
Η Ινδονησιακή Βουλή εκλέγει σήμερα τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας. Δύο από τους υποψήφιους για το αξίωμα, ο πρόεδρος του πρώην κυβερνώντος κόμματος Γκολκάρ  Ακμπάρ Ταντζούνγκ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βιράντο απέσυραν την υποψηφιότητά τους λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση της Βουλής. Έτσι επικρατέστερη πλέον για το αξίωμα θεωρείται η κόρη του ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Ινδονησίας, η κυρία Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, που αναμετράται με    τον πρόεδρο του Μουσουλμανικού Ενωμένου Κόμματος της Ανάπτυξης Χαμζάχ Χαζ.

Έκκληση για ολική εξάλειψη χρεών
Η ανθρωπιστική οργάνωση Όξφαμ ανακοίνωσε ότι οι επιπτώσεις από τον καταστροφικού τυφώνα Μίτς που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο -πριν ένα χρόνο- δέκα χιλιάδων κατοίκων στην Κεντρική Αμερική, εντάθηκαν λόγω των υπέρογκων χρεών που βαρύνουν χώρες της περιοχής όπως η Ονδούρα, η Νικαράγουα και η Γουατεμάλα. Σύμφωνα με την Όξφαμ η υποσχεθείσα παροχή βοήθειας ύψους εννέα δισεκατομμυρίων δολλαρίων είναι υπό την μορφή δανεισμού, και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε άμεση εξάλειψη των χρεών με σκοπό την μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί.

Δικαστική ήττα για τις καπνοβιομηχανίες
Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισε ότι οι χιλιάδες καπνιστές στην πολιτεία της Φλόριδας που έχουν στραφεί δικαστικά εναντίον των καπνοβιομηχανιών, μπορούν να λάβουν την τυχόν αποζημίωση που θα τους επιδικασθεί υπό μορφή εφ' άπαξ ποσού. Το δικαστήριο απέριψε εξάλλου το επιχείρημα των καπνοβιομηχανιών ότι το ποσό της αποζημίωσης θα πρέπει -σε κάθε δικαστική υπόθεση, να ορισθεί κατά περίπτωση . Οι καπνιστές ζητούν με ομαδική τους αγωγή συνολική αποζημίωση που μπορεί να φτάσει τα πεντακόσια δισεκατομμύρια δολάρια.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.