Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

 
Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης έχει επιβληθεί σ όλη τη Νοτιοανατολική Τουρκία
Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης έχει επιβληθεί σ όλη τη Νοτιοανατολική Τουρκία

Η επικαιρότητα από το ΒΒC
(03/08/99, 1400 GMT)

Τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα συνιστά ο Οτσαλάν
Ο Κούρδος ηγέτης Αμντουλάχ Οτσαλάν ζήτησε από τα μέλη του ΠΕΚΑΚΑ να τερατίσουν τις επιχειρήσεις γιά ανακήρυξη ανεξαρτήτου κράτους στη Νοτιοανατολική Τουρκία.  O  κ. Οτσαλάν παρώτρυνε το ΠΕΚΑΚΑ να σταματήσει τον ένοπλο αγώνα που άρχισε πρίν από 14 χρόνια και από την πρώτη Σεπτεμβρίου να αρχίσει τη σταδιακή απόσυρση των δυνάμεών του από την Τουρκία . Τη σχετική ανακοίνωση διάβασε ο δικηγόρος του Οτσαλάν σε συνέντευξη τύπου στην Κωνσταντινούπολη . Είναι η πρώτη φορά που ο Αμντουλάχ Οτσαλάν ζητά από τους αντάρτες του ΠΕΚΑΚΑ  να αποσυρθούν από την Τουρκία σημειώνει αναλύτρια του Μπι Μπι Σι και δεν είναι ακόμη σαφές πως θα αντιδράση η ηγεσία της οργάνωσης . Στο παρελθόν είχε δείξει πολύ μικρό ενδιαφέρον στην πρόταση γιά εγκατάλειψη  του ένοπλου αγώνα χωρίς η Τουρκία να έχει κάνει ορισμένες κινήσεις γιά ένα πολιτικό διακανονισμό του κουρδικού προβλήματος .

ΝΑΤΟ : Την υποψηφιότητα Ρόμπερτσον στηρίζει η Ελλάδα
 Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου γγ της Ατλαντικής Συμμαχίας από τους μονιμους αντιπροσώπους των χωρών μελών της που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Πιθανότερος διάδοχος του Χαβιέ Σολάνα είναι ο Βρετανός  υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον. Ο κ. Ρομπερτσον είναι αποδεκτος απο την Ουάσιγκτον και πιστευει οτι η παρουσια του θα ενισχυσει ακομη περισσοτερο τους δεσμους της με το ΝΑΤΟ.  Παρά τα δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο γιά τις υποτιθέμενες αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης , σε δηλώσεις του στην Ελληνική Υπηρεσία του Μπι Μπι Σι ο Ελληνας υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης υπογράμμισε ότι η Αθήνα στηρίζει  την υποψήφιοτητα Ρόμπερτσον. .

Κοσυφοπέδιο : Γιά επιθέσεις αντεκδίκησεις κατηγορούνται οι Αλβανοί
Δύο οργανώσεις γιά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τους Αλβανούς του Κοσυφοπεδίου ότι έχουν αρχίσει εκστρατεία βίας και εκφοβισμού εναντίον των Σέρβων και των Τσιγκάνων . Η Χιούμαν Ράιτς Γουότς που έχει την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζει ότι δεκάδες Σέρβοι έχουν σκοτωθεί ή έχουν απαχθεί . Παράλληλα η οργάνωνη γιά την προστασία των δικαιωμάτων των τσιγκάνων που εδρεύει στην Ουγγαρία κατηγορεί τους Αλβανούς γιά επιθέσεις εναντίον των τσιγκάνων που η αλβανική πλευρά θεωρεί ότι συνεργάσθηκαν με τις σερβικές δυνάμεις στο Κοσυφοπέδιο . Και οι δύο οργανώσεις σημειώνουν  ότι οι ενέργειες της Κέι Φόρ - της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ  -γιά τον  τερματισμό των επιθέσεων ανντεκδίκησης είναι αναποτελεσματικές και συνιστούν την ανάπτυξη διεθνούς αστυνομικής δύναμης στο Κοσυφοπέδιο το συντομότερο δυνατό .
.
Στα Σκόπια ο υπουργός των Εξωτερικών της Ταιβάν
Επισκεψη στα Σκοπια πραγματοποιει ο πρωθυπουργος της Ταιβαν Βινσεντ Σιου. Η Πρωην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια απο τις ελαχιστες χώρες που εχουν αναγνωρίσει ως εθνική οντότητα την Ταιβάν με αποτελεσμα τη ρήξη στις  διπλωματικές σχέσεις  με την Κινα. Ο κ. Σιού θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι και τον υπουργό των Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ . Δεν προβλέπεται όμως να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ ο οποίος επέκρινε την αναγνώριση της Ταιβάν από τη χώρα του .

300 νεκροί : Ο απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστύχηματος στην Ινδία
Στην Ινδια, τα συνεργεία διασωσης συνέχισαν να εργαζονται πυρετωδως ολοκληρη την νύχτα αναζητώντας επιζωντες του τραγικου σιδηροδρομικου δυστυχήματος που κοστισε την ζωή, τουλαχιστον  σε περίπου 300  επιβάτες ενω οι τραυματιες ξεπερνουν τους 1000.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.