Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-04-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [02] ΔΩΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [03] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΤΑΛΑΤ
  • [05] ΣΟΓΙΕΡ
  • [06] ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΨΕΥΣΗ
  • [07] ΙΡΑΚ ΟΠΛΑ ΣΥΡΙΑ
  • [08] ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΡΤΗΓΑ
  • [09] ΘΡΑΣΟΥ ΦΟΡΤΗΓΑ
  • [10] ΒΡΕΦΟΣ ΤΕΛΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Η κυβέρνηση προβαίνει σε έντονες διπλωματικές ενέργειες καταγγέλλοντας διεθνώς την καταλήστευση καί παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε δηλώσεις στο Τρίτο ανέφερε ότι οι τουρκικές ενέργειες βρίσκονται σε κατάφωρη αντίθεση με κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, με τις συμβάσεις της Γενεύης και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι λόγω της κατοχής δεν υπάρχουν πολλά μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο, πρόσθεσε, τώρα, λόγω της ενταξιακής της πορείας, ζητείται από την Τουρκία να συμμορφωθεί και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό, είπε, αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [02] ΔΩΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Η Αστυνομία έχει στοιχειοθετήσει πολλές υποθέσεις για παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στον κατάλληλο χρόνο. Αυτό δήλωσε στο Τριτο ο υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι διερευνώνται καί υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται καί ελληνοκύπριοι. Ο κύριος Θεοδώρου επεσήμανε ότι αρχικά η εκμετάλλευση γινόταν από ξένους, αλλά μετα την προσαγωγή κάποιων στο δικαστήριο υπήρξε κάμψη. Τώρα, πρόσθεσε, παρατηρείται έξαρση της εκμετάλλευσης από Τούρκους, στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για παγίωση των τετελεσμένων.

    [03] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Συνέρχεται σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται το Κυπριακό, η Τελωνειακή Ενωση, οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και η ελευθερία έκφρασης. Στο συμβούλιο θα κατατεθεί η κοινή θέση των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την οποία υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών σε χθεσινή συνεδρία τους. Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με το κείμενο καλείται η Τουρκία όχι μόνο να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της αλλά και να το εφαρμόσει.

    [04] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΤΑΛΑΤ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε στο Τρίτο ότι η τακτική και ο τρόπος που ενεργεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με καθοδήγηση της Αγκυρας, δείχνουν ότι δεν διαθέτει την απαραίτηση καλοπιστία για επανέναρξη, σωστά καί μεθοδικά, των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο εκπρόσωπος σχολίαζε δήλωση του τουρκοκύπριου ηγέτη ότι δεν είναι σίγουρο εάν θα επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στο άμεσο μέλλον, και ότι πιθανόν να υπάρξουν κάποιες κινήσεις στο Κυπριακό. Ο κύριος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι επείγει να μπεί το Κυπριακό σε τροχιά λύσης, αφού όμως γίνει καλή προετοιμασία. Μια πρόχειρη επανέναρξη, είπε, θα ήταν επιζήμια.

    [05] ΣΟΓΙΕΡ

    Ο Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ, στον οποίο δόθηκε η εντολή σχηματισμού λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι για να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων, θα αρχίσει διάλογο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον πρόεδρο της ψευδοβουλής, την αντιπόλιτευση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και με την Τουρκία. Ο τουρκοκυπριακός τύπος γράφει ότι ο Σαμπίτ Σόγιερ γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1952 και μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο μετέβη στην Τουρκία για να συνεχίσει τις σπουδες του στην ιατρική. Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν ότι διέκοψε τις σπουδές του και επέστρεψε στην Κύπρο, όταν απειλήθηκε η ζωή του, επειδή είχε αναπτύξει πολιτική δράση. Στην Κύπρο εργάστηκε σε συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με τον Ταλάτ και εξελέγη στην ψευδοβουλή με το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα πέντε φορές.

