Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-09-15

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΙΡΕ
  • [02] ΚΗΔΕΙΑ ΠΑΡΟΝΤΕΣ
  • [03] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΑΓΚΟΛΕΜΛΙ
  • [06] ΑΚΕΛ ΑΓΚΟΛΕΜΛΙ
  • [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΑΔΗΚ ΤΡΙΤΟ
  • [09] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΙΡΕ

    Με τιμές αρχηγού κράτους, η Ελλάδα αποχαιρέτισε το πρωί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο, δεύτερο τη τάξει στην Ορθοδοξία.

    Στη Μητρόπολη Αθηνών εψάλη το πρωί επιμνημόσυνη δέηση, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, παρουσία του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Παρέστησαν επίσης σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι Κομμάτων και ξένων αποστολών στην Αθήνα, ιερείς και πλήθος κόσμου.

    Τον Παριάρχη Αλεξανδρείας αποχαιρέτισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, εξαίροντας την εκκλησιαστική διακονία και την κοινωνική προσφορά του.

    Ακολούθως το σκήνωμα του Πατριάρχη, υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου, τοποθετήθηκε σε ειδικό αυτοκίνητο πομπής, που το μετέφερε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Από εκεί μεταφέρεται με στρατιωτικό αεροσκάφος Σε Εκατόν Τριάντα στο Καϊρο, όπου στις πέντε το απόγευμα, παρουσία της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της Κύπρου και της Ελλάδας, θα γίνει η εξόδιος ακολουθία στη μονή του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Οπως μετέδωσε η Νέα Ελληνική Τηλεόραση, ο Πατριάρχης Πέτρος θα ταφεί σε κρύπτη στο υπόγειο του ναού, όπως και οι προκάτοχοί του.

    Σε τρία χρόνια τα οστά του θα τοποθετηθούν σε κενοτάφιο στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

    [02] ΚΗΔΕΙΑ ΠΑΡΟΝΤΕΣ

    Στην κηδεία του Πατριάρχη Πέτρου στο Κάιρο αναμένεται να μεταβούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, κλιμάκιο υπουργών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος και άλλοι επίσημοι. Την Κυπριακή Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης. Στην κηδεία θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εκπρόσωποι κυπριακών κομμάτων και οι Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Λεμεσού και ο Επίσκοπος Κύκκου.

    [03] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ

    Τριήμερο πένθος κήρυξε από χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, του Ηγουμένου Μαχαιρά Αρσένιου και των άλλων 15 κληρικών και λαϊκών που βρίσκονταν στο μοιραίο Σινούκ. Μέχρι αύριο οι σημαίες όλων των Ιερών Ναών θα κυματίζουν μεσίστιες. Σήμερα, ημέρα της κηδείας του Πατριάρχη, θα είναι κλειστά τα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων, ενώ στις πέντε το απόγευμα, ώρα κατά την οποία θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών θα κτυπούν πένθιμα για πέντε λεπτά.

    [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης σχετικά με τις συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες πριν το δημοψήφισμα.

    Ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, έκαμε λόγο για προσβολή του Εθνικού Συμβουλίου, αφού όπως είπε, τα μέλη του δεν ενημερώθηκαν ούτε καν εκ των υστέρων για τις συναντήσεις. Υποστήριξε ότι στόχος των επαφών του Προέδρου Παπαδόπουλου δεν ήταν απλώς η αναβολή των δημοψηφισμάτων, αλλά και η επ' αόριστον αναβολή των συνομιλιών.

    Ο Πρόεδρος του Δησυ μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς απο πλευράς Προεδρου, αφού όπως είπε, γνωστοποίησε τις προθέσεις του στην Τουρκοκυπριακή ηγεσία, συμβάλλοντας ετσι στην απενοχοποίηση της αλλης πλευράς, η οποία ειπε "Ναι" στο δημοψήφισμα.

