Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Νέο κύμα διαμαρτυριών στην Τεχεράνη
Νέο κύμα διαμαρτυριών στην Τεχεράνη

Η επικαιρότητα από το ΒΒC
(13/07/99, 1530GMT)
 

Διαδηλώσεις και πάλι στο κέντρο της Τεχεράνης
Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Τεχεράνης για να υποστηρίξουν την ισλαμική ηγεσία της χώρας αλλά και για να καταδικάσουν το κύμα των διαδηλώσεων που έγιναν υπέρ των μεταρρυθμίσεων.  Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ  Αλί Χαμενεί,  κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας και την πολιτοφυλακή της ισλαμικής νεολαίας να ταπεινώσουν και να συντρίψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι, είπε, έχουν την υποστήριξη των εχθρών του Ιράν. Αλλά και ο μεταρρυθμιστής Πρόεδριος του Ιράν, ο Μοχάμαντ Χαταμί, καδίκασε κι αυτός τα πρόσφατα βίαια επεισόδια. Θα παραστεί δε στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Η κρατική ραδιοφωνία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει η αγορά της πρωτευούσης για να μπορέσουν οι κάτοικοι να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση.

Αποχή από επιθέσεις εναντίον αμάχων ζητεί το ΠΚΚ από τους οπαδούς του
To Κόμμα των Κούρδων Εργατών, το ΠεΚαΚά, κάλεσε χθες τους οπαδούς του να σταματήσουν τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και γενικότερα τις επιθέσεις εναντίον Τούρκων αμάχων. Ανακοίνωση της οργάνωσης (που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω ενός ειδησεογραφικού πρακτορείου που έχει την έδρα του στη Γερμανία και το οποίο μεταδίδει συχνά τις ανακοινώσεις των Κούρδων ανταρτών) αναφέρει ότι δεν πρόκειται για εκεχειρία, αλλά για μιά κίνηση που στόχο έχει να συμβάλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλει ο αρχηγός του ΠεΚαΚά Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη καταδίκη του Οτσαλάν σε θάνατο έγιναν πολλές επιθέσεις στην Τουρκία, ανάμεσά τους και μερικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, την ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτουν οι αρχές στο ΠεΚαΚά ...

Διαπραγματεύσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου γιά το μέλλον της Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας
 Εκπρόσωποι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου συναντώνται σήμερα στο Βελιγράδι για να προσδιορίσουν τις σχέσεις των δύο αυτών δημοκρατιών. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε πως θα πρέπει να μειωθεί η δύναμη του γιουγκοσλαβικού στρατού που βρίσκεται στο έδαφος της δημοκρατίας του. Αν δεν εκπληρωθούν οι όροι του, το Μαυροβούνιο έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι θ'αποφασισθεί με δημοψήφισμα η ανεξαρτητοποίησή του από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Εληξε το επεισόδιο με τους ομήρους στο Κασμίρ
H αστυνομία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι χάρις στην επέμβαση μελών του ινδικού στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων κατέστη δυνατή η απελευθέρωση δώδεκα ατόμων  (μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιών) που εκρατούντο ως όμηροι από ακραία ισλαμικά στοιχεία στο Κashmir.

Απαγορεύει τη χρήση του διαστημικού κέντρου το Καζακστάν
Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι η Ρωσσία συμφώνησε να καταβάλει ολόκληρο ή μέρος   των χρεών της προς το Καζακστάν σε μιά προσπάθεια να διευθετηθεί η διαφωνία που έχει προκύψει γύρω από τη χρήση του διαστημικού σταθμού στο Μπαικονούρ. Η Ρωσσία επρόκειτο σήμερα να εκτοξεύσει ωρισμένα εφόδια βασικής συημασίας γιά τον διαστημικό σταθμό ΜΙΡ, αλλά την περασμένη βδομάδα το Καζακστάν απαγόρευσε τη χρήση του διαστημικού σταθμού , μετά την αποτυχία εκτόξευσης ενός ρωσσικού πυραύλου . Το Καζακστάν χρησιμοποιεί το θέμα γιά να απαιτήσει την εξόφληση εκατό περιπου εκατομμυρίων δολλαρίων που ισχυρίζεται ότι τού οφείλει η Ρωσσία γιά την χρήση του κέντρου του Μπαικονούρ.

Η χαμηλή τιμή των όπλων συντηρεί ένοπλες συρράξεις στη αφρικανική ήπειρο
Το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ σε έκθεσή του που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα σημειώνει ότι η  ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί όπλα στις περί τη Σαχάρα χώρες πυροδοτεί περισσότερες ένοπλες αναμετρήσεις απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Σε μερικές χωρες της Αφρικής , σημειώνει η έκθεση, το οπλοπολυβόλο τυπου ΑΚ-47 κοστίζει γύρω στα έξη δολλάρια, είναι δε πιό εύκολο να το αποκτήσει κανείς απ' ότι το να πάει στον κινηματογράφο ή σ' ένα αξιοπρεπές εστιατόριο.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.