Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Χιλιάδες πρόσφυγες από την Τσετσενία καταφεύγουν στην Ινγκουσετία
Χιλιάδες πρόσφυγες από την Τσετσενία καταφεύγουν στην Ινγκουσετία

(01/10/99, 1530 GMT)

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της τσετσενικής κυβέρνησης
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει πλέον τη νομιμότητα του προέδρου της Τσετσενίας Ασλάν Μασκάντοβ. Ο κ. Πούτιν είπε ότι το μόνο νόμιμο όργανο εξουσίας στην Τσετσενία είναι το κοινοβούλιο, που εξελέγη το 1996, υπό ρωσική διοίκηση και το οποίο έχει εξοριστεί στη Μόσχα. Η Μόσχα πάντως είχε αναγνωρίσει την δημοκρατικώς εκλεγμένη κυβέρνηση του Ασλάν Μασκάντοβ, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία το 1996. Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός αρνείται τους ισχυρισμούς Τσετσένων αξιωματούχων ότι διοργανώνει νέες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών αυτονομιστών ανταρτών στη δημοκρατία της Τσετσενίας. Στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ρωσίας δήλωσε ότι ο στρατός περιμένει απλώς εντολές για να μετακινηθεί στο έδαφος της Τσετσενίας. Οι αξιωματούχοι της Τσετσενίας ισχυρίζονται ωστόσο ότι τα ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα προχωρούν προς τα βόρεια τμήματα της δημοκρατίας.

Φυσιολογικά πλέον τα επίπεδα ραδιενέργεια στην Ιαπωνία
Οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν ότι το χωριό Τοκαϊμούρα είναι πλέον ασφαλές, μία ημέρα μετά το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στη χώρα. Είπαν μάλιστα ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά, καθώς και ότι οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να φύγουν πλέον από τα σπίτια τους, όπου βρίσκονταν κλεισμένοι, μετά τη διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό επεξεργασίας ουρανίου. Οι εργάτες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη διαρροή ουρανίου, αλλά δύο από αυτούς βρίσκονται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκιο υποστηρίζει ότι το ατύχημα έχει προκαλέσει μεγάλους προβληματισμούς για την ασφάλεια της πυρηνικής βιομηχανίας.

Κατάληψη της βιρμανικής πρεσβείας της Ταϊλάνδης από οπλοφόρους
Ομάδα οπλοφόρων κατέλαβε την βιρμανική πρεσβεία της Ταϊλάνδης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για την στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας. Η ομάδα κρατά ομήρους τουλάχιστον είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων και διπλωμάτες. Τρεις όμηροι απελευθερώθηκαν, ενώ ένας άλλος, μιλώντας από το τηλέφωνο, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι κανείς δεν έχει τραυματισθεί. Οι οπλοφόροι, μέλη ενός κινήματος φοιτητών απαιτούν από τη βιρμανική στρατιωτική κυβέρνηση να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους και να ιδρύσει ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο.

Πανηγυρικοί εορτασμοί στην Κίνα
Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν τους πανηγυρικούς εορτασμούς στο Πεκίνο για τα πενήντα χρόνια κομμουνιστικού καθεστώτος. Στην ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο λέει ότι η παρέλαση έδωσε μία σπάνια ευκαιρία επίδειξης του πολεμικού εξοπλισμού της Κίνας, ο στρατός της οποίας συνήθως τηρεί άκρα μυστικότητα. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν επισήμως με πενήντα τιμητικούς κανονιοβολισμούς στο κέντρο της πλατείας Τιεν Αν Μεν.

Προς δυσμάς κινείται η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Ανατολικό Τιμόρ
Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Ανατολικό Τιμόρ έχει αρχίσει να μετακινείται προς τα δυτικά της επαρχίας, περιοχή δηλαδή όπου είναι ισχυροποιημένες οι παραστρατιωτικές δυνάμεις. Τα αυστραλιανά στρατεύματα έφθασαν με ελικόπτερα στα σύνορα του Δυτικού Τιμόρ, το οποίο θεωρείται επικράτεια της Ινδονησίας. Στο μεταξύ, πολλές παραστρατιωτικές ομάδες έχουν στήσει τις βάσεις τους κοντά στα σύνορα και απειλούν να επιτεθούν εναντίον της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Εκκλήσεις για συμφιλίωση από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, απηύθυνε εκκλήσεις για συμφιλίωση των συντηρητικών με τους μεταρρυθμιστές. Οι ανταποκριτές λένε ότι οι δηλώσεις του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ - οι οποίες γίνονται δύο μήνες μετά τα βίαια επεισόδια κατά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, καταδεικνύουν την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν και τον πρόεδρο της χώρας.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.