Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συνάντηση Κλίντον και Ετζεβίτ στην Ουάσιγκτον
Συνάντηση Κλίντον  και Ετζεβίτ στην Ουάσιγκτον



(29/9/99, 1900 GMT)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του για το κυπριακό Άλφρεντ Μόουζες θα μεταβεί στην περιοχή για συνομιλίες την ερχομένη εβδομάδα. Ύστερα από συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο κ. Κλίντον ανέφερε ότι οι συνθήκες για την επίλυση του κυπριακού είναι ευνοϊκότερες από ποτέ. Ωστόσο, ο κύριος Ετζεβίτ εξακολουθεί να θέτει την αναγνώριση του καθεστώτος Ντενκτάς ως προϋπόθεση για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Αυξάνονται οι εκκλήσεις για τον τερματισμό των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στη Τσετσενία, που συνεχίζονται σήμερα για έβδομη μέρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι απο 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των βομβαρδισμών, ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους τετρακόσιους. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Γεβγκιένι Πριμακώφ και ο Σεργκέι Στεπασίν, όπως και ο κομμουνιστής ηγέτης, Γενάντι Ζουγκάνωφ κάλεσαν την ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνομιλίες με τους Τσετσένους και να τερματίσει τους βομβαρδισμούς. Προς το παρόν όμως, η ρωσική κυβέρνηση έχει μόνο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του Νταγκεστάν να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Τσετσένο πρόεδρο Ασλάν Μασχάντοφ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Κοέν βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ινδoνησίας, Τζακάρτα για συνομιλίες σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στο Ανατολικό Τιμόρ. Ο κύριος Κοέν έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χαμπίμπι και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, απο τους οποίους αναμένεται να ζητήσει τον τερματισμό της υποστήριξης των παραστρατιωτικών ομάδων στην Ινδονησία. Στο μεταξύ, ο ινδονήσιος υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών για διενέργεια έρευνας, ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ θα έπρεπε να συνεργαστεί με τον ινδονησιακό οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι να προχωρήσει σε χωριστή έρευνα.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 70 και πλέον σωφρονιστικών υπαλλήλων που κρατούνται όμηροι σε φυλακές σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Εξ άλλου, οι τουρκικές αστυνομικές αρχες συνέλαβαν πάνω απο 100 άτομα, ανάμεσά τους και μέλη οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τέσσερα άτομα -δύο εκ των οποίων Αλβανοί- συνελήφθησαν στο Κοσσυφοπέδιο μετά την  χθεσινή επίθεση με χειροβομβίδες σε αγορά στην πόλη Πόλιε, από την οποία τουλάχιστον δύο Σέρβοι βρήκαν το θάνατο. Εξ άλλου, η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρει ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές κρατούν 3 υπαλλήλους του Ο.Η.Ε., η τύχη των οποίων ήταν άγνωστη από την Δευτέρα. Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν την άμεση αποφυλάκισή τους και και απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι οι 3 υπάλληλοι μπήκαν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κατανάλωσης σκυλίσιου κρέατος κατατέθηκε στη βουλή της νοτίου Κορέας από βουλευτές ολόκληρου του πολιτικού φάσματος. Η κατανάλωση κρέατος σκύλου απαγορεύθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 λόγω της διεθνούς κατακραυγής για τη λειτουργία εστιατορίων όπου σερβίρονταν κορεατικές σπεσιαλιτέ από σκυλίσιο κρέας.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.