    [06] ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΨΕΥΣΗ

    Η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τουρκικό τύπο, σύμφωνα με τις οποίες το Τελ Αβίβ προτίθεται να αποστείλει επίσημη εμπορική αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα, με στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

    Αξιωματούχος της Ισραηλινής πρεσβείας, εξέφρασε με δηλώσεις στο Τρίτο την έκπληξη του για το δημοσίευμα, και επισήμανε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ούτε είχαν αλλά ούτε έχουν πρόθεση να οργανώσουν μία τέτοια αποστολή.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν είναι σε θέση να αποθαρρύνει την μετάβαση στα κατεχόμενα ιδιωτών, στους οποίους επισημαίνει ότι η δραστηριοποίηση τους στο ψευδοκράτος είναι παράνομη.

    [07] ΙΡΑΚ ΟΠΛΑ ΣΥΡΙΑ

    Διεθνής ομάδα χιλίων επτακοσίων επιθεωρητών, με επικεφαλής τον αμερικανό Τσαρλς Ντιούλφερ, ύστερα από πολύμηνες έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ έκρυψε όπλα μαζικής καταστροφής στη Συρία πριν την αμερικανική εισβολή. Σε έκθεσή της η ομάδα των επιθεωρητών επισημαίνει ότι δεν βρέθηκαν Ιρακινοί αξιωματούχοι που να γνωρίζουν από προσωπική τους εμπειρία ότι μεταφέρθηκαν σε άλλη χώρα όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν είναι δυνατόν όμως, σημειώνει να αποκλειστεί τελείως η πιθανότητα να μεταφέρθηκε κρυφά περιορισμένη ποσότητα παρόμοιων υλικών.

    [08] ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΡΤΗΓΑ

    Μια υποσημείωση σε άδεια χρήσης βαρέων οχημάτων προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των οδηγών φορτηγών καί οδήγησε στην απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων την Τρίτη του Πάσχα. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οδηγών Βαρέων Οχημάτων Λουκάς Δημητρίου σε δηλώσεις στο Τρίτο ανέφερε ότι στην υποσημείωση αναγράφεται ότι σε περίπτωση πώλησης του φορτηγού, η άδεια θα πρέπει να επιστραφεί στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Αυτό, είπε, αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας αλλά καί της νομοθεσίας που ψηφίστηκε, σύμφωνα με την οποία μετα την πώληση των φορτηγών οι άδειες παραμένουν στους οδηγούς.

    [09] ΘΡΑΣΟΥ ΦΟΡΤΗΓΑ

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι απαγορεύεται η μεταβίβαση της άδειας Αλφα, διευκρινίζοντας ότι αυτό προνοεί και η νομοθεσία, την οποία η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Θράσου διερωτήθηκε γιατί οι οδηγοί φορτηγών προχώρησαν αυθόρμητα σε απεργία χωρίς να ζητήσουν κάποια διευκρίνιση από το υπουργείο. Ο κύριος Θράσου ξεκαθάρισε ότι δεν απαγορεύεται η μεταβίβαση της άδειας χρήσης, αλλά η μεταβίβαση της άδειας άσκησης επαγγέλματος μεταφορέα και κάλεσε τους οδηγούς να αναστείλουν τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις τους.

    [10] ΒΡΕΦΟΣ ΤΕΛΟΣ

    Βρέφος επτά μηνών, πέθανε ενώ μεταφερόταν επειγόντως από την Πάφο στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο μικρός Αλέξανδρος Σωκράτους, η οικογένεια του οποίου διαμένει στην Αργάκα, μεταφέρθηκε από τους γονείς του στις επτά χθες το απόγευμα σε παιδίατρο στην Πόλη Χρυσοχούς. Παρά τη θεραπευτική αγωγή που του δόθηκε, η κατάσταση του επιδεινωνόταν με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στο Νοσοκομείο Πάφου, όπου μεταφέρθηκε σχεδόν σε κωματώδη κατάσταση. Κρίθηκε η επείγουσα μεταφορά του στο Μακάρειο, αλλά ενώ το ασθενοφόρο βρισκόταν στη Λεμεσό, το προσωπικό που συνόδευε το βρέφος, διαπίστωσε ότι χάνονταν οι παλμοί του. Αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου οι γιατροί στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών διαπίστωσαν ότι ήταν ήδη νεκρό. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του αναμένεται να εξακριβωθούν σήμερα.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση του καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι ασθενείς έως μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 22 στα δυτικά και τα βόρεια και στους 18 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά αργότερα θα εμφανιστούν νεφώσεις, κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο με τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους εννέα στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 26 April 2005 - 10:56:00 UTC