Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-06-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΚΑΜΠΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΒΡΕΤΑΝΟΙ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ
  • [05] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
  • [07] ΕΡΕΥΝΑ ΟΡΚΟΣ ΑΗΚ
  • [08] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [09] ΛΟΥΡΟΥΤΖΙΑΤΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [10] ΓΛΑΥΚΟΣ ΧΑΡΑ
  • [11] ΦΕΛΛΑΣ ΠΕΟ 63
  • [12] ΘΡΑΣΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
  • [13] ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑ
  • [14] ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΞΥΛΟ
  • [15] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

  • [01] ΟΚΑΜΠΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Προβληματίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια στο Κυπριακό και σε ποιού είδους ενέργεια, σε αυτή τη φάση της διεξαγωγής της αποστολής των καλών του υπηρεσιών. Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρί Οκάμπε δήλωσε ότι ο Κίραν Πρέντεργκαστ μόλις επέστρεψε από την επίσκεψη του στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, διαβίβασε στον Γενικό Γραμματέα τις θέσεις των μερών και την εκτίμηση του για την κατάσταση. Ο κύριος Πρέντεργκαστ, είπε, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 22 Ιουνίου.

    [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα αρχίσουν απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. Είπε μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι και προειδοποίηση προς τους Ελληνοκύπριους. Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Ερντογάν είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ότι ο κύριος Ανάν προσήγγισε θετικά το θέμα της απομόνωσης του ψευδοκράτους. Απόφαση όμως για το θέμα των απευθείας πτήσεων, είπε, θα λάβει ο οργανισμός διεθνούς αεροπλοίας.

    [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

    Προσχέδιο ψηφίσματος που περιέχει ενοχλητικές αναφορές για την ελληνική κυπριακή πλευρά τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ετοίμασε η βρετανική αντιπροσωπεία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Από τη Νέα Υόρκη ο δημοσιογράφος Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ότι η βρετανική αντιπροσωπεία παρουσίασε το προσχέδιό της, στο πλαίσιο της συζήτησης που άρχισε χθες το απόγευμα μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση του Κόφι Ανάν, για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ

    To Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης αναμένεται να υιοθετήσει χωρίς συζήτηση την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, το κείμενο του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών στην οποία και εγκρίθηκε χωρίς συζήτηση, το κείμενο που είχε υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [05] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αντικείμενο συζήτησης και διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτέλεσε το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου, και ειδικότερα η διατύπωση για την Τουρκία, που κατέθεσε η λουξεμβουργιανή προεδρία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι αντιδράσεις προήλθαν κυρίως από τους Βρετανούς, γιατί στο τροποποιημένο κείμενο δεν γίνεται ρητή αναφορά στην τρίτη Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων, την απάλειψη της ημερομηνίας, υποστήριξαν η Γαλλία και η Αυστρία.

    [06] ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

    Για πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή θα τελεσθεί εσπερινός και θεία λειτουργία, κατά τη γιορτή του Αποστόλου Βαρνάβα στο κατεχόμενο μοναστήρι του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου. Υστερα από διαβουλεύσεις μηνών, τα Ηνωμένα Εθνη διαβίβασαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και τη Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημα για τέλεση εσπερινού, σήμερα Παρασκευή, και όρθρου και θείας λειτουργίας αύριο Σάββατο.

    [07] ΕΡΕΥΝΑ ΟΡΚΟΣ ΑΗΚ

    Ο ερευνών λειτουργός Θεμιστοκλής Εργατούδης, που διορίστηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο για την υπόθεση του ελλείμματος στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ, θα δώσει σήμερα το νενομισμένο όρκο ενώπιον του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα. Το έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στα εννέα κόμμα πέντε εκατομμύρια λίρες. Υστερα από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Γιώργος Γεωργιάδης και Ανδρέας Λουρουτζιάτης.

