Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-04-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟ
  • [02] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [03] ΘΩΜΑ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΠΑΠΑΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ
  • [06] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΣ ΝΕΟ
  • [07] ΜΗΧΑΝΕΛΑΙΑ ΧΡΗΣΗ
  • [08] ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΟΜΟΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟ

    Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση του βουλευτή του Δησύ Χρίστου Πουργουρίδη καί του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Θωμά αναφορικά με τους χειρισμούς στη διερεύνηση της υπόθεσης του ελλείμματος υψους εννιάμιση εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ, το οποίο διαχειριζόταν η εταιρεία Σάπφάϊαρ. Ο κύριος Πουργουρίδης επανέλαβε τις καταγγελίες για ολιγωρία της αστυνομίας καί αφησε αιχμές για ενδεχόμενο κουκουλώματος της υποθεσης.

    Ο κύριος Θωμά απέρριψε τις καταγγελίες και μίλησε για επικίνδυνη υπερβολή στην άσκηση αντιπολίτευσης. Στη διαμάχη παρενέβη και ο αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, οποίος τόνισε ότι η αστυνομία ενήργησε υπεύθυνα και με ταχύτητα καί ότι δεν ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση.

    [02] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο βουλευτής του Δησύ Χρίστος Πουργουρίδης, μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ από το Παρίσι, εξέφρασε φόβους για ενδεχόμενο κουκουλώματος του σκανδάλου, λόγω της σχέσης του προεδρικού με την εταιρεία Σαπφάϊαρ καί ειδικότερα για το γεγονός ότι ο γιός του Προέδρου διετέλεσε διοικητικός σύμβουλος της εταιρείας. Επέκρινε επίσης την αστυνομία για ολιγωρία καί καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να χαθεί το στοιχεία του αιφνιδιασμού και να χαθούν σημαντικά τεκμήρια. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάθεση του εσωτερικού ελεγκτή της ΑΗΚ Ιωάννη Κουμέρα, η οποία κράτησε οκτώ μέρες.

    [03] ΘΩΜΑ ΤΡΙΤΟ

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Θωμά, σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο, επανέλαβε ότι ο κύριος Πουργουρίδης εξακολουθεί να κατηγορεί χωρίς στοιχεία το Προεδρικό, τη Γενική Εισαγγελία καί την Αστυνομία. Ο κύριος Θωμά τόνισε ότι οι ευθύνες για την καθυστέρηση δεν βαρύνουν την αστυνομία, αλλά τη Διαχειριστική Επιτροπή καί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, που δεν προχώρησαν αμέσως στην καταγγελία της υπόθεσης. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ένα χρόνο προηγουμένως είχε διαφανεί ότι τα χρήματα του ταμείου συντάξεων ήταν επισφαλή, αλλά δεν λήφθηκαν τα ενδεδειγμένα μέτρα.

    [04] ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Σε παρέμβασή του στο Τρίτο ο αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις για ολιγωρία της δύναμης στη διερεύνηση της υπόθεσης καί διευκρίνισε ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να ενεργήσει χωρίς προηγουμένως να έχει στοιχειοθετήσει την κατηγορία. Είπε επίσης ότι για την κατάθεση του εσωτερικού ελεγκτή της ΑΗΚ, που κράτησε οκτώ μέρες, χρησιμοποιήθηκαν έξι ανακριτές, με εντολές να εργάζονται καί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο αν χρειαστεί. Ο Τάσος Παναγιώτου ανέφερε ότι η κατάθεση διακόπηκε αρκετές φορές λόγω προβλημάτων υγείας που παρουσίασε ο κύριος Κουμέρας καί λόγω της αναζήτησης ορισμένων εγγράφων. Απαντώντας σε ερώτηση ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι έχει καί ό ίδιος κάποια ερωτηματικά αναφορικά με την υπόθεση, αλλά απέφυγε να αποδώσει ευθύνες, για να μην επηρεάσει την πορεία των ερευνών.

