Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-02-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΑΝΑΝ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΕΔΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΜΟΝΗ/ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ
  • [06] ΜΟΝΗ/ ΑΛΛΟΙ
  • [07] ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [08] ΣΥΡΟΣ ΜΩΡΟ
  • [09] ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΝΕΟ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΑΝΑΝ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζιώρτζ Μπους συναντάνται απόψε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν ενεργότερη εμπλοκή στο κυπριακό για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η συνάντηση θα αρχίσει στις επτά απόψε και όπως ανακοινώθηκε σ' αυτήν θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις. Μετά τη συνάντηση Μπους- Ανάν θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και στις δέκα το βράδυ ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με την κυρία Ράϊς. Ο Κόφι Ανάν θα έχει επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με τον κύριο Πάουελ νωρίτερα στις πέντε και τριάντα το απόγευμα.

    [02] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΑΝΑΝ

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι το κυπριακό παραμένει πολύ σημαντικό θέμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ότι εξακολουθούν να εργάζονται σ' αυτό. Ο κύριος Μπάουτσερ αναφερόμενος στις συναντήσεις του Κόφι Ανάν στην Ουάσιγκτον μίλησε για ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και επανάληψης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης. Ο κύριος Μπάουτσιερ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και δύο ημέρες νωρίτερα με τον Κόφι Ανάν.

    [03] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αν στην τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με τον Κόφι Αναν διαβιβάστηκε οποιαδήποτε θέση της κυπριακής πλευράς, τη στιγμή που βρίσκεται σε διαβούλευση το Εθνικό Συμβούλιο, τότε αστόχως θα συνέλθει το σώμα τη Δευτέρα. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα τότε σημαίνει ότι υπάρχει περιφρόνηση του Εθνικού Συμβουλίου και δεν υπάρχει λόγος να συνέλθει. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες και ότι δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση.

    [04] ΕΔΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες θεωρούν ότι είναι καθήκον της ελληνοκυπριακής πλευράς να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας και το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για λύση μέχρι το Μάιο του 2004 στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αυτή την απόφαση πήρε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο των Εδή, το οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις Ευρωεκλογές. Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει ότι οι Εδή αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές με την επιδίωξη της ευρύτερης συνεργασίας στη βάση κοινών θέσεων στο Κυπριακό και στα άλλα μεγάλα προβλήματα του τόπου με όραμα τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας.

    [05] ΜΟΝΗ/ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ

    Τα Ηνωμένα Εθνη απέσυραν χθες το κονδύλι το οποίο επρόκειτο να διατεθεί για αναστήλωση της κατεχόμενης μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Αυτό δήλωσε στο Τρίτο ο Πρόεδρικός Επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα Πολάκης Σαρρής προσθέτοντας ότι η Γιούνοπς έλαβε την απόφαση αυτή λόγω των αντιδράσεων που είχαν δημιουργηθεί και πρόσθεσε ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η χρυσή τομή.

    [06] ΜΟΝΗ/ ΑΛΛΟΙ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος επέρριψε την ευθύνη για την απόσυρση του κονδυλίου στα μέρη τα οποία αντιδρούσαν στην αναστήλωση του κατεχόμενου μοναστηριού. Είπε επίσης ότι καί αν ακόμα εξευρεθούν άλλα κονδύλια το καθεστώς Ντενκτάς δεν θα επιτρέψει αναστήλωση του μοναστηριού. Η αρχαιολόγος καί μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Αννα Μαραγκού απέρριψε τις επικρίσεις καί τόνισε ότι την ευθύνη φέρουν εκείνοι οι οποίοι προσπάθησαν να συντηρήσουν τη μονή με τη μέθοδο της κατεδάφισης, κατά την έκφρασή της.

    [07] ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι εντός της ημέρας η Κύπρος θα υποβάλει αίτημα για εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή οδηγία για επιβολή φόρου κατανάλωσης στις τιμές των καυσίμων, όπως έκαμαν καί οι άλλες εντασσόμενες χώρες. Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν έχει κλείσει το παράθυρο των Βρυξελλών και ότι σήμερα, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

    [08] ΣΥΡΟΣ ΜΩΡΟ

    Σύρος εγκατέλειψε τον τετράχρονο γιο του νεκρό σε ιδιωτική κλινική της Λεμεσού και αναζητείται από την Αστυνομία. Ο αλλοδαπός, ο οποίος ενδεχομένως να μην έχει άδεια παραμονής στην Κύπρο, μετέφερε το γιό του νεκρό στην κλινική, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν ανένηψε. Μόλις επιβεβαιώθηκε ο θανατός του, ο πατέρας επειχείρησε να πάρει τον τετράχρονο γιο του και να φύγει, αλλά τον εγκατέλειψε νεκρό στην κλινική, όταν πληροφορήθηκε ότι έπρεπε να κληθεί η αστυνομία. Ο πατέρας έξουσιοδότησε εν λευκώ το γιατρό να προχωρήσει με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Ο θάνατος του τετράχρονου οφείλεται, εκ πρώτης όψεως, σε εισρόφηση εμεσμάτων, αλλά τα ακριβή αίτια του θανάτου θα εξακριβωθούν με τη διενέργεια νεκροψίας. Η αστυνομία αναζητεί το Σύρο και τη σύζυγό του.

    [09] ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΝΕΟ

    Ολοήμερη απεργία αποφάσισαν το πρωί σε έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και της Αθαλάσσας. Εφαρμόζοντας το μέτρο οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους και συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής, και το νοσοκομείο Αθαλάσσας διαμαρτυρόμενοι για την αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τη μελλοντική τους απασχόληση. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με αντιπροσωπεια των εργαζομένων και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Ο Οργανωτικός Γραμματέας της Σεκ Χρίστος Τομάζος δήλωσε ότι οι απεργοί εξακολουθούν να ανησυχούν για το μέλλον τους, ενόψει της ανάθεσης των πλυντηρίων από το υπουργείο Υγείας σε ιδιώτες.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Χαμηλή πίεση και ασταθείς καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν την περιοχή της Κύπρου από απόψε το βράδυ. Το απόγευμα κατά διαστήματα οι νεφώσεις θα αυξάνονται και θα πέσουν λίγες τοπικές βροχές και πιθανόν να πέσουν λίγα χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη. Απόψε σταδιακά ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται να χιονίσει. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 1 μέτρο και 30 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 1 μέτρο και 20 εκατοστά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 3 February 2004 - 15:11:15 UTC