    [08] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ανέφερε ότι θεώρησε πολιτικά ορθό και ενδεδειγμένο να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της ερευνητικής επιτροπής. Χαρακτήρισε επίσης θετική την απόφαση για διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή και είπε ότι αυτό ήταν αίτημα και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ από την πρώτη στιγμή.

    [09] ΛΟΥΡΟΥΤΖΙΑΤΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Ανδρέας Λουρουτζιάτης μιλώντας επίσης στο Τρίτο ανέφερε ότι προχώρησε στην υποβολή της παραίτησής του προκειμένου να διεξαχθεί απρόσκοπτα η έρευνα και για να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι θα μπορούσε να επηρεάσει το έργο της ερευνητικής επιτροπής. Είπε επίσης ότι μετά την παραίτηση του Προέδρου της ΑΗΚ δίδεται η ευκαιρία για ανασυγκρότηση της ΑΗΚ προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

    [10] ΓΛΑΥΚΟΣ ΧΑΡΑ

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Πασυδύ Γλαύκος Χατζηπέτρου για τη χθεσινή απόφαση του Παγκύπριου συνεδρίου της οργάνωσης να αποδεχθεί την πρόταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των Δημοσίων υπαλλήλων στο εξηκοστό τρίτο έτος της ηλικίας τους. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Χατζηπέτρου ανέφερε ότι ήταν μια ενέργεια που έπρεπε να γίνει προ πολλού, διότι, όπως είπε, είναι αποδειδεγμένο ότι στα εξήντα του ο εργαζόμενος βρίσκεται στο στάδιο της ύψιστης προσφοράς.

    [11] ΦΕΛΛΑΣ ΠΕΟ 63

    Στις 22 Ιουνίου θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ για να τοποθετηθεί οριστικά επί της πρότασης για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτήρης Φελλάς ανέφερε ότι ο κάθε κλάδος αντιμετωπίζει την πρόταση με βάση τα προβλήματά του. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι η ΠΕΟ ουδέποτε απέρριψε την πρόταση, αλλά τόνιζε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.

    [12] ΘΡΑΣΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

    Συνέρχεται το απόγευμα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών ομάδα νομικών συμβούλων από την Κύπρο και το εξωτερικό για να μελετήσουν τα επιχειρήματα που θα παραθέσει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της ανάθεσης σε στρατηγικό επενδυτή της διαχείρισης των αεροδρομίων. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα μεταβεί και ο ίδιος στις Βρυξέλλες για να αποδείξει ότι όλα έγιναν νομότυπα και η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί.

    [13] ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑ

    Ετοιμο είναι το πόρισμα της έρευνας που διέταξε ο αρχηγός της Αστυνομίας για το συμβάν στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την είσοδο στο δίαυλο αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε ένας εικοσιεννιάχροςνος με τον ανεψιό του. Ο αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου δήλωσε στο Τρίτο ότι στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες και ότι θα παραδοθεί εντός της ημέρας στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    [14] ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΞΥΛΟ

    Συμπλοκή με άγριο ξύλο σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ αθιγγάνων στη Σταυροκόννου, μια από τις τρείς κοινότητες της επαρχίας Πάφου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Αθιγγάνων που ζουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με την αστυνομία είκοσι άτομα συνεπλάκησαν για άγνωστο λόγο, ρίχνοντας πέτρες, ξύλα και ότι άλλο εύρισκαν πρόχειρο, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να τραυματιστεί στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και κρατήθηκε για νοσηλεία. Η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψεις τεσσάρων ατόμων τα οποία αναζητούνται.

    [15] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις, που τοπικά θα πυκνώνουν, κυρίως στο εσωτερικό και στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, γενικά μέτριοι τεσσάρων μποφόρ, αλλά στα προσήνεμα νότια και δυτικά έως ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, αλλά στα δυτικά και προσήνεμα νότια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 26 στα δυτικά και στους 24 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 10 June 2005 - 14:44:25 UTC