    [05] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΑΓΚΟΛΕΜΛΙ

    Ο ηγέτης του Κινήματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσείν Αγκολεμλί χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι είναι ένα από τα κόμματα που με τη δραστηριότητά του μπορεί να συμβάλει στη λύση του κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Προέδρου Παπαδόπουλου αλλά και δεν υποστηρίζει τις διαιρετικές θέσεις του Ντενκτάς.

    Ο κύριος Αγκολεμλί υποστήριξε ότι οι τουρκοκύπριοι πρέπει να βοηθήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεπεράσει το ΟΧΙ και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στο θέμα της ασφάλειας, που ζητά το ΑΚΕΛ και κάποιες άλλες τροποποιήσεις μπορεί να γίνουν, αρκεί οι Τουρκοκύπριοι να μην υποχρεωθούν να μπουν σε άλλο δημοψήφισμα. Ο Νίκος Κατσουρίδης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του κυρίου Αγκολεμλί και είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί.

    Ανέφερε, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε να μεταβεί στα κατεχόμενα γιατί οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να ακούν απευθείας τις θέσεις του ΑΚΕΛ και όχι από τρίτους.

    [06] ΑΚΕΛ ΑΓΚΟΛΕΜΛΙ

    Επαφές για το Κυπριακό πραγματοποιεί στα κατεχόμενα με τουρκοκυπριακά Κόμματα, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Κατσουρίδης. Μετέχουν η βουλευτής Ελένη Μαύρου και ο Βενιζέλος Ζανέτος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε αρχικά με αντιπροσωπεία του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Χουσεϊν Αγκολεμλί και στη συνέχεια με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου. Ακολουθεί συνάντηση με το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας.

    [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΤΡΙΤΟ

    Τις επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ απέρριψε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικος Κλεάνθους. Μιλώντας επισης στο τρίτο, ο κύριος Κλεάνθους είπε οτι δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο στις επαφές του Προέδρου με Τουρκοκύπριους πολιτικούς.

    Ερωτηθεις εαν το ΔΗΚΟ ηταν ενήμερο για τις επαφές του Προέδρου, ο κύριος Κλεάνθους απάντησε πως δεν υπήρχε καμια ανάγκη ενημέρωσης. Σε επισήμανση οτι ο ίδιος επέκρινε έντονα τον κύριο Αναστασιαδη για τις επαφές του στα κατεχόμενα, ο κυριος Κλεάνθους τόνισε οτι σημασία εχει τι λέει ο καθένας σ αυτές τις συναντήσεις. Κάποιοι, είπε, με τις δηλώσεις τους δίνουν συστηματικά, ερείσματα στον Ταλάτ, να περνά τη θέση του, περι δημοκρατικού κράτους στο Βορρά.

    [08] ΑΔΗΚ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε οτι υπέβαλε τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο, όσο και στη Λουκέρνη εισήγηση για επαφές με Τουρκοκυπριακά κόμματα προκειμένου να συμφωνηθεί απο κοινού η αναβολή των δημοψηφισμάτων. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Μιχαηλίδης διευκρίνισε οτι η εισήγηση του απορρίφθηκε απο όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, με το δικαιολογητικό οτι είχε ήδη οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Εδη Μιχάλης Παπαπέτρου είχε δηλώσει οτι η εισήγηση του κυρίου Μιχαηλίδη απορρίφθηκε απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [09] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνέρχεται από τις δέκα το πρωί στο Λήδρα Πάλας η τριμερής διερευνητική επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

    Μετέχουν ο Πιέρ Κουπεράν, ως το τρίτο μέρος και οι εκπρόσωποι της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ηλίας Γεωργιάδης και Ρουστέμ Τατάρ.

    Η διερευνητική επιτροπή δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια, στις 30 Αυγούστου, με στόχο την έναρξη ουσιαστικής διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και στα προσήνεμα μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 34 βαθμοί στο εσωτερικό, 31 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, 29 στα δυτικά και 23 στα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους 13 στα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 15 September 2004 - 10:47:46 UTC