Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

 

Η δίκη Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί
Η επικαιρότητα από το ΒΒC
( 05/08/99, 1300GMT)

Το τερματισμό του ένοπλου αγώνα αποδέχεται το ΠΕΚΑΚΑ
Το ΠΕΚΑΚΑ αποδέχεται την πρόταση του Κούρδου ηγέτη Αμντουλάχ Οτσαλάν ο οποίος από τη φυλακή ζήτησε τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα γιά την ανακύρυξη ανεξαρτήτου κράτους στη Νοτιοανατολική Τουρκία . Ο κ. Οτσαλάν μάλιστα ζήτησε να αρχίσει η απόσυρση των ανταρτών του ΠΕΚΑΚΑ από το τουρκικό έδαφος την πρώτη Σεπτεμβρίου . Το κόμμα μας αποδέχεται την πρόταση του συντρόφου Αμντουλάχ Οτσαλάν όπως αυτός τη διατύπωσε στις 2 Αυγούστου , υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το Κόμμα των Κούρδων Εργατών - το ΠΕΚΑΚΑ . Η σχετική ανακοίνωση δόθηκε στο φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Ντεμ που έχει την έδρα του στη Γερμανία . Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία γιά την εφαρμογή της πρότασης Οτσαλάν .

Νέος πολιτικός σχηματισμός στη Ρωσία
Νέος πολιτικός σχηματισμός δημιουργείται στη Ρωσσία , ο oποίος κατά τα φαινόμενα θα αποτελέσει πρόκληση τόσο γιά τον πρόεδρο Γιέλτσιν όσο και γιά τους κομμουνιστές αντιπάλους του στις επερχόμενες εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιεβγκένι Πριμακώφ προσεκλήθη να ηγηθεί του νέου αυτού σχήματος , στο οποίο συνυπάρχουν το Κόμμα της Πατρίδας υπό τον ισχυρό πολιτικά δημαρχο της Μόσχας , Γιουρι Λουζκώφ, και κόμματα που εδρευουν στις διάφορες δημοκρατίες και που συνεργάζονται υπό την επωνυμία Κόμμα Ολης της Ρωσσίας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒΣ στη Μόσχα, η εμφάνιση αυτού του πολιτικού σχήματος έγινε έντονα αισθητή σ' ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, καθόσον αποτελεί ένδειξη ότι η ισχύς του Κρεμλίνου μειωνεται  Στον κ.Πριμακώφ προτάθηκε να  τεθεί επικαφαλής του ψηφοδελτίου της συμμαχίας αυτής στις εκλογές που θα γίνουν τον Δεκέμβριο.

Εξαγωγές βελγικών ειδών διατροφής στα Εμιράτα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν την μερική άρση της απαγόρευσης επί δίμηνο των εισαγωγών τροφών από το Βέλγιο. Παρόλ' αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σημερινού τύπου στη χώρα, τα γαλακτοκομικά προιόντα του Βελγίου , καθώς και το βοδινό κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό των υγειονομικών αρχών του Βελγίου . Χθές το Βέλγιο επέκρινε την απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης να επιβάλει την διαξαγωγή ελέγχων σε όλες τις εξαγωγές βοδινού κρέατος, γιά την ανίχνευση της καρκινογόνου ουσίας διοξίνης.

Νέα έκκληση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού γιά τους πλημμυροπαθείς στην Ασία
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επανέλαβε την έκκλησή του για την αποστολή έκτακτης βοηθείας στα 6 εκατομμυρίων. κινέζων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξ αιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Γιανκτσε. Οι νεκροί απο τις πλημμύρες μόνο στην Κίνα ξεπερνούν τους 400 ενώ έχουν ολοκληρωτικά καταστραφεί τα σπίτια 2.000.000 κινέζων. Οι πλημμύρες όμως δεν περιορίζονται στην Κίνα,  αλλά έπληξαν και την Ταιλάνδη, τις Φιλιππίνες, την Β. και Νότιο Κορέα.

Συνομιλίες μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας
Στην Γενεύη αρχισε σήμερα νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών σχετικών με την Κορέα, ενώ εντείνεται η ανησυχία γιά την απειλή που δημιουργούν οι δοκιμές πυραύλων από την Βόρειο Κορέα. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ιαπωνία έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Βόρειο Κορέα να μην προχωρήσει στην δοκιμή ενός νέου πυραύλου μακρού βεληνεκούς. Η Βόρειος Κορέα, αντιδρώντας σ' αυτές τις προειδοποιήσεις, κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή γιά την ασφάλεια της περιοχής , και διαμαρτυρήθηκε γιά την πραγματοποίηση κοινής ναυτικής άσκησης , που η Ιαπωνία πραγματοποιεί μαζύ με την Νότιο Κορέα
τέλος του πολέμου της Κορέας.

Χρήση αναβολικών έκανε ο ολυμπιονίκης Κρίστι 
Στη Βρετανία ο πρώην ολυμπιονίκης Λίνφορντ Κρίστι αρχίζει μακροχρόνιο , όπως αναμένεται δικαστικό αγώνα , γιά να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και το κύρος του στους αθλητικούς κύκλους που δέχθηκαν ισυρότατο πλήγμα μετά τα θετικά αποτέλεσματα της  ιατρικής εξάτασης που του έγινε γιά χρήση αναβολικών . Σύμφωνα με την  εξέταση αυτή ο Κρίστι είχε χρησιμοποιήσει τη χημική ουσία Ναντρολον πρίν συμμετάσχει στους διεθνείς αγώνες  κλειστού στίβου που έγιναν στη Γερμανία   στις αρχές του  χρόνου . Ο Λίνφορντ Κρίστι αρνείται επίμονα ότι έκανε χρήση αναβολικών και ορισμένοι ζητούν να επανεξετασθεί η διαδικασία ελέγχου των αθλητών .

Κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά μαζύ με την Καμίλα και τα παιδιά του
Πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν οτι η Καμιλα Πάρκερ Μπόουλς-- η εδώ και χρόνια φίλη του  διαδόχου του βρετανικού θρόνου, του πρίγκηπα Καρόλου, βρίσκεται μαζί με τον Κάρολο και τους δύο γυιούς του στην θαλαμηγό του εφοπλιστή Λάτση κάπου στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιέυματα την παρουσία της κ. Μποόουλς στην πριγκιπική κρουαζιέρα, ζήτησε ο μεγαλύτερος γυιός του Καρόλου, ο πρίγκηπας Γουίλλιαμ.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.