Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Επεισόδεια με τους παραστρατιωτικούς στο Ανατολικό Τιμόρ
Επεισόδεια με τους παραστρατιωτικούς στο Ανατολικό Τιμόρ

(23/09/99, 1400 GMT)

Ανταλλαγές πυρών στο Ανατολικό Τιμόρ
Στην πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ Ντίλι συνεχίζεται η σποραδική ανταλλαγή πυροβολισμών  ανάμεσα στους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης και μέλη των φιλο-ινδονησιακών παραστρατιωτικών ομάδων. Την ίδια στιγμή, η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει πλέον καθεστώς στρατιωτικού νόμου στο Ανατολικό Τιμόρ και ότι θα παραδώσει όλες τις εξουσίες της νήσου στην ειρηνευτική σύναμη, το συντομότερο δυνατό. Παρόλ'αυτά, έχει παρουσαστεί τουλάχιστον ένα περιστατικό συγκρουσης αναμεσα στα ινδονησιακά στρατευματα και τη δύναμη του ΟΗΕ, χωρίς όμως να υπαρξουν θύματα. Στο μεταξύ, η Υπατη Αρμοστης ττου ΟΗΕ για τα ανθρωπινα δικαιωματα Μαίρη Ρομπινσον ζήτησε να ληφθουν τα απαραιτητα μετρα για να τιμωρηθουν οι υπαίτιοι της κρίσης στο Ανατολικο Τιμορ.

Διώξεις εργολάβων και μηχανικών στην Ταϊβάν
Καθώς τα συνεργεία διάσωσης στην Ταϊβάν αγωνίζονται πυρετωδώς για την ανεύρεση επιζώντων μέσα στα ερήπια, μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Τρίτης, οι αρχές συνέλαβαν ένα εργολάβο οικοδομών. Το υπουργειό Δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω εργολάβος ήταν υπύθυνος για πολλά κτίρια στην κεντρική Ταϊβάν, μια απο τις περιοχές που πλήγησαν περισσότερο απο το σεισμό. Πληροφορίες αναφέρουν  ότι ο συλληφθής αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη ανέγερση κτιρίων. Αλλες πληροφοριες αναφέρουν ότι οι αρχές ανακρίνουν αρχιτέκτονες, μηχανικούς και άλλους εργολάβους που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις καταστροφές σε κτίρια, στα πλαίσια πανεθνικής έρευνας.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας - καταγγελίες κατά Βρετανίας και Ελλάδας
Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστεία, στην ετήσια έκθεση της, καταδικάζει την Βρετανία για τον ρόλο της στους βομβαρδισμούς αμάχων στην Γιουγκοσλαβία και για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην κυβέρνηση της Ινδονησίας και στην Τουρκία. Όσον αφορά την Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστεία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τις καταδίκες 80 αντιρρησιών συνείδησης, καθώς και την άσκηση δίωξης εναντίων 10 ανθρώπων για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ακόμη, η διεθνής οργάνωση αναφέρεται στην άσκηση δίωξης κατά μελών του κόμματος Ουράνιο Τόξο, που ανήκουν -όπως σημειώνεται- στη μακεδονική μειονότητα. Οι αναφορές της Διεθνούς Αμνηστείας στην Κύπρο επικεντρώνονται στα περιστατικά άσκησης βίας απο τις αστυνομικές αρχές κατά μεταναστών. Τέλος, η έκθεση κάνει αναφορά στο νέο νόμο της Κύπρου για την ομοφυλοφιλία, που κάνει διακρίσεις σε βάρος τους.

Επαναστατική μέθοδος μεταμόσχευσης ωοθηκών
Ομάδα βρετανών και αμερικανών γιατρών ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση ωοθηκών, μια διαδικασία που μπορεί να αντιμετωπίσει ή να καθυστερήσει τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης. Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας στο Νοσοκομείου των Μεθοδιστών στη Νέα Υόρκη εξήγησε ότι, βάση της μεθοδου αυτής, ιστοί απο ωοθήκες θα καταψύχονται όταν οι γυναίκες είναι νέες και θα επανατοποθετούνται στο σώμα τους σε μετέπειτα στάδιο. Με τη μέθοδο αυτή ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση της στειρότητας σε γυναίκες που πάσχουν απο πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ρωσικές επιθέσεις στη Τσετσενία
Στη Ρωσία, αξιωματούχοι του στρατού ανακοίνωσαν ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Τσετσενικής πρωτεύουσας Γκρόσνι και γύρω περιοχές. Δήλωσαν επίσης ότι η ρωσική πολεμική αεροπορεία έπληξε ένα αεροσκάφος και ραντάρ που χρησιμοποιούν οι Ισλαμιστές αντάρτες στις επιχειρήσεις τους κατά της γειτονικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν. Πληροφορίες απο το αεροδρόμιο του Γκρόσνι μιλούν για ένα νεκρό.

Περιοδεύει στα Βαλκάνια ο γερμανός καγγελάριος
O γερμανός Καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που πραγματοποιεί περιοδεία στα Βαλκάνια, αναχώρησε απο την Αλβανία για τη Σόφια. Κατά την επίσκεψη του στα Τίρανα, ο γερμανός καγγελάριος ζήτησε απο την αλβανική ηγεσία να μην εγκαταλείψει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του εγκλήματος και της διαφθοράς, ενώ έκανε έκκληση για γερμανική υποστήριξη στη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Αλβανία και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Κηδεύτηκε η Ραϊσα Γκορμπατσώφ
Πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η κηδεία της συζύγου του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Ραϊσα. Η Ραϊσα Γκορμπατσώφ πέθανε την περασμένη Δευτέρα απο λευχαιμία σε γερμανική κλινική. Τη νεκρόσημη ακολουθία παρακολούθησαν ο σύζυγος της Μιχαήλ, συγγενείς, φίλοι, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και χιλίαδες πολίτες, ενώ τον Πρόεδρο Γέλτσιν αντιπροσώπευσε η σύζυγος του, Ναϊνα.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.