Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-09-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ ΨΕΣ
  • [03] ΤΑΛΑΤ ΨΕΣ
  • [04] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [06] ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΠΙΤΤΑΣ ΤΡΙΤΟ
  • [09] ΑΜΥΝΑΣ ΜΟΡΦΟΥ
  • [10] ΟΜΗΡΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [11] ΠΟΥΤΙΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάμα ζωντάνεψε η ομώνυμη εκκλησία στην κατεχόμενη Μόρφου για πρώτη φορά ύστερα από την τουρκική εισβολή.

    Προϊσταμένου του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου και συμπαραστατουμένου από τον ιερό κλήρο της κατεχόμενης κωμόπολης τελέστηκε το πρωί η θεία λειτουργία παρουσία πολλών Μορφιτών.

    Παρέστησαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τέως υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους και ο τέως Συντονιστής Εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Τη λειτουργία παρακολούθησαν επίσης ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Αντριαν Βαν ντερ Μιρ, οι πρέσβεις της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής και ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας Νετ Νόλαν.

    [02] ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ ΨΕΣ

    Χθες βράδυ τελέστηκε ο εσπερινός του Αγίου Μάμα παρουσία χιλιάδων πιστών.

    Του εσπερινού προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

    Εγινε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Μάμα και στη συνέχεια ο Μόρφου Νεόφυτος δέχθηκε τις ευχές των πιστών.

    Παρέστησαν αντιπροσωπείες του Ακελ, του Δησύ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη και των Ενωμένων Δημοκρατών υπό τον πρόεδρό τους Γιώργο Βασιλείου, ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης και ο τέως συντονιστής εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ακελ Νίκο Κατσουρίδη να περάσει με τη δικαιολογία ότι δεν είχε τη νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα.

    Τον εσπερινό παρακολούθησαν επίσης ξένοι πρέσβεις.

    [03] ΤΑΛΑΤ ΨΕΣ

    Αίσθηση προκάλεσε χθες βράδυ η άφιξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον ιερό ναό του Αγίου Μάμα την ώρα που γινόταν ο εσπερινός.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός παρέμεινε για λίγο στο προαύλιο του ναού, την ώρα που μιλούσε ο Μητροπολίτης Μόρφου.

    Ο Ταλάτ καλωσόρισε τους Ελληνοκύπριους προσκυνητές και όταν του ζητήθηκε από Ελληνοκύπρια να κάμει κάτι για λύση του Κυπριακού απάντησε: " Εγώ έκαμα ".

    Εξάλλου σε δήλωση στα τούρκικα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ευχήθηκε ευημερία και ειρήνη για όλους.

    [04] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι η επαναλειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Μάμα στη Μόρφου αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την επαναπροσέγγιση καί την αλληλοκατανόηση.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι ένα βήμα πρός την ορθή κατεύθυνση θα ήταν και η κατάργηση της επίδειξης οποιωνδήποτε εγγράφων για είσοδο στα κατεχόμενα.

    Διευκρίνισε επίσης ότι η επίδειξη ταυτοτήτων δεν συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν του επετράπη η είσοδος στα κατεχόμενα ο κύριος Κατσουρίδης είπε ότι αρχικά επέδειξε την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

    Ακολούθως επέδειξε την άδεια οδηγού, στην οποία αναγράφονται όλα τα στοιχεία, αλλά και πάλι δεν έγινε αποδεκτή.

    Στη συνέχεια επέδειξε την ταυτότητα που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία στους βουλευτές αλλά παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν και απο τουρκοκυπρίους, εκπροσώπους οργανώσεων και πολιτικών φορέων, δεν έγινε αποδεκτή.

    [05] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με την επαναλειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Μάμα αναπτερώνεται η ελπίδα ότι θα ξανακτυπήσουν οι καμπάνες σε όλους τους κατεχόμενους ναούς μας.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν συλλογικά συναποφασίσουμε τι είναι αυτό που απαντά στις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων, υπάρχει ο τρόπος να επανενώσουμε τον τόπο.

    Αυτό το μικρό κομμάτι της γής, είπε, είναι μια πατρίδα που χωράει όλους για να απολαύσουμε και να ξαναριζώσουμε στη γή που ανήκει και σε μας.

    Ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχισθούν, για να δίδονται τα μηνύματα της αγάπης της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της συμβίωσης.

    [06] ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο αντιπρόεδρος του Δήκο Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε πως παρά το ότι επρόκειτο για μια θρησκευτική εκδήλωση ορισμένοι επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν το θέμα.

    Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι το κόμμα του ασπάζεται και επιδιώκει κάθε προσπάθεια που στέλλει το μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης, αλλά με ορθόδοξους τρόπους.

    Στην προκειμένη περίπτωση, είπε, με τον τρόπο που εξελίχθηκε η κατάσταση δεν το ασπαζόμαστε.

