Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-29

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΒΛΙΤΤΗΣ ΑΝΤΙΟ
  • [03] ΤΑΛΑΤ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΕΒΚΑΦ ΜΟΡΦΟΥ
  • [06] ΚΥΠΡΟΣ ΕΕ
  • [07] ΑΚΕΛ ΓΗΠΕΔΑ
  • [08] ΑΚΕΛ ΚΕΡΑΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [09] ΧΑΤΖΗΔΗ ΕΚΘΕΣΗ
  • [10] ΓΚΙΟΥΛ ΕΕ
  • [11] ΙΡΑΚ ΒΟΜΒΑ
  • [12] ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
  • [13] ΡΩΣΙΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [14] ΣΟΥΔΑΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
  • [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [16] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 29/10/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Συνάντηση δημοτικών συμβούλων του ΔΗΣΥ στο δήμο Παραλιμνίου με Νίκο Αναστασιάδη. Φέρονται αποφασισμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρικ, να άρουν την υποστήριξή τους στο Νίκο Βλίττη.

    Ανδρέας Χρίστου και Νίκος Αναστασιαδης συζήτησαν θέματα που άπτονται των ευρωεκλογών. Συμπληρωματικές προτάσεις ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Νέοι εξωφρενικοί ισχυρισμοί του διευθυντή του Εβκάφ. Υποστηρίζει ότι η περιουσία του ιδρύματος στη Μόρφου ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια στρέμματα.

    Μέτρα πρόληψης και καταστολής της βίας στα γήπεδα εισηγείται το ΑΚΕΛ.

    [02] ΒΛΙΤΤΗΣ ΑΝΤΙΟ

    Αποφασισμένοι να άρουν την υποστήριξή τους στο δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη φέρονται οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρικ, καθώς θεωρούν ότι με τις καταγγελίες σε βάρος του, έχει πληγεί η εικόνα του κόμματος. Το θέμα συζήτησαν σε πρωίνή συνάντησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει αποφασισθεί η συγχώνευση των δύο ομάδων του Δησύ Παραλιμνίου και η ανάληψη κοινής δράσης για το θέμα. Η απόφαση για άρση της υποστήριξης στο Νίκο Βλίττη ελήφθη το πρωί σε σύσκεψη των δημοτικών συμβούλων του δησύ Παραλιμνίου καί κοινοποιήθηκε στη συνέχεια στην ηγεσία του κόμματος. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Παραλιμνίου σύσκεψη των δημοτικών συμβούλων του Δησύ με τον Δήμαρχο Νίκο Βλίττη.

    [03] ΤΑΛΑΤ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Ατυχείς χαρακτήρισαν Ανδρέας Χρίστου και Νικος Αναστασιαδης τις χθεσινές δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για τη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ατυχή την εξομοίωση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Ραούφ Ντενκτάς, που επιχείρησε ο κύριος Ταλάτ, καθώς και το σχόλιο του οτι με την κίνηση αυτή έκανε προεκλογικό δώρο στον κατοχικό ηγέτη και τους συμμάχους του. Ο κύριος Χρίστου συνέστησε προσοχή, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να αμφισβητούνται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο, πρόσθεσε, πως κάποιοι έχουν εκλογές. Επικριτικός προς τον κύριο Ταλάτ ήταν και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν μπορεί να κάνει τον ντετέκτιβ, και να ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα. Σημείωσε ωστόσο, πως οι τέσσερις φοιτητές θα μπορούσνα να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης, απο τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπεριλάβει τις απόψεις των κομμάτων, όπου υπάρχει συναίνεση, στις συμπληρωματικές προτάσεις της για το νομοσχέδιο περί Ευρωεκλογών. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με επίκεντρο τις Ευρωεκλογές. Ο κύριος Χρίστου χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική για ορισμένες πτυχές του θέματος. Πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με αξιωματούχους του ΔΗΣΥ. Ο κύριος Χρίστου ανέφερε πως υπάρχουν ζητήματα στα οποία διίστανται οι απόψεις των κομμάτων, κάτι το οποίο ωστόσο θεωρεί καθ όλα θεμιτό. Για τα ζητήματα αυτά, είπε, θα αποφασίσουν τα κόμματα κατόπιν συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [05] ΕΒΚΑΦ ΜΟΡΦΟΥ

    Νέους εξωφρενικούς ισχυρισμούς διατυπώνει ο διευθυντής του Εβκάφ Ντερβίς Τανέρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η περιουσία του ιδρύματος στη Μόρφου ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια στρέμματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Βατάν, υπάλληλοι του Εβκάφ συνεργάζονται με ομάδα νομικών και μελετούν τα στοιχεία του κτηματολογίου για να διαπιστώσουν πόσες από τις περιουσίες του ιδρύματος, έχουν λεηλατηθεί, κατά την έκφρασή του, από τους Ελληνοκύπριους. Ο Ντερβίς Τανέρ δηλώνει επίσης ότι εξετάζεται η περίπτωση δύο πολύ μεγάλων κτημάτων για τα οποία ισχυρίζεται ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολλαρίων. Η εφημερίδα Χαλκίν Σεσί, αφιερώνει την πρώτη σελίδα της στο θέμα υπό τον προκλητικό τίτλο: Ο Μορφίτικος κάμπος είναι τουρκική περιουσία.