    [05] ΠΑΠΑΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ

    Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να παραστούν στην κηδεία του Πάπα Ιωάννου Παύλου που θα γίνει αύριο και θα είναι η μεγαλύτερη στη νεώτερη ιστορία. Στην κηδεία του Ποντίφικα θα παραστούν 70 πρόεδροι ή πρωθυπουργοί, πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες, βασιλείς και πρίγκιπες. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, ο οποίος πήγε ψες στη Ρώμη, προσήλθε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και προσκύνησε το σκήνωμα του εκλιπόντος Πάπα. Η ιταλική πρωτεύουσα, πέραν των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της, έχει κατακλυσθεί από άλλα τέσσσερα εκατομμύρια πιστούς από όλο τον κόσμο. Χιλιάδες άλλοι πιστοί αναμένεται να φθάσουν στη Ρώμη με κάθε μεταφορικό μέσο μέχρι αύριο, ημέρα της κηδείας. Οι ιταλικές αρχές κάλεσαν τους πιστούς να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται στο κέντρο της Ρώμης, στο οποίο έχει ήδη σημειωθεί το αδιαχώρητο. Την κηδεία θα μπορούν να παρακολουθούν οι πιστοί από γιγαντοοθόνες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης. Η κηδεία, που θα αρχίσει στις έντεκα το πρωί, θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ Δύο.

    [06] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΣ ΝΕΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί λίγο μετά τις οκτώ απόψε για τη Ρώμη, μέσω Αθήνας, για να παραστεί στην κηδεία του Πάπα. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα διανυκτερεύσει στην ελληνική πρωτεύουσα και στις έξι και τριάντα το πρωί θα αναχωρήσει για τη Ρώμη μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με το προεδρικό αεροσκάφος. Αύριο, ημέρα της κηδείας, οι σημαίες θα είναι μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια της Κύπρου, ενώ ο Υπουργός Παιδείας θα παραστεί σε δέηση κατά την ώρα της κηδείας του Ποντίφικα. Την Εκκλησία της Κύπρου στην κηδεία του Πάπα θα εκπροσωπήσουν ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Χωρεπίσκοπος Τριμιθούντος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    [07] ΜΗΧΑΝΕΛΑΙΑ ΧΡΗΣΗ

    Ο ανώτερος λειτουργός της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας Κώστας Παπασταύρου δήλωσε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση μεταχειρισμένου μηχανελαίου και ότι το κράτος προσπαθεί, με τους πόρους που έχει, να το ελέγξει.

    Ο κύριος Παπασταύρου σχολίαζε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Σημερινή" ότι τρεις χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων μηχανελαίων δεν τυγχάνουν νόμιμης διαχείρισης.

    Οπως είπε ο κύριος Παπασταύρου, από τα στοιχεία των τελευταίων δύο με τριών χρόνων, διαπιστώθηκε ότι τα μισά από τα μεταχειρισμένα μηχανέλαια δεν μπαίνουν στο ελεγχόμενο σύστημα και τυγχάνουν παράνομης και παράτυπης διαχείρισης, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

    Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι επειδή τα μηχανέλαια είναι καύσιμο υλικό, πιθανόν να χρησιμοποιούνται από βιοτεχνίες ή βιομηχανίες. Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει οποιονδήποτε.

    Σε τηλεφωνική παρέμβαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιείων Γαβριήλ Γαζάζης ανέφερε ότι χθες επικοινώνησε σχεδόν με όλους τους αρτοποιούς, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν χρησιμοποιούν μεταχειρισμένα μηχανέλαια.

    [08] ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΟΜΟΣ

    Τίθεται από σήμερα σε ισχύ ο νόμος για την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

    Ο νόμος, που καλύπτει τόσο τον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα, κατοχυρώνει μεταξύ άλλων το δικαίωμα καλής ποιότητας φροντίδας υγείας, αδιάκοπης συνέχισης της φροντίδας υγείας, και το δικαίωμα επιλογής και αλλαγής ιατρικού ιδρύματος και παροχέα υπηρεσιών υγείας.

    Κατοχυρώνει επίσης το δικαίωμα ενημέρωσης πριν από την απόλυση ή μεταφορά σε άλλο ίδρυμα, το δικαίωμα σε κοινοτικές και κατ' οίκον υπηρεσίες μετά την απόλυση, και το δικαίωμα σε συνεχή πνευματική, θρησκευτική και ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια, και στους έντεκα στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα εμφανίζονται λίγες νεφώσεις στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί, μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, ιδιαίτερα στα προσήνεμα παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα παράλια και στους επτά στα υψηλότερα ορεινά.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 7 April 2005 - 14:34:45 UTC