Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Τσετσενία
Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Τσετσενία

(24/09/99, 1800 GMT)

Ρωσικές επιδρομές στη Τσετσενία
Η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει εντείνει τις επιθέσεις της με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας της Τσετσενίας,  Γκρόζνι, να εγκαταλείπουν την πόλη. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν είναι το αρχηγείο της αστυνομίας, μία αποθήκη καυσίμων και ραδιοτηλεοπτικές εγκασταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, βόμβες έπληξαν επίσης και κατοικημένες περιοχές. Τσετσένοι αξιωματούχοι είπαν πως σκοτώθηκαν οκτώ άτομα όταν επλήγη φάλαγγα οχημάτων. Ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι επιδρομές. Η ρωσική κυβέρνηση δηλώνει, όμως, ότι πλήττει θέσεις που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές αυτονομιστές τους οποίους υποπτεύεται πως ευθύνονται για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Μόσχα.

Καθυστερεί η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου στην Ινδονησία
Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν πως θα καθυστερήσει η εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νέου νόμου που δίδει νέες και μεγάλες εξουσίες στους στρατιωτικούς. Οπως εξήγησε εκπρόσωπος του στρατού, η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή οι μισοί από τους κατοικους δεν είχαν καταλάβει τον νέο νόμο. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τις δύο τελευταίες μέρες έγιναν βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίες από τους φοιτητές κυρίως που ζητούσαν την ανάκληση του νόμου. Αρκετά άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές και πολλά άλλα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τζακάρτα, πρόκειται για μία ακόμη ταπεινωτική υποχώρηση που αναγκάζεται να κάνει ο στρατός, μετά την αποχώρηση του από το Ανατολικό Τιμόρ.

Επιχειρήσεις εναντίον των παραστρατιωτικών στο Ανατολικό Τιμόρ
Στο ίδιο τώρα το Ανατολικό Τιμόρ, οι άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης έχουν αναλάβει μεγάλη επιχείρηση κατά των παραστρατιωτικών ομάδων που αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση της πρώην αυτής πορτογαλλικής αποικίας από την Ινδονησία και οι οποίοι ευθύνονται για τις θηριωδίες που έχουν διαπραχθεί εις βάρος των αμάχων. Μία μεγάλη δύναμη Αυστραλών στρατιωτών, με την υποστήριξη μαχητικών ελικοπτέρων και θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, συνέλαβε πολλούς ηγέτες των παραστρατιωτικών στην πρωτεύουσα Ντίλι.

Διεσώθη ένα μικρό αγόρι στην Ταϊβάν
Τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊβάν κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα μικρό αγόρι, το οποίο είχε παραμείνει κάτω από τα ερείπια των κτιρίων για περισσότερες από 84 ώρες. Το νησί κλονίζουν ακόμη οι μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης. Οι επιζώντες έχουν εκφράσει την οργή και τη διαμαρτυρία τους για την κωλυσιεργία των αρχών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τα 2000 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις επτά χιλιάδες.

Συλλήψεις φοιτητών στο Ιράν
Στο Ιράν, οι αρχές συνέλαβαν δύο φοιτητές επειδή έγραψαν ένα σατιρικό θεατρικό έργο που καυτηρίασε, σύμφωνα με τις αρχές, τα θρησκευτικά αισθήματα του έθνους. Οι αρχές κάλεσαν όλους τους θρησκευόμενους φοιτητές και τον λαό να παραμείνουν ηρεμοι για να μην προκληθεί αναταραχή στα πανεπιστήμια που άρχισαν τώρα να ξανακλειτουργούν μετά τις βίαιες πολιτικές ταραχές που είχαν κάνει οι φοιτητές τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η ελευθερία της εκφρασης βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους εκσυγχρονιστές. Υπενθυμίζεται ότι έχουν κλείσει πρόσφατα ορισμένες εφημερίδες στο Ιράν.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.