    [06] ΚΥΠΡΟΣ ΕΕ

    Σαφέστατη βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο τα επόμενα δύο χρόνια ενώ εκτιμά ότι το 2005 θα πληροί τα δημοσιονομικά κριτήρια για ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν το μεσημέρι στη δημοσιότητα επεκτείνονται έως το τέλος του 2005 και αφορούν τις 15 χώρες μέλη, τις 10 εντασσόμενες και τις 3 υποψήφιες για ένταξη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Εισόδημα θα αυξηθεί φέτος στην Κύπρο κατά 2 τοις εκατόν, όσο ήταν και πέρυσι, ενώ από το 2004 θα αρχίσει μια ταχεία ανάκαμψή του και θα αυξάνεται κατά 3,4 τοις εκατόν και το 2005 κατα 4,2 τοις εκατόν. Οσον αφορά τον πληθωρισμό, η Κύπρος θα κινείται από το 2004 κοντά στο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή στο δύο τοις εκατόν. Η ανεργία προβλέπεται να κυμανθεί στο 3,9 τοις εκατόν του ενεργού πληθυσμού φέτος και στο 3,7 τοις εκατόν τα δύο επόμενα χρόνια. Σε ότι αφορά την ανεργία η Κύπρος έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] ΑΚΕΛ ΓΗΠΕΔΑ

    Το Ακέλ εκτιμά ότι η έξαρση της βίας στους αθλητικούς χώρους οφείλεται στη χαλάρωση εφαρμογής των νόμων, στην αναξιοκρατία, στο κακό παράδειγμα που δίνουν κάποιες αρμόδιες αρχές και γενικότερα στην ίδια την κοινωνία. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ακέλ Αντρος Κυπριανού, εισηγήθηκε την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων, όπως είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας, η λειτουργία του αθλητικού δικαστηρίου και η στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας σε άτομα που αποδεδειγμένα δημιουργούν ή συμμετέχουν οργανωμένα σε επεισόδια. Εισηγήθηκε επίσης την επαρκή αστυνόμευση των αγώνων ανάλογα με το βαθμό κινδύνου. Ο κύριος Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση, τα Κόμματα, τον ΚΟΑ, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να μελετήσουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα για πρόληψη του φαινομένου. Το Ακέλ, τόνισε, θεωρεί επίσης ότι ρόλο στην πρόληψη έχουν να διαδραματίσουν και οι αθλητές, οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων, η διαιτησία και τα Μέσα Ενημέρωσης.

    [08] ΑΚΕΛ ΚΕΡΑΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού καταδικάζει την απόφαση των Βρετανών να προχωρήσουν στη λειτουργία της γιγαντοκεραίας στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου και καλεί το λαό σε πικετοφορία το ερχόμενο Σάββατο. Σε ανακοίνωση του το Ακέλ Λεμεσου αναφέρει ότι οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν προκλητικά να αγνοούν την κυπριακή κυβέρνηση, τη Βουλή και γενικά τον κυπριακό λαό και επιμένουν ετσιθελικά στη λειτουργία της κεραίας, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Κατηγορεί ακόμα τις βάσεις ότι παραγνωρίζουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη συνθήκη του Ραμσάρ και μια σειρά άλλων διεθνών συνθηκών. Η πικετοφορία θα αρχίσει στις 11 το πρωί, με χώρο συγκέντρωσης τα γραφεία της ΕΔΟΝ.

    [09] ΧΑΤΖΗΔΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Η εκκρεμότητα που παραμένει στο θέμα της ρύθμισης του καθεστώτος των Ελεγκτών, μετά την αναπομπή της σχετικής νομοθεσίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η καθυστέρηση στην οργάνωση του Ταμείου Πληρωμών Γεωργικών Ενισχύσεων, είναι οι δύο τομείς για τους οποίους θα υπάρχει αρνητική αναφορά στην έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου.