    Επανέλαβε επίσης τη θέση του κόμματός του ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν θα πρέπει να επιδεικνύουν έγγραφα της δημοκρατίας για μετάβαση στα κατεχόμενα καί εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα απο καλύτερες συνθήκες ο κυπριακός ελληνισμός θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει όλες τις κατεχόμενες εκκλησίες του.

    [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου μιλώντας επίσης στο Τρίτο ανέφερε ότι η επαναλειτουργία της Εκκλησίας έδωσε την ευκαιρία ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να εκφράσουν τα έντονα συναισθήματά τους για επανένωση της Κύπρου.

    Είπε επίσης πως όταν υπάρχει η εντονη επιθυμία εκ μέρους του λαού, βρίσκεται καί ο δρόμος.

    Ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι πρέπει να επιδιωχθεί να γίνουν παρόμοιες λειτουργίες και σε άλλες κατεχόμενες εκκλησίες. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, θα περάσει παντού το μήνυμα ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί, να σέβονται τη θρησκεία καί τα έθιμά τους και να εργάζονται από κοινού για το καλό του τόπου.

    [08] ΠΙΤΤΑΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός την επαναλειτουργία του ναού του Αγίου Μάμα, προσθέτοντας ότι δόθηκε το μήνυμα πως ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι πρέπει να διεκδικήσουν επίλυση του προβλήματος καί επανένωση του τόπου.

    Είπε επίσης ότι η εκδήλωση δεν ξέφυγε από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα και έδειξε τη συναίνεση καί την ομογνωμία των Μορφιτών, οι οποίοι με την παρουσία τους έστειλαν το μήνυμα ότι η πόλη πρέπει να δοθεί στους νόμιμους κατοίκους της.

    [09] ΑΜΥΝΑΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Ο υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας επανέλαβε ότι υπήρχαν πληροφορίες για πιθανές προβοκατόρικες ενέργειες από πλευράς εξτρεμιστικών στοιχείων στα κατεχόμενα, κατά τον εσπερινό στον ιερό ναό του Αγίου Μάμα.

    Οφείλουμε να ενημερώνουμε το λαό, πρόσθεσε, γι' αυτές τις πληροφορίες, καθώς η παρουσία του κύπριου πολίτη στα κατεχόμενα γίνεται αποκλειστικά με δική του ευθύνη.

    Σχολιάζοντας τον χθεσινοβραδινό εσπερινό στην κατεχόμενη κωμόπολη, ο κύριος Μαυρονικόλας κάλεσε σε ομόνοια όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια ανάληψης νέας προσπάθειας ορθής επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο υπουργός Αμυνας έκαμε τις δηλώσεις το πρωί, στην Αθαλάσσα, στο περιθώριο τελετής διαβεβαίωσης πενήντα επιτυχόντων μαθητών για φοίτηση στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών Ελλάδας.

    [10] ΟΜΗΡΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Νέες διαβουλεύσεις για απελευθέρωση των τριακοσίων-πενήντα-τεσσάρων ομήρων αναμένεται να αρχίσει με τους απαγωγείς ο Ρώσος διακεκριμένος παιδίατρος Λεονίντ Ροσάλ στη βόρειο Οσετία, επαρχία της Ρωσίας.

    Ο Ροσάλ είχε πρωτοστατήσει το 2002 στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς του θεάτρου της Μόσχας, όπου 45 τρομοκράτες κρατούσαν ομήρους 900 άτομα.

    Οι διαβουλεύσεις συνεχίσθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της βορείου Οσετίας δήλωσε ότι ο γιατρός Ροσάλ είναι ο κύριος διαπραγματευτής.

    Δήλωσε επίσης οι τρομοκράτες απέρριψαν πρόταση για παροχή τροφής και νερού στους ομήρους, αλλά διαβεβαίωσαν τον Ροσάλ ότι η κατάσταση της υγείας των παιδιών που φθάνουν τα 132, είναι καλή.

    Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι οι αρχές της βορείου Οσετίας προσπαθούν να βρουν πεδίο συνεννόησης με τους απαγωγείς με βασικό στόχο να μη χάσουν την επαφή μαζί τους.

    Οι τρομοκράτες, που εκτιμάται ότι είναι 17 άνδρες και γυναίκες, ζητούν βασικά την απελευθέρωση πολλών ατόμων που συνελήφθησαν από τον περασμένο Ιούνιο στην Ινγκουσετία.

    [11] ΠΟΥΤΙΝ ΑΚΥΡΩΣΗ

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε την προγραμματισθείσα για σήμερα επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία εξαιτίας της συνεχιζόμενης ομηρίας εκατοντάδων ατόμων σε σχολείο στην ρωσική επαρχία της βορείου Οσετίας.

    Σχετική δήλωση έκαμε το πρωί η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα-ένα στα νότια και τ' ανατολικά παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 25 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 2 September 2004 - 15:21:54 UTC