Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-01-15

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΝΤΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] ΑΧΕΡΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [03] ΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΜΑΚΣΕΙΝ ΕΕ
  • [05] ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΟΤΙ
  • [06] ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ
  • [07] ΣΦΑΓΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΑ
  • [08] ΠΑΦΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [09] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ
  • [10] ΝΕΑΡΟΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΠΡΟΝΤΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και κατέστησε σαφές ότι στο θέμα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, η επιτροπή θα είναι το ίδιο αυστηρή με την Τουρκία όπως και με τις άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, θα δώσει την ημερομηνία, αφού δημοσιοποιήσει την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας το ερχόμενο Φθινόπωρο. Είπε επίσης ότι στόχος της επίσκεψης του στην Τουρκία, που αρχίζει σήμερα, είναι να υπάρξουν άμεσες επαφές και διαβουλεύσεις πριν την δημοσιοποίηση της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της χώρας το ερχόμενο Φθινόπωρο.

    [02] ΑΧΕΡΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, ο προεδρεύων της Ευρωπαικής Ενωσης, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, δήλωσε ότι η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση μιας ενιαίας Κύπρου θα ήταν σημαντική. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η λύση του κυπριακού δεν αποτελεί κριτήριο της Κοπεγχάγης, αλλά σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος και αυτό σημείωσε, το γνωρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Λύση του Κυπριακού, είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, θα συνέβαλλε στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ο κύριος Αχερν ανέφερε επίσης ότι η προεδρία έχει εντυπωσιασθεί από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Υπάρχει ωστόσο, πρόσθεσε, το ζήτημα της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων και δεν είναι πάντα εύκολο να εισάγει κανείς μεταρρυθμίσεις την μια μέρα και να τις εφαρμόζει την επόμενη.

    [03] ΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ευρωβουλευτής Ζακ Πος σε ανεπίσημη έκθεση για την Κύπρο συμφωνεί με την πολιτική εκτίμηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η μη επίτευξη συμφωνίας στο κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου από το Στρασβούργο ο κύριος Ποος στην έκθεση του καλεί επίσης την Τουρκία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να αδράξει την ευκαιρία για άμεση επίλυση του κυπριακού πριν από την πρώτη Μαίου.

    [04] ΜΑΚΣΕΙΝ ΕΕ

    Ο Βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι εάν λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην οπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο κύριος Μακσέιν ενημερώνοντας στην Αγκυρα Τούρκους δημοσιογράφους είπε ότι η λύση του προβλήματος δεν αποτελεί κριτήριο για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας αλλά προλειαίνει τα μέγιστα το έδαφος γι' αυτήν.

    [05] ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΟΤΙ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοινώνει προσωπικά στις τριάντα Ιανουαρίου στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρότι στις Βρυξέλλες το όνομα του Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεωρείται βέβαιο ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως και της επίσκεψης του Ρομάνο Πρόντι στην Τουρκία σήμερα και αύριο.

    [06] ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια νέα ρότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι βαίνει προς την επίλυσή του εάν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα φανεί στην πράξη.

    [07] ΣΦΑΓΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΑ

    Ανέστειλαν τα απεργιακά τους μέτρα οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Σφαγείο Πάφου, ύστερα από διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Φειδία Σαρίκα ότι μέχρι το τέλος του μηνός κανένας εργαζόμενος δεν θα υποχρεωθεί να κάμει χρήση συσσωρευμένης άδειας. Οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Σφαγείο Πάφου είχαν κατέλθει το πρωί σε απεργία και είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημοτικό μέγαρο, για να διαμαρτυρηθούν επειδή πήραν επιστολές για υποχρεωτική χρήση της άδειάς τους. Μετά από συνάντηση με τον κύριο Σαρίκα, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν. Ο κύριος Σαρίκας χαρακτήρισε αχρείαστη την αναταραχή, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί δικαίωμα της ιδιοκτήτριας αρχής η παροχή αναγκαστικών αδειών ανάπαυσης. Τόνισε ωστόσο ότι λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης στο σφαγείο, η Δημοτική Αρχή συγκατένευσε να μην υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να παίρνουν άδεια, αν δεν το επιθυμούν.

    [08] ΠΑΦΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος απέρριψε τις επικρίσεις για συνομωσία σε βάρος των δύο προσώπων που συνελήφθησαν χθες και εξέφρασε λύπη για τις εξελίξεις. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο Πάφου Χρυσόστομος ανέφερε πως δεν ανέμενε ότι θα γίνονταν συλλήψεις. Είπε επίσης ότι το περασμένο Σάββατο τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Ιωνάς Αλεξάνδρου, στον οποίο ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να τον δεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά τις έρευνες διεξάγει η Αστυνομία καί όχι η Σύνοδος. Αναφερόμενος στις απειλές κατά επιχειρηματία, ο Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι τις γνώριζε από τον ίδιο τον επιχειρηματία και ότι το ανέφερε και στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στην Ιερά Σύνοδο.

    [09] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

    Τις εναντίον του επικρίσεις απέρριψε και ο Πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής που διόρισε η Ιερά Σύνοδος Δημητράκης Στυλιανίδης. Σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε ότι δεν έγινε καμμία πλεκτάνη και ότι η επιτροπή μελετά γεγονότα καί έγγραφα. Είπε επίσης ότι αν από τη διερεύνηση που κάνει η Επιτροπή βρεθεί οτιδήποτε νομικά επιλήψιμο, η υπόθεση παραπέμπεται στην Αστυνομία η οποία κάνει τις δικές της έρευνες και ενεργεί όπως η ίδια κρίνει.

    [10] ΝΕΑΡΟΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

    Εικοσι-εξάχρονος από τη Λάρνακα συνελήφθη επειδή φέρεται να πώλησε διαμέρισμα σε αλλοδαπό με πλαστογραφημένο τίτλο ιδιοκτησίας και εισέπραξε εικοσιτρεις χιλιάδες λίρες. Ο αλλοδαπός, εξήντα-ενός ετών, κατάγγειλε στην αστυνομία ότι κατέβαλε το ποσό, ενώ ο νόμιμος ιδιοκτήτης είναι άλλο πρόσωπο. Ο εικοσι-εξάχρονος τέθηκε υπό κράτηση, μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και τοπικά θα πέσουν ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί έως νοτιανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και τοπικά μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους δεκαεπτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκαεννέα στα παράλια και στους οκτώ βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις και τοπικά αναμένεται να πέσουν ελαφρές βροχές. Σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί ομίχλη. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 65 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 55.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 15 January 2004 - 16:37:33 UTC