Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-04-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΑΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΥΡΩΠΗ
  • [03] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΕΥΡΩΠΗ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
  • [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
  • [06] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

  • [01] ΕΝΤΑΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Με πανηγυρικές εκδηλώσεις και συναυλίες, η Κύπρος γιορτάζει την επίσημη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα μεσάνυκτα. Η έναρξη των εκδηλώσεων στη Λευκωσία θα γίνει στις τέσσερις το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας με καλλιτεχνικά προγράμματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από συγκροτήματα και χορωδίες. Στις δέκα και τριάντα απόψε θα δοθεί στην Πλατεία Ελευθερίας συναυλία από την Αννα Βίσση, με τη συμμετοχή του Λαογραφικού Ομίλου Βασιλιτζιά, και των τραγουδιστών Χρίστου Σίκκη και Κωνσταντίνου Χριστοφόρου. Η συναυλία θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ ΔΥΟ.Τα μεσάνυκτα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει διάγγελμα προς τον Κυπριακό λαό και εν συνεχεία θα γίνει η έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα. Επίσης σήμερα, από τη μία και τριάντα το μεσημέρι μέχρι τις έντεκα το βράδυ το ΡΙΚ ένα θα μεταδίδει ειδικό επικαιρικό πρόγραμμα με τίτλο "Η Κύπρος στην Ευρώπη" με δελτία ειδήσεων, συζητήσεις στο στούντιο και απευθείας μεταδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοφωνίας θα μεταδώσει απόψε απευθείας και στις 25 χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ειδικό πρόγραμμα για την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών. Το πρόγραμμα θα αρχίσει στις ένδεκα παρά τέταρτο και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ ΕΝΑ. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο δημοφιλής καλλιτέχνης Μιχάλης Χατζηγιάννης και θα μιλήσει ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΥΡΩΠΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την ιστορία της Κύπρου την αυριανή ημέρα, τονίζοντας ότι για να φθάσουμε σ αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκαν πολλοί κόποι καί αγώνες. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ήλιος της Ευρώπης θα ανατείλει πρώτα από την Κύπρο καί πρόσθεσε ότι ο κυπριακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να τον χαρεί.

    [03] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΕΥΡΩΠΗ

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι με την ένταξη ολοκληρώνεται ο ένας μεγάλος στοχος που έθεσε ο κυπριακός λαός. Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Κατσουρίδης εξέφρασε λύπη που η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να έχει εξευρεθεί λύση στο κυπριακό καί πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα εργαστεί σκληρά για επίτευξη καί του στόχου αυτού. Ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι από αύριο η Κύπρος θα αποτελεί κομμάτι της Ευρωπης, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι ρόδινα καί εύκολα. Η ένταξη από μόνη της, είπε, δεν θα λύσει τα πολιτικά, οικονομικά καί κοινωνικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα δώσει τη μάχη για όσο το δυνατό καλύτερη συμμετοχή της Κύπρου στην Ενωση.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

    Ελεγχόμενες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου Ανάν. Αναφερόμενος στον κανονισμό που ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το καθεστώς της πράσινης γραμμής, ο κύριος Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ καλός, προσθέτοντας ότι ελλοχεύουν μεν κάποιοι κίνδυνοι, αλλά μπορούν να αντιμετωπισθούν. Για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κύριος Ιακώβου είπε ότι οι αντιπροσωπείες της Κύπρου καί της Ελλάδας κατέβαλαν έντονες προσπάθειες καί κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά τα πράγματα. Για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια ορισμένων να εκδοθεί προεδρική δήλωση σε αυστηρό ύφος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι αγώνες δεν τελείωσαν καί διατύπωσε την εκτίμηση ότι το θέμα θα επανέλθει με την κατάθεση νέου ψηφίσματος, μετα την υποβολή της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα.

    Τόνισε όμως ότι η Κύπρος έχει πολλούς φίλους στο Συμβούλιο ασφαλείας και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει.

    [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

    Ελεγχόμενες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου Ανάν. Αναφερόμενος στον κανονισμό που ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το καθεστώς της πράσινης γραμμής, ο κύριος Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ καλός, προσθέτοντας ότι ελλοχεύουν μεν κάποιοι κίνδυνοι, αλλά μπορούν να αντιμετωπισθούν. Για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κύριος Ιακώβου είπε ότι οι αντιπροσωπείες της Κύπρου καί της Ελλάδας κατέβαλαν έντονες προσπάθειες καί κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά τα πράγματα. Για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια ορισμένων να εκδοθεί προεδρική δήλωση σε αυστηρό ύφος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι αγώνες δεν τελείωσαν καί διατύπωσε την εκτίμηση ότι το θέμα θα επανέλεθει με την κατάθεση νέου ψηφίσματος, μετα την υποβολή της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα.

    Τόνισε όμως ότι η Κύπρος έχει πολλούς φίλους στο Συμβούλιο ασφαλείας και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει.

    [06] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι οι συγκυρίες οι οποίες οδήγησαν στη διενέργεια των δημοψηφισμάτων θα ισχύουν έως το τέλος του 2004. Πιστεύει επίσης ότι κάτω από τη μιά ή την άλλη φόρμουλα μπορεί να επανέλθει η κινητικότητα και να επιτευθούν εκείνα τα οποία προτείνει το ΑΚΕΛ, με κάποιες μικροαλλαγές στο σχέδιο Ανάν, έτσι ώστε να μπορέσει και η ελληνοκυπριακή κοινότητα να το εγκρίνει. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι θέση του κόμματός του είναι πως θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι προσαρμογές που αφορούν τα θέματα ασφάλειας και εγγύησης της λύσης και ορισμένες μικροαλλαγές οι οποίες δεν επηρεάζουν ποσώς τη φιλοσοφία και την ισορροπία του σχεδίου και τα όσα η τουρκοκυπριακή κοινότητα θεωρεί ότι μέσα από αυτό το σχέδιο της ήδη έχουν παρασχεθεί και δεν θέλει να απεμπολήσει. Ανέφερε επίσης ότι άρχισε διαβούλευση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να συγκεκριμενοποιηθούν τα σημεία επί των οποίων ζητούνται κάποιες προσαρμογές.

    [07] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την απόφαση των Ελληνοκυπρίων για απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Θεωρούν ωστόσο, ότι η ενέργεια αυτή απομακρύνει την πιθανότητα διευθέτησης του προβλήματος στο προβλεπτό μέλλον εκτός εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά βρει τρόπο αποδοχής του σχεδίου. Ο αμερικανός αξιωματούχος μιλούσε σε εκδήλωση που οργανώθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Τζων Χόπκινς στην Ουάσινγκτον με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα. Είπε ότι δεν διακρίνει επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών ή άλλων μερών για επαδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αν και όλοι, πρόσθεσε, έχουν επιθυμία να δουν την Κύπρο ενωμένη, πράγμα που δεν φαίνεται εφικτό. Επανέλαβε τη θέση ότι υπήρξαν παραποιήσεις και ανακρίβειες στην παρουσίαση του σχεδίου Ανάν από τους υποστηρικτές του "όχι" στην Ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι το θέμα θα εγερθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια έως πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 26 βαθμοί στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια, 23 στα δυτικά και 17 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ψηλές νεφώσεις. Τοπικά θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους εννέα στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 30 April 2004 - 11:15:39 UTC