Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τοκαϊμούρα, όπου σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας
Το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τοκαϊμούρα, όπου σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας





(30/9/99, 1330 GMT)

Διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία
Οι πυρηνικοί επιστήμονες στην Ιαπωνία ερευνούν τα αίτια που προκάλεσαν τη διαρροή ραδιενέργειας σε πυρηνικό εργοστάσιο, εκατόν εξήντα χιλιόμετρα μακριά από το Τόκιο. Τρεις εργάτες μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο, ενώ πενήντα οικογένειες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της Τοκαϊμούρα έχει αποκλεισθεί, ενώ έχουν δοθεί εντολές στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα. Τα ποσοστά ραδιενέργειας μετά τη διαρροή είναι δέκα φορές μεγαλύτερα από όσο θα έπρεπε. Το ατύχημα είναι το τελευταίο σε μία σειρά ανάλογων περιστατικών σε πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας. Το προηγούμενο ατύχημα στην Τοκαϊμούρα είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν τριάντα πέντε εργάτες στη ραδιενέργεια. Η Ιαπωνία διαθέτει πάνω από πενήντα πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παρέχουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Θα συνεχιστούν οι ρωσικές επιδρομές στη Τσετσενία, δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επανειλημμένως εισέλθει στα εδάφη της Τσετσενίας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσουν να εισέρχονται και στο μέλλον. Επισήμανε μάλιστα ότι η Τσετσενία ανήκει στη ρωσική επικράτεια και για αυτό δεν χρειάζεται η άδεια κανενός για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Αμυνας της Τσετσενίας, Μαγκόμεντ Καμπίγιεβ δήλωσε η Τσετσενία θα αντεπιτεθεί στη ρωσική εισβολή. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως επιτεθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε εδάφη της Τσετσενίας, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι στόχοι των ισλαμιστών αυτονομιστών ανταρτών. Η Ρωσία θεωρεί τους ισλαμιστές υπεύθυνους για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις σε πολυκατοικίες στη Ρωσία, από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότερα από τριακόσια άτομα.

Κοινό μέτωπο εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιθυμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σερβία
Ο συνασπισμός της Σερβικής Αντιπολίτευσης, Συμμαχία για την Αλλαγή, τονίζει ότι θα εντείνει τις πιέσεις για την παραίτηση του πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παρά τα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν χθες στο Βελιγράδι εναντίον των διαδηλωτών. Οι επικεφαλής του συνασπισμού και ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, συναντώνται σήμερα σε μία προσπάθεια να ιδρύσουν κοινό μέτωπο. Ο κ. Ντράσκοβιτς έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τις μαζικές διαδηλώσεις, που διοργανώνεται από τον συνασπισμό Συμμαχία για την Αλλαγή. Χθες, περίπου εξήντα άτομα τραυματίσθηκαν, όταν οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το σπίτι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Δηλώσεις Κοέν για τον ινδονησιακό στρατό
Ο αμερικανος υπουργος αμυνας Γουιλιαμ Κοεν κατηγόρησε τον ινδονησιακο στρατο ότι υποστηρίζει τις εκρήξεις βίας στο Ανατολικο Τιμορ. Ο κυριος Κοεν ανέφερε επίσης οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες δεν θα επαναλάβουν τη στρατιωτική συνεργασία τους με την Ινδονησια αν γίνει γνωστό ότι η χώρα υποστηρίζει τις παραστρατιωτικές ομάδες. Στο μεταξύ, οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ανατολικό Τιμόρ άνοιξαν πυρ εναντίον οπλοφόρων, οι οποίοι ήθελαν να εμποδίσουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής αποστολής, ανατολικά της περιοχής. Πάντως, οι αντάρτες του κινήματος αντίστασης Φαλαντίλ παρέδωσαν ορισμένα πυρομαχικά τους αλλά αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Στον Γκίντερ Γκρας το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας θα δοθεί φέτος στον Γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας. Η αναμονή είχε κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κριτική επιτροπή δεν ανακοίνωνε τα ονόματα των υποψηφίων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, υποψήφιοι για το βραβείο ήταν επίσης ο Κινέζος Μπέι Ντάο, ο Βρετανός Σαλμάν Ρουσντί και ο Τσέχος Μίλαν Κούντερα.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.