Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο Ζόραν Τζίτσιτς ελπίζει να ηγηθεί της σερβικής αντιπολίτευσης
Ο Ζόραν Τζίτσιτς ελπίζει να ηγηθεί της σερβικής αντιπολίτευσης

Η επικαιρότητα από το ΒΒC
(08/07/99, 1300GMT)

Συνεργασία με την Εκκλησία ζητά η σερβική αντιπολίτευση
Ενας από τους ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης, ο Ζόραν Τζίτζιτς, επισκέπτεται το Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να ζητήσει από την κεφαλή της Ορθόδοξης εκκλησίας της Σερβίας, τον Πατριάρχη Παύλο, να συνεργαστεί μαζί του στην εκστρατεία για ανατροπή του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο πατριάρχης Παύλος έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του κυρίου Μιλόσεβιτς. Και την περασμένη Τρίτη η Ιερά Σύνοδος της Σερβίας σε συνεργασία με τοπικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης άρχισε να εγκαθιστά δικό της αντικυβερνητικό συμβούλιο στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να πείσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μην το εγκαταλείψουν.

Νέες καταδίκες της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Τουρκία ένοχη για 15 περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της και έδωσε εντολή στην Αγκυρα να καταβάλλει αποζημιώσεις. Δώδεκα από τις υποθέσεις αφορούσαν σε δημοσιογράφους ή συγγραφείς οι οποίοι είχαν καταγγείλει πως η τουρκική κυβέρνηση τους απαγόρευε να συζητούν ή να μεταδίδουν ειδήσεις σχετικά με τον κουρδικό πληθυσμό της χώρας. Εννέα από τους ενάγοντες είχαν υποστηρίξει πως δεν είχαν τύχει αδιάβλητης δίκης επειδή δικάστηκαν από τα  Δικαστήρια Κρατικής Ασφαλείας στα οποία συμμετέχουν και στρατοδίκες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε ακόμη την Τουρκία, για μία περίπτωση παράνομης φυλάκισης και βασανισμών, καθώς και επειδή δεν ερεύνησε την εξαφάνιση δύο Κούρδων.

Το Ιράκ απελαύνει αξιωματούχο του ΟΗΕ
Ναρκοσυλλέκτης των Ηνωμένων Εθνών εγκατέλειψε το Ιράκ για την Ιορδανία μετά από καταγγελίες των Ιρακινών πως έθαβε αυγά ακρίδων με στόχο να καταστρέψει την γεωργική παραγωγή της χώρας. Το ιρακινό υπουργείο εξωτερικών είπε οτι ντόπιοι είχαν δεί τον νεοζηλανδό Ιαν Μπράουτον να θάβει στο έδαφος κουτιά με αυγά ακρίδων στην περιοχή Χαναγκίν του Βορειανατολικού Ιρακ. Του δόθηκαν 72 ώρες προθεσμία να εγκαταλείψει την χωρα. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι οι καταγγελίες ερευνώνται.

Προβλήματα για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα
Η Ρωσία ανέβαλε την εκτόξευση πυραύλου από το πρώην σοβιετικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, καθως συνεχίζεται η διένεξη των δύο χωρών για την χρήση των εγκαταστάσεων. Η εντολή απαγόρευσης όλων των εκτοξεύσεων έπληξε ένα κοινό ρωσο-ουκρανικό δορυφορικό πρόγραμμα. Οι αρχές του Καζακστάν ερευνούν τα αίτια  συντριβής ενός ρωσικού πυραύλου που μετέφερε στρατιωτικό δορυφόρο την περασμένη Δευτέρα.

Ορκίστηκε η πρώτη πρόεδρος της Λεττονίας
Ορκίστηκε σήμερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος πρώην κομμουνιστικής χωρας της Ευρώπης. Η πρόεδρος της Λεττονίας Βιάρα Βίκε-Φραϊμπέργκα ήταν διδάκτωρ ψυχολογίας στο Μόντρεαλ, μέχρι που εγκατέλειψε την Καναδική ιθαγένεια και επέστρεψε στην πατρίδα της. Διαδέχεται τον πρώτο πρόεδρο της χωρας στην μετακομμουνιστική περίοδο, Γκούντις Ουλμάνις.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.