    Η έκθεση της Κομισιόν θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου και θα είναι η τελευταία πριν από την πλήρη ένταξη των δέκα νέων κρατών.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η έκθεση θα είναι έτοιμη σήμερα ή αύριο, και στη συνέχεια θα δοθεί στους Επιτρόπους για τελικές παρατηρήσεις.

    [10] ΓΚΙΟΥΛ ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η Τουρκία λαμβάνει υπόψη τις δηλώσεις που γίνονται στις επίσημες συναντήσεις για τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι τις οποιεσδήποτε φήμες. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με την Ομάδα Επίβλεψης των μεταρρυθμίσεων, ο κύριος Γκιουλ είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Τουρκία τυγχάνουν εκτίμησης από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που επιβεβαιώνει, όπως είπε, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Γκύντερ Φερχόϊγκεν. Ο Γκιούλ είπε ότι, όπως έχει γνωσθεί, η έκθεση προόδου για την Τουρκία θα είναι θετική. Επεσήμανε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών πακέτων είναι τόσο σημαντική όσο και η υιοθέτησή τους και κατέληξε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένες υποχρεώσεις στις οποίες η Τουρκία θα ανταποκριθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

    [11] ΙΡΑΚ ΒΟΜΒΑ

    Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από βόμβα που έπληξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βόρεια της Βαγδάτης. Ενδεικτικό της δεινής θέσης στην οποία βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ είναι το γεγονός ότι με τις σημερινές απώλειες, ο αριθμός των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους μετά τη λήξη του πολέμου ξεπέρασε τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου. Στη διάρκεια του πολέμου σκοτώθηκαν 115 αμερικανοί ενώ μετά το τέλος του σκοτώθηκαν 116.

    [12] ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν νεαρό παλαιστίνιο ενώ τραυμάτισαν δεύτερο κοντά σε ισραηλινό αγρόκτημα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ εναντίον δύο Παλαιστινίων που βρίσκονταν όπως υποστήριξαν σε ισραηλινό έδαφος, με αποτέλεσμα ο ένας να χάσει τη ζωή του ενώ ο δεύτερος συνελήφθη από τον στρατό.

    [13] ΡΩΣΙΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Από ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Ρωσία σκοτώθηκαν πέντε εργάτες και πέντε τραυματίστηκαν. στην πόλη Παρτιζάνσκ, στη ρωσική Απω Ανατολή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών συνεργείων αρωγής, κατά τη στιγμή της έκρηξης στο ορυχείο, στην πόλη Παρτιζάνσκ στη ρωσική Απω Ανατολή, εργάζονταν 71 ανθρακωρύχοι. Πιθανολογείται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή μεθανίου σε βάθος 750 μέτρων. Στο μεταξύ, ζωντανοί εντοπίστηκαν έντεκα από τους δεκατρείς ανθρακωρύχους που ήταν παγιδευμένοι για πέντε ημέρες σε πλημμυρισμένη στοά ορυχείου, κοντά στο Ναβασαχτίνσκ, στη νότια Ρωσία. Ενας από τους ανθρακωρύχους βρέθηκε νεκρός, ενώ άλλος ένας εξακολουθεί να αγνοείται.

    [14] ΣΟΥΔΑΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

    Στο Σουδάν, στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη λόγω τεχνικής βλάβης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο πιλότος και οι 19 επιβάτες του. Το ελικόπτερο μετέφερε 19 στρατιωτικούς, έξι από τους οποίους είχαν τραυματισθεί νωρίτερα σε τροχαίο δυστύχημα και μεταφέρονταν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

    [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Συνάντηση δημοτικών συμβούλων του ΔΗΣΥ στο δήμο Παραλιμνίου με Νίκο Αναστασιάδη. Φέρονται αποφασισμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρικ, να άρουν την υποστήριξή τους στο Νίκο Βλίττη.

    Ανδρέας Χρίστου και Νίκος Αναστασιαδης συζήτησαν θέματα που άπτονται των ευρωεκλογών. Συμπληρωματικές προτάσεις ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Νέοι εξωφρενικοί ισχυρισμοί του διευθυντή του Εβκάφ. Υποστηρίζει ότι η περιουσία του ιδρύματος στη Μόρφου ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια στρέμματα.

    Μέτρα πρόληψης και καταστολής της βίας στα γήπεδα εισηγείται το ΑΚΕΛ.

    [16] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση για τον καιρό.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα εμφανίζονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα προσήνεμα, έως ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη, ενώ στα προσήνεμα κυματώδης. Η θερμοκρασία, στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα παράλια και στους εννέα στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, αλλά σύντομα θα καταστούν ασθενείς, τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στον ένα βαθμό στα υψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά δυνατό να σχηματισθεί παγετός.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 29 October 2003 - 23:29:41 UTC