Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η ηγεσία του συνασπισμού της σερβικής αντιπολίτευσης Συμμαχία για την Αλλαγή
Δεν πάνε στο Λουξεμβούργο οι ηγέτες της Συμμαχίας για την Αλλαγή

11/10/99, 1300 GMT

Τη βαρύτερη εδώ και πάνω από 50 χρόνια ήττα του υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας στις δημοτικές εκλογές του Βερολίνου. Το κόμμα του καγκελαρίου Γκέρχαρτ Σρέντερ ανεδείχθη δεύτερο, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες. Τρίτο ήλθε το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, το πρώην κομμουνιστικό.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, του πρωθυπουργού Αντόνιο Γκουτέρες, αναδεικνύεται νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα αυτό λαμβάνει μία έδρα παραπάνω από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές αλλά εξακολουθεί να μην διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Πολιτικές αλλαγές στην Αλβανία προοιωνίζεται η ήττα του πρωθυπουργού της χώρας Παντελί Μάικο στις εσωκομματικές εκλογές για την αρχηγία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο κ. Μάικο είχε προαναγγείλει πως θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία σε περίπτωση που αποτύχει να εκλεγεί ηγέτης των Σοσιαλιστών. Νικητής ανεδείχθη ο πρώην πρωθυπουργός Φάτος Νάνο.

Να απόσχουν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ορισμένοι εκ των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης. Στη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν τρόποι δια των οποίων θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν τη Σερβία, εφ' όσον πρώτα ανατραπεί ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αλλά ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν ως τελεσίγραφο το σχέδιο τελικού κειμένου που τους υπεβλήθη και το οποίο τους καλεί να δεσμευθούν πως όταν έλθουν στην εξουσία θα εκδόσουν στο Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου στην πρόσφατη κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προτίθεται να μελετήσει την τελευταία πρόταση του προέδρου της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ για τον τερματισμό της κρίσης στον Καύκασο. Ο κ. Μασχάντοφ δήλωσε ότι θα λάβει σκληρά μέτρα κατά των ισλαμιστών ανταρτών υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Τσετσενία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν βγήκε από κλινική της Μόσχας όπου είχε εισαχθεί προ δύο ημερών λόγω γρίππης και υψηλού πυρετού. Υπενθυμίζεται, ότι ο εξηνταοκτάχρονος πρόεδρος της Ρωσίας αντιμετώπισε αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει υποβληθεί και σε εγχείρηση μπάιπας.

Την απόσυρση των κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του πρώην προέδρου Σουχάρτο, λόγω ελλείψεως επαρκών στοιχείων πρότεινε ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα στην Ινδονησία. Την απόφαση για το αν θα συνεχισθούν ή θα σταματήσουν οι έρευνες θα λάβει ο πρόεδρος της Ινδονησίας Χαμπίμπι. Οι κατηγορίες κατά του προκατόχου του αφορούν καταχρήσεις εκατομμυρίων δολλαρίων από τα δημόσια ταμεία.

Επείγουσες συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ινδονησίας ζήτησε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ ύστερα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στο Ανατολικό Τιμόρ ανάμεσα σε άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και μονάδες των ινδονησιακών σωμάτων ασφαλείας. Κατά τις συγκρούσεις φονεύθηκε ένας Ινδονήσιος στρατιώτης.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.