Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-11-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΙΧ
  • [02] ΑΒΕΡΩΦ ΙΧ
  • [03] ΦΡΑΓΚΟΣ ΙΧ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [06] ΣΟΥΖΑΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΑΦΡΙΚΑ
  • [08] ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΚΥΠΡΟΣ
  • [09] ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΙΧ

    Ισορροπημένη καί δίκαιη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού την πρόταση για τη νέα φορολογία των αυτοκινήτων, επί της οποίας υπήρξε κατ αρχήν συμφωνία με τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι φαίνεται να επιτυγχάνεται η επιθυμητή συναίνεση και εξέφρασε αισιοδοξία ότι η πρόταση θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα των κομμάτων. Ταυτόχρονα επανέλαβε την αποφαστικότητα της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο την Πέμπτη στη Βουλή. Ο κύριος Κυπριανού είπε ότι με την πρόταση ο καταναλωτής αποκομίζει πολλά οφέλη και ταυτόχρονα δεν επηρεάζονται τα δημόσια οικονομικά. Ανέφερε ότι διατηρούνται κάποιες εκπτώσεις για τα μεταχειρισμένα ώστε να μπορούν να προσφέρουν ανταγωνισμό. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και χαρακτήρισε ανακριβή ορισμένα δημοσιεύματα για το θέμα. Ο κύριος Κυπριανού απέρριψε τις επικρίσεις για άρνηση διαλόγου με τις επηρεαζόμενες ομάδες καί πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις απόψεις τους καί τις έλαβε σοβαρά υπόψη. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητεί με ομάδες, οι οποίες έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα, τονίζοντας ότι το κριτήριό της είναι το συμφέρον του καταναλωτή.

    [02] ΑΒΕΡΩΦ ΙΧ

    Το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΣΥ συνήλθε το πρωί και συζήτησε το νομοσχέδιο για την φορολογία των αυτοκινήτων. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις στο Τρίτο ανέφερε ότι το κόμμα του αναμένει το γραπτό κείμενο, τό οποίο θα μελετήσει με σοβαρότητα καί θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την πρόταση της κυβέρνησης. Διευκρίνησε ωστόσο ότι παρα τις μειώσεις στη φορολογία, ο κύπριος θα εξακολουθήσει να αγοράζει πιό ακριβά το αυτοκίνητο από τους άλλους ευρωπαίους.

    Είπε επίσης ότι το κόμμα του διαφωνεί με την προσέγγιση της κυβέρνησης να μην διαβουλευθεί με τους άμεσα εμπλεκομένους.

    [03] ΦΡΑΓΚΟΣ ΙΧ

    Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και μεταπωλητών Μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Μάριος Φράγκος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο καταστροφικό και για τους εισαγωγείς καί για τους καταναλωτές, οι επιλογές των οποίων θα μειωθούν. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Φράγκος ανέφερε ότι θα υπάρξουν σοβαρές διακρίσεις στη φορολογία των αυτοκίνήτων με αποτέλεσμα να ευνοηθούν τα καινούργια οχήματα πολυτελείας, ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων θα ανέβουν. Ο κύριος Φράγκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαβουλευθεί καί με τους άμεσα εμπλεκομένους καί πρόσθεσε ότι στην ανάγκη το νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να κατατεθεί.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την παρέμβαση του κοινοτικού επιτρόπου Γκίντερ Φερχόϊγκεν στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το Κυπριακό καί την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο κύριος Φερχόιγκεν είχε αναφέρει ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί μεν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά είναι ένα πραγματικό γεγονός, και η Αγκυρα πρέπει να πάρει στα σοβαρά το θέμα της επίλυσής του. Μιλώντας στο Τρίτο από τις Βρυξέλλες, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι ο κύριος Φερχόϊγκεν έκαμε τη δήλωση παρα τις παρεμβάσεις που υπήρχαν καί τις πληροφορίες ότι ορισμένες, σημαντικές χώρες θα αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι τελικά παρήλθε ο κίνδυνος να μην δοθεί έμφαση στο θέμα καί διατύπωσε την εκτίμηση ότι στις πλείστες χώρες έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι μπορεί το κυπριακό να μην αποτελεί νομική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά αποτελεί γεγονός της ζωής και πρέπει να αντιμετωπισθεί.

    [05] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αμηχανία καθώς από τη μια προσπαθεί να διατηρήσει το στάτους κβό καί από την άλλη στέλλει μηνύματα καλής θέλησης στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι η Αγκυρα έχει αντιληφθεί πλέον τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει το κυπριακό καί προσπαθεί να βγεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να είναι κάποιος αφελής για να πιστεψει ότι η Τουρκία θα εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αν προηγουμένως δεν έχει επιλύσει το κυπριακό.

    [06] ΣΟΥΖΑΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το βελγικό μοντέλο έχει ως βάση το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που ετοίμασε ο Ραούφ Ντενκτάς και το οποίο παρουσιάζει ως εναλλακτική επιλογή ως προς το σχέδιο Ανάν. Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του Ντενκτάς Μουμτάζ Σοϋσάλ στο περιοδικό Τέμπο, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση που να βασίζεται στα δύο κράτη. Αυτό που ζητούμε, είπε ο Σοϋζάλ, είναι η αποδοχή των πραγματικοτήτων.

    [07] ΑΦΡΙΚΑ

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα, αναφέρεται σήμερα στη δεξίωση που έδωσε ο λεγόμενος πρέσβης του ψευδοκράτους στην Αγκυρα με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Οπως γράφει η εφημερίδα, στη δεξίωση παρέστησαν ο Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο τέως Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο αρχηγός του Ισλαμικού Κόμματος Ευτυχίας Νετζμετίν Ερμπακαν. Ο Οζκιόκ, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτε άλλο να πει. Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψει την Κύπρο, ενώ οι Ετζεβίτ και Ερμπακαν εξέφρασαν ικανοποίηση για την ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν στην Κύπρο.

    [08] ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΚΥΠΡΟΣ

    Το Κυπριακό είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει σήμερα στο Στρασβούργο την κοινή συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τις εργασίες της ολομέλειας της Ευρωβουλής παρακολουθούν οι παρατηρητές - βουλευτές της Κύπρου, Παναγιώτης Δημητρίου, Ελένη Θεοχάρους, Δώρος Χριστοδουλίδης, Ελένη Μαύρου και Μάριος Ματσάκης. Στη συνεδρία προσκλήθηκαν και οι τουρκοκύπριοι πολιτικοί Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Μουσταφά Ακιντζί και Αλί Ερέλ. Οι τουρκοκύπριοι πολιτικοί θα έχουν επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κόξ, και τον επίτροπο Φερχόϊγκεν. Το βράδυ θα παρακαθήσουν σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο.

    [09] ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

    Υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν κρατούν ομήρους δικαστές σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Εν Τι Βι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Κούρδοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του ηγέτη του Πε κα κα Αμπτουλάχ Οτσιαλάν.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και τοπικά μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 22 βαθμοί στο εσωτερικό και στα παράλια και 13 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος, με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 στα παράλια και στους πέντε βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 18 November 2003 - 17:41:33 UTC