Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC


 
 

Νέα βομβιστική επίθεση στην Ρωσία
Νέα βομβιστική επίθεση στην Ρωσία

(16/09/99, 1800 GMT)

Κύμα βομβιστικών επιθέσεων στη Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα καταρρεύσει από το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότερα από διακόσια άτομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη σημερινή έκρηξη σε πολυκατοικία στην πόλη Βολγκάντοσκ, κατά την οποία υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περισσότερα απο 17 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από διακόσια. Το κτίριο είχε ελεγχθεί από την αστυνομία λίγες ώρες πριν από την έκρηξη, στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των ρωσικών αρχών. Σημειώνεται ότι η σημερινή είναι η τέταρτη παρόμοια βομβιστική ενέργεια σε διάστημα δυο εβδομάδων. Περισσότεροι από 300  άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Μόσχα αλλά και αλλού από παρόμοιες ενέργειες. Η ρωσική κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στις ισλαμιστικές ανταρτικές οργανώσεις που δρουν στο Νταγκεστάν και την Τσετσενία. Μέχρι στιγμής πάντως καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων.

Απόλογισμός του ΝΑΤΟ για τις καταστροφές στη Γιουγκοσλαβία
Εναν απολογισμό των καταστροφών στο Κοσσυφοπέδιο κοινοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς των Σέρβων ότι οι βομβιστικές επιθέσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ήταν αναποτελεσματικές, όπως μεταδίδει και το πρακτορείο Press Association. Η έρευνα για την πολεμική επιχείριση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας διήρκεσε περίπου τρεις μήνες και περιλαμβάνει λεπτομέρειες από όλες τις αποστολές, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας 79 ημερών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την έρευνα, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε περίπου δύο χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον σερβικών στόχων. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών καταστράφηκαν περίπου εκατό σερβικά τανκς και πάνω από τριακόσια στρατιωτικά οχήματα.

Βεβαιότητα Φερχόιγκεν για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Την βεβαιότητα του για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Επίτροπος, υπεύθυνος για την διεύρυνση της κοινότητας, Γκούντερ Φερχόιγκεν. Σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική Die Welt, ο Γκούντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης τον Δεκέμβριο. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει ουσιαστικά βήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν αρχίσει διάλογος ουσίας για την ένταξη της στην κοινότητα. Πάντως ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρώιτερ είπε ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού, καθώς --όπως είπε-- η Ευρωπαϊκη Ενωση θα έχει μεγαλύτερο λόγο στην Τουρκία και στο κυπριακό, από ό,τι τώρα που δεν έχει καθόλου.

Εκτιμήσεις ότι θα αργήσει να αποκατασταθεί η τάξη στο Ανατολικό Τιμόρ
Ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που θα σταλεί στο Ανατολικό Τιμόρ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα περάσουν μήνες για να αποκατασταθεί η έννομη τάξη στην επαρχία. Παράλληλα, ο Αυστραλός στρατηγός Πίτερ Κόσγκρουβ προειδοποίησε τους παραστρατιωτικούς που ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στο Ανατολικό Τιμόρ να παραδώσουν τα όπλα  και να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν τους κινδύνους που ενέχει η επιχείρηση αυτή για τα στρατεύματα του οργανισμού.

Κινητοποιήσεις θα διοργανώσει η αντιπολίτευση στη Σερβία
Στην Σερβία η αντιπολιτευόμενη το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πολιτική πλατφόρμα Συμμαχία για Αλλαγή πραγματοποιεί σήμερα το πρώτο της συνέδριο στο Νόβι Σαντ. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε πριν από την έναρξη του συνεδρίου πως η αντιπολίτευση έχει δύο επιλογές-- ή θα διαλυθεί ή θα οργανώσει την αυτοάμυνα της. Ο κ. Ντζίντζιτς είπε ότι από την ερχόμενη Τρίτη η αντιπολίτευση θα ξεκινήσει καθημερινές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.