Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συνάντηση Κλίντον και Ετσεβίτ στην Ουάσιγκτον
Συνάντηση Κλίντον και Ετζεβίτ στην Ουάσιγκτον

(30/9/99, 0630 GMT)

Ετσεβίτ: Αδιαλλαξία για το Κυπριακό - Αισιοδοξία για το Αιγαίο
Αδιάλλακτος στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε δύο ομιλίες που έδωσε στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντηση του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ο κύριος Ετσεβίτ μίλησε πάντως για διαμόρφωση καλού κλίματος στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, που μπορεί να επιτρέψει διευθέτηση στα θέματα του Αιγαίου. Στο μεταξύ δυσαρεστημένος για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον - Ετσεβίτ φάνηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο. Αντιθέτως, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Καθώς πολλά πολιτικά κόμματα στην Κύπρο υπογραμμίζουν ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απλώς να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα της Τουρκίας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Αμερικανός πρέσβης στην Λευκωσία επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Προειδοποιήσεις Κοέν για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ
Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Γουίλιαμ Κοέν, που είχε συνομιλίες στην Τζακάρτα με τον αρχηγό του στρατού της Ινδονησίας, προειδοποίησε ότι ο Ινδονησιακός στρατός θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ανατολικό Τιμόρ. Είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επαναλάβουν την στρατιωτική συνεργασία με την Ινδονησία αν δεν βεβαιωθούν ότι η Τζακάρτα δεν συνεργάζεται με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ανατολικό Τιμόρ.

Πιέσεις στην Ρωσία για τις επιχειρήσεις στην Τσετσενία
Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Τσετσενία και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Τσετσένο ηγέτη Ασλάν Μασχάντωφ. Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τέσσερεις Ευρωπαϊκές χώρες. Δύο πρώην  πρωθυπουργοί της Ρωσίας -ο Γεβγκένι Πριμακόφ και ο Σεργκέι Στεπάσιν- και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντυ Ζιουγκάνοφ κάλεσαν το Κρεμλίνο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τσετσενική ηγεσία.

Πλήρη παραγραφή χρεών στις φτωχότερες χώρες υπόσχεται ο πρόεδρος Κλίντον
Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παραγράψουν πλήρως τα χρέη των φτωχότερων κρατών του κόσμου, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Μεταρρυθμίσεις στην Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σειρά αλλαγών στις θέσεις των γενικών διευθυντών της και είπε ότι  στο μέλλον οι ανώτεροι και ανώτατοι υπάλληλοι της Κομισιόν, δεν θα διορίζονται με βάση την εθνικότητα, αλλά τις ικανότητες τους.

Νέες τουρκικές επιχειρήσεις κατά του ΠΚΚ
Ο Τουρκικός στρατός άρχισε νέες επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του ΠΚΚ, σε περιοχές του βορείου Ιράκ, παρά την πρόσφατη πρόταση για ειρήνευση που απηύθηνε η οργάνωση.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.