Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Χιλιάδες άστεγοι Τούρκοι υπομένουν τη βροχή
Χιλιάδες άστεγοι Τούρκοι υπομένουν τη βροχή

Η επικαιρότητα από το ΒΒC
(25/08/99 18.30 GMT)

Καταιγισμός επικρίσεων εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης
Στην αντεπίθεση έχει περάσει η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ στην Τουρκία μετά τον καταιγισμό των επικρίσεων που δέχεται από την ισλαμική αντιπολίτευση, τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής και κυρίως τους ίδιους τους σεισμόπληκτους που την κατηγορούν για πλημμελή ανταπόκριση στις κρίσιμες περιστάσεις που δημιούργησε ο καταστροφικός σεισμός. Σε συνεντευξη του χθες στο CNN ο κ. Ετσεβίτ επιχείρησε να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση του κλίμα, λέγοντας ότι οι αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν. Παράλληλα, επικαλέσθηκε το εθνικιστικό φρόνημα του τουρκικού λαού, υπεραμύνθηκε των ενόπλων δυνάμεων που και αυτες βρέθηκαν για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της χώρας στο στόχαστρο και υποσχέθηκε την αυστηρή τιμωρια όλων των υπευθύνων. Οπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της Τουρκίας, συνελήφθη ο κατασκευαστης μιας επταόροφης πολυκατοικίας στο Εσκισεχίρ, η οποία κατέρρευσε θάβοντας κάτω από τον όγκο της 32 ενοίκους. Στο μεταξύ ο αριθμος των νεκρων εχει ξεπεράσει τις 18.000 ενω οι αγνοούμενοι ξεπερνουν τις 30.000.

Το Πε Κα Κα θα αρχίσει νωρίτερα την αποχώρησή του από την τουρκική επικράτεια
Λόγω του σεισμού το Πε Κα Κα ανακοίνωσε ότι άρχισε να αποχωρεί από την τουρκική επικράτεια μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει. Ο ηγέτης των κούρδων ανταρτων του Πε Κα Κα, Αμντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο, υποσχέθηκε την αποχώρηση και την έναρξη πολιτικής εκστρατείας, μετά την δίκη του την άνοιξη. Ομως, το παράνομο Κουρδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι η δήλωση του Οτζαλάν δεν είναι ειλικρινής προσθέτοντας ότι οι πραγματικές αιτίες που ώθησαν τον Κούρδο ηγέτη να πρέπει να αναζητηθούν αφού λάβει κανείς υπόψη του την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Νέος γύρος συνομιλιών στην Πρίστινα
Στην Πρίστινα, ξεκίνησε σήμερα το πρωί και νέος γύρος συνομιλιών με στόχο να πεισθούν οι Αλβανοι που έχουν καταλάβει την οδική αρτηρία προς το Οράχοβατς να αποχωρήσουν για να γίνει δυνατή η διέλευση των ρωσικών στρατευμάτων. Οι Αλβανοι ανθιστανται στην ρωσική παρουσία στην πόλη - που απαριθμεί και πολλές χιλιάδες Σερβους -, ισχυριζόμενοι ότι οι Ρώσοι παραστρατιωτικοί είχαν από κοινού με τους Σέρβους διαπράξει εγκλήματα εναντίον του αλβανικού στοιχείου πριν από τον πόλεμο.

Συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Νταγκεστάν
Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Δημοκρατία του Νταγκεστάν στον Καύκασο συνεχίζεται, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας στη Μόσχα, το οποίο δηλώνει πως οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν επανακαταλάβει τα έξι χωριά, τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας, οι Ρώσοι στρατιώτες προελαύνουν στην ορεινή περιοχή ανατολικά της Δημοκρατιας της Τσετσενίας για να συλλάβουν τους ισλαμιστές αντάρτες που υποχωρούν προς τις περιοχές αυτές.

Οι αυστριακές αρχές συνέλαβαν τον επικεφαλής του δερβοβοσνιακού στρατού
Οι αυστριακές αρχές, μετά απο αίτηση του δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου, συνέλαβαν τον επικεφαλής του Σερβοβοσνιακού στρατού στρατηγό Μομίρ Τάλιτς. Κατηγορείται για εγκλήματα κατά μουσουλμάνων και κροατών στην Κράϊνα κατα την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία το 1992.

Συνομιλίες απεσταλμένου των ΗΠΑ με ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Βαλκάνια Τζέιμς Ντόμπινς, είχε συνομιλίες με ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, αναμεσά τους τον Ζόραν Τζίντζιτς και τον πρώην στρατηγό Βουκ Ομπράντοβιτς, με αντικείμενο την εκστρατεία για την απομάκρυνση του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, ηγέτης του κόμματος της Σερβικής ανανέωσης δεν παρέστη.
 
 
 
 
 
 
 
 

Αποχωρεί το ΠεΚαΚα από την Τουρκία
Το κόμμα των Κούρδων εργατών ανακοίνωσε ότι άρχισε την αποχώρησή του από τουρκικά εδάφη. Ο ηγέτης της οργάνωσης Αμντουλά Οτσαλάν ο οποίος καταδικάσθηκε σε θάνατο, υποσχέθηκε την αποχώρηση και την έναρξη πολιτικής εκστρατείας, μετά την δίκη του την άνοιξη. Πάντως σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC στην τουρκία, οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν με σκεπτικισμό.

Υπέρ της ανάπτυξης Ρώσων στρατιωτών στο Οράχοβατς οι Ηνωμένες Πολιτείες
Συνεχίζουν οι Αλβανοί να εμποδίζουν την είσοδο των ρωσικων στρατιωτιών της ειρηνευτικής δύναμης Κ-Φορ στην πόλη Οράχοβατς. Οι Αλβανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι συμμετείχαν στις σφαγές και τις συγκρούσεις νωρίτερα αυτόν το χρόνο. Πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν τις αλβανικές κατηγορίες αβάσιμες.

Συνάντηση του αμερικανού απεσταλμένου με τη Σερβική αντιπολίτευση
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια Τζέιμς Ντόμπινς είχε συνομιλίες στο Μαυροβούνιο με στελέχη της σερβικής αντιπολίτευσης, με αντικείμενο την οργάνωση της εκστρατείας γιά την απομάκρυνση από την εξουσία του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμκπονταν Μιλόσεβιτς.  Στις συνομιλίες παρευρέθησαν ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Τζίντζιτς, και ο πρώην  στρατηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού Βουκ Ομπράντοβιτς, δεν συμμετείχε όμως ο αρχηγός του κόμματος της Σερβικής Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.