Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τοκαϊμούρα, όπου σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας
Το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τοκαϊμούρα, όπου σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας

(30/9/99, 1500 GMT)

Πρωτοφανές πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία
Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ιαπωνία χαρακτήρισε το πυρηνικό ατύχημα στη χώρα πρωτοφανές και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι θα στείλει ειδικές δυνάμεις εκτάκτων περιστατικών για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τρεις εργάτες μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο, ενώ πενήντα οικογένειες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, όταν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας σε πυρηνικό εργοστάσιο, εκατόν εξήντα χιλιόμετρα μακριά από το Τόκιο. Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της Τοκαϊμούρα έχει αποκλεισθεί, ενώ έχουν δοθεί εντολές στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας είπε ότι εκδηλώνονται ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή.

Η Ρωσία συνεχίζει τις επιδρομές στην Τσετσενία, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επανειλημμένως εισέλθει στα εδάφη της Τσετσενίας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσουν να εισέρχονται και το μέλλον. Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζεται η έξοδος προσφύγων από την Τσετσενία, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 78.000 άτομα έχουν φθάσει στη γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας. Ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας, Ρουσλάν Οσεβ, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 250.000 άτομα. Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ινγκουσετίας ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε τέντες, κουβέρτες, φάρμακα και παιδικές τροφές. Αντιπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπαν ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές, προκειμένου να συντονισθούν οι προσπάθειες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.

Νέες διαδηλώσεις εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διοργανώνει η σερβική αντιπολίτευση
Ο συνασπισμός της Σερβικής Αντιπολίτευσης, Συμμαχία για την Αλλαγή, προετοιμάζει σειρά νέων διαδηλώσεων στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η αντιπολίτευση τονίζει ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχισθούν παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι η δράση της αστυνομίας μάλλον ενθάρρυνε την αντιπολίτευση να συνεχίσει τις ενέργειές της. Οι ηγέτες του συνασπισμού πραγματοποίησαν συνομιλίες με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ο Βουκ Ντράσκοβιτς.

Προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ινδονησία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Ινδονησία ότι θα υποστεί οικονομικές και πολιτικές καταστροφές αν αποτύχει να τερματίσει τη βία στο Ανατολικό Τιμόρ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Γουίλιαμ, μιλώντας στη Τζακάρτα, κατηγόρησε τον ινδονησιακό στρατο ότι υποστηρίζει τις εκρήξεις βίας στο Ανατολικο Τιμορ. Από την άλλη μεριά όμως, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει θετική ανταπόκριση από τον πρόεδρο Χαμπίμπι και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Βιρέϊντο. Στο ανατολικό Τιμόρ, τα Βρετανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ για πρώτη φορά εναντίον οπλοφόρων, που επιχείρησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Προηγουμένως, παραστρατιωτικές ομάδες ανταρτών είχαν φτάσει στην πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ Ντίλι και προσεφέρθησαν να εργασθούν για τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Αρχισαν οι εορτασμοί για τα πενήντα χρόνια από την κινεζική επανάσταση
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ζου Ρονγκ Τζι, κήρυξε την έναρξη των εορτασμών για τα πενήντα χρόνια κομμουνιστικού καθεστώτος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης. Σε ομιλία του στο Πεκίνο, ο κύριος Ζου είπε ότι η ιστορία έχει διδάξει στην κινεζική ηγεσία πως τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ενότητα. Παράλληλα, δήλωσε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξισορροπηθούν προκειμένου να επέλθουν ομαλά οι αλλαγές. Οι κινεζικές αρχές ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας για τους αυριανούς εορτασμούς στο κεντρικό Πεκίνο. Η αυριανή παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.