Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Τσετσενία
Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Τσετσενία

(28/9/99, 1530 GMT)

Κρίσιμες συνομιλίες Ετζεβίτ στην Ουάσιγκτον
Κρίσιμες συνομιλίες για το κυπριακό έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ευρώπη και την Τουρκία, Μαρκ Γκρόσμαν δήλωσε, ότι κατά τις συνομιλίες με τον κύριο Ετζεβίτ, ο κύριος Κλίντον θα προσπαθήσει να προωθήσει την απόφαση του Ομίλου των Οκτώ για την Κύπρο, δηλαδή τον άμεσο και άνευ όρων διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.... Στο μεταξύ, πληροφορίες απο την τουρκοκυπριακή πλευρά αναφέρουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει αρχίσει μάλλον να αλλάζει στάση στο θέμα των συνομιλιών και να μην τις απορρίπτει.

Επίθεση με χειροβομβίδες στην αγορά της Σερβικής πόλης Πόλιε του Κοσσυφοπεδίου
Πληροφορίες απο το Κοσσυφοπέδιο αναφέρουν ότι στην πόλη Πόλιε, δυτικά της Πρίστινας σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Σέρβοι πολίτες απο χειροβομβίδες στην αγορά της πόλης. Εως και 35 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ η κατάσταση για τουλάχιστον τέσσερις απο αυτούς είναι σοβαρή. Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης Κ-FOR δήλωσε ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί και διενεργούνται έρευνες για την ανεύρεση των υπευθύνων για την επίθεση. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος ευθύνεται για την επίθεση, αλλά ο αμυντικός συντάκτης του ΒΒC λέει ότι πρόκειται μάλλον για Αλβανόφωνους. Η πόλη Πόλιε κατοικείται κυρίως απο Σέρβους. Στο μεταξύ, στρατιώτες της K-FOR  συνέλαβαν πέντε ακόμη άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης αναφέρει ότι οι συλλήψεις ακολουθούν έρευνες για την εξαφάνιση 23 ανθρώπων μετά απο επιθέσεις Σέρβων παραστρατιωτικών ομάδων στην πόλη Μιτροβίτσα πριν από μερικούς μήνες.

Δημόσια εμφάνιση του γιουγκοσλάβου προέδρου
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλοσέβιτς έκανε μια απο τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, στο διυλιστήριο του Πάντσεβο που άνοιξε και πάλι, μετά απο την διακοπή της λειτουργείας του εξαιτίας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.  Η δημόσια αυτή εμφάνιση του κυρίου Μιλόσεβιτς είναι μόλις η δεύτερη μετά τον τερματισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος είπε, μιλώντας στους εργάτες του διυλιστηρίου, ότι η επισκευή των βλαβών στο Πάντσεβο έγινε πιο γρήγορα απο ότι αναμένετο, αλλά ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη πολλά προβλήματα.

Συλλήψεις υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία
Η ρωσική αστυνομία που διερευνά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε περισσότερες απο εκατό συλλήψεις υπόπτων, ενώ θέλει να συλλάβει δεκαεφτά Τσετσένους παραστρατιωτικούς ηγέτες. Η σύνδεση απο τις αρχές ανάμεσα στις βομβιστικές επιθέσεις στις πόλεις της Ρωσίας και τους ισλαμιστές αντάρτες οδήγησε στην έναρξη των βομβαρδισμών στη Τσετσενία απο τις ρωσικές δυνάμεις, που συνεχίζονται για έκτη μέρα. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Μόσχα επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις απο ανεξάρτητες πηγές που να συνδέουν τους αντάρτες με τις βομβιστικές επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, τετρακόσιοι άνθρωποι έχουν βρεί το θάνατο και δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών στην Τσετσενία, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω απο τη Τσετσενία.

Επιχειρήσεις του ΟΗΕ κατά παραστρατιωτικών στο Ανατολικό Τιμόρ
Τα στρατεύματα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Ανατολικό Τιμόρ εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των παραστρατιωτικών φιλο-ινδονησιακών θέσεων, ανατολικά της πρωτεύουσας Ντίλι. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ κρατούν δεκαπέντε οπλισμένους άντρες, ενώ  ελικόπτερα έχουν μεταφέρει μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στην πολη Κόμ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα πολίτες και πέντε καθολικοί ιερείς βρήκαν το θάνατο απο ινδονησιακά στρατεύματα. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι η αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στην πόλη αυτή ακολουθεί πληροφορίες για επεισόδεια δολοφονιών και εμπρεισμών. Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι στο Ανατολικό Τιμόρ επικρατεί χάος, μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι παραστρατιωτικές ομάδες.Εκπρόσωπος του ΟΗΕ τόνισε ότι για την ανοικοδόμηση των πόλεων και χωριών θα χρειαστούν άμεσα τουλάχιστον εκατόν εκατομύρια δολάρια.

Συνεχίζονται οι εξεγέρσεις στις τουρκικές φυλακές
Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι κρατούμενοι που έχουν εξεγερθεί σε πολλές φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα, συνεχίζουν να κρατούν όμηρους τουλάχιστον 70 δεσμοφύλακες. Οι εξεγέρσεις -των οποίων ηγούνται αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι- ξεκίνησαν μετά το θάνατο τουλάχιστον δέκα κρατουμένων στις φυλακές του Ουλουκανλάρ σε συμπλοκή με τους φύλακες.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.