Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-09-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
  • [02] ΠΑΦΟΥ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [03] ΑΝΤΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
  • [05] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ
  • [06] ΔΗΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [07] ΧΡΗΜΑ ΓΙΟΚ
  • [08] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [09] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

    Οι αμπελουργοί ανέστειλαν μέχρι τη Δευτέρα τα μέτρα που εξήγγειλαν για σήμερα, δίνοντας πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα προειδοποίησαν ότι εάν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη, την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η απόφαση λήφθηκε σε ψεσινές χωριστές συγκεντρώσεις στο Πολέμι και τη Βάσα Κοιλανίου τις οποίες συγκάλεσαν οι αγροτικές οργανώσεις. Στο Πολέμι, η συγκέντρωση την οποία συγκάλεσαν η ΠΕΚ, η ΕΚΑ, η Αγροτική και ο Παναγροτικός έγινε σε φορτισμένο και έντονο κλίμα. Στη Βάσα Κοιλανίου, με απουσία μόνο εκπροσώπων του Παναγροτικού, η συγκέντρωση έγινε σε ήρεμο κλίμα και η απόφαση ήταν ομόφωνη. Οι αμπελουργοί διαμήνυσαν ότι δεν επιθυμούν διάσπαση των αγροτικών οργανώσεων και ζήτησαν να παραμείνουν ενωμένοι.

    [02] ΠΑΦΟΥ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Δεν αναμένεται η λήψη οποιασδήποτε απόφασης για διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών στη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Η συνεδρία άρχισε στις εννέα το πρωί και συνεχίζεται. Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για τις εκλογές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Σύνοδος θα διορίσει ειδική επιτροπή, η οποία θα ετοιμάσει τους σχετικούς κανονισμούς, όπως προβλέπεται από το νέο καταστατικό. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις αναφορικά με την ετοιμασία των εκλογικών καταλόγων, ώστε η Εκκλησία να είναι έτοιμη για Αρχιεπισκοπικές εκλογές Ο Πάφου Χρυσόστομος ανέφερε ότι οι κανονισμοί που θα καταρτισθούν θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρία της Συνόδου και πρόσθεσε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για διεξαγωγή εκλογών. Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα για τον Μητροπολίτη Μόρφου καί τη λειτουργία στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Μάμα, ο Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι στη συνεδρία θα συζητηθεί το εθνικό θέμα και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αναφορά καί στις ενέργειες του Μητροπολίτη Μόρφου. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι για κάποιες ενέργειες που αφορούν το εθνικό θέμα θα πρέπει να ενημερώνεται η σύνοδος καί να λαμβάνονται αποφάσεις έστω και κατα πλειοψηφία. Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία θα παραστεί και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος θα ενημερώσει τους συνοδικούς για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] ΑΝΤΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετάβασης του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Δημήτρη Χριστόφια στα κατεχόμενα, για συναντήσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και άλλους Τουρκοκύπριους πολιτικούς. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Είπε επίσης ότι από το 1974 υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ είχαν επανειλημμένα μεταβεί στα κατεχόμενα, εξέτασαν προβλήματα εγκλωβισμένων καί είχαν επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα στο πλαίσιο του πολιτικού διάλογου για εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος και ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό.

    [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι το Κόμμα του εισηγήθηκε οκτώ τροπολογίες ή πρόσθετες πρόνοιες στο σχέδιο Ανάν ώστε να διαμορφωθεί με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού. Μιλώντας στην εκπομπή του Ρικ "Προεκτάσεις", ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το Κόμμα του προτείνει μεταξύ άλλων τρόπους διασφάλισης της εφαρμογής της λύσης. Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και την πλήρη αποστρατικοποίηση μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αφορούν επίσης τις περιοχές υπο αναπροσαρμογή και πως ανακτώνται, την διευκρίνιση του αριθμού των εποίκων που θα δικαιούνται να παραμείνουν και τον τρόπο αποχώρησης όσων θα θεωρούνται παράνομοι, καθώς και τη μείωση των χρονοδιαγραμμάτων επιστροφής προσφύγων.

    [05] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

    Ο κύριος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο Δησύ σέβεται απόλυτα την ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο ως είχε, δεν επανέρχεται, εκτός εάν υπάρξουν τέτοιες τροποποιήσεις που να ικανοποιούν τις ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού. Ο Δησύ, είπε, είναι έτοιμος, μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον υπάρξουν κοινοί παρονομαστές, κοινοί στόχοι και κοινές τακτικές.

    [06] ΔΗΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Το Δήκο με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Πρόεδρο του Δησύ Νίκο Αναστασιάδη ότι παρεκτρέπεται και ότι έχει χάσει το μέτρο. Ο κύριος Αναστασιάδης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είτε περιοδεύει στα κατεχόμενα και επεξεργάζεται με τον κύριο Ταλάτ τρόπους επιβολής του σχεδίου Ανάν, είτε περιοδεύει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσιάζει μία αμετροέπεια και μια πολιτική συμπεριφορά που ενίοτε θλίβει, ενίοτε προκαλεί οργή και ενίοτε η θυμηδία. Ο Πρόεδρος του Δησύ, προσθέτει το Δήκο, εξανίσταται όταν κατηγορείται ότι εμμένει στην υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν ως έχει, ενώ την ίδια ώρα ομολογεί ότι θεωρεί το σχέδιο Ανάν ως βάση λύσης του Κυπριακού και δεν συμφωνεί με την άποψη ότι αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης.

    [07] ΧΡΗΜΑ ΓΙΟΚ

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής απέρριψε αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως εξετασθεί από το Ευρωκοινοβούλιο,με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η πρόταση του χρηματοδοτικού κανονισμού για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Μετά την εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι η εξέταση του κανονισμού θα γίνει κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και όχι στα μέσα του τρέχοντος μηνός.

    [08] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ινδονησία. Οπως εξήγησε ο κύριος Χάουαρντ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι εγκέφαλοι της χθεσινής επίθεσης διαθέτουν αρκετούς πυρήνες που δρουν στην Ινδονησία γεγονός που αυξάνει τους φόβους για νέο κτύπημα. Την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση ανέλαβε με μήνυμά της στο διαδίκτυο, η ισλαμική οργάνωση "Τζεμά Ισλαμίγια", η οποία δραστηριοποιείται στη νοτιανατολική Ασία. Οπως αναφέρει η οργάνωση, με τον τρόπο αυτό θέλησε να τιμωρήσει την Αυστραλία για την υποστήριξη που παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    [09] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις δύο και τριάντα μετά τα μεσάνυχτα στο αυτοκίνητο του Πέτρου Ιωάννου, εργολάβου οικοδομών ενώ αυτό ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία του στον Αγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την αστυνομία, επρόκειτο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό υψηλής ισχύος ο οποίος είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο. Εξάλλου, στις δύο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά στο αυτοκίνητο της Ελένης Γεωργίου 60 ετών από το Ζακάκι ενώ αυτό ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία της. Σύμφωνα με την αστυνομία η φωτιά φαίνεται να τέθηκε κακόβουλα με την χρήση εύφλεκτης ύλης.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις που πιθανόν να φέρουν πολύ μεμονωμένες βροχές, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 32 βαθμοί στο εσωτερικό, 30 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, 28 στα δυτικά και βόρεια και 20 στα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες αραιές νεφώσεις στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο με τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 19 στα δυτικά και στους εννέα στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 10 September 2004 - 19:54:40 UTC