Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-08-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΡΧΕΣ
  • [04] ΕΡΕΛ ΚΟΜΜΑ
  • [05] ΑΝΑΝ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [06] ΕΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΝΤΑΝΑ
  • [07] ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΟΛΑ
  • [08] ΦΟΝΟΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΔΕΚΕΛΕΙΑ
  • [10] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΑΦΟΣ
  • [11] ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
  • [12] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [13] ΚΑΥΣΩΝ ΜΕΤΡΑ
  • [14] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ
  • [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [16] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/08/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Κρίσιμη κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για τηδιάθεση των επτακοσίων τριών θέσεων.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς θέτει θέμα επανακαθορισμού των αρχών για συνέχιση των συνομιλιών.

    Παραμένει το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, παρά την πολύνεκρη επίθεση. Στους 20 ο αριθμός των νεκρών και αναμένεται να αυξηθεί.

    Η Παλαιστινιακή αρχή διέταξε τη σύλληψη ατόμων πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας στα Ιεροσόλυμα.

    Συνεχίζονται οι έρευνες για το φόνος στην Πάφο. Καμμιά σύληψη μέχρι τώρα.

    [02] ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται κρίσιμη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για την εξεύρεση τρόπων διάθεσης των επτακοσίων-τριών θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια, οι οποίες δεν είχαν προσφερθεί στους υποψηφίους.

    Η συνεδρία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

    Νωρίτερα, σε ανοιχτή συνεδρία, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας κυρία Πολυχρονίδου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τρόπος να διατεθούν οι θέσεις, γιατί θα οδηγηθεί το θέμα σε νομικές εκτροπές με κίνδυνο κατάρρευσης των εξετάσεων.

    Ολα τα κόμματα εξέφρασαν την επιθυμία να διατεθούν οι θέσεις το συντομότερο δυνατόν.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι θα συνέλθει μέχρι τις 28 Αυγούστου η ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίσει σχετική νομοθεσία, ενώ ο υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση της Βουλής. Είπε επίσης ότι το Υπουργείο είναι σε θέση να κάμει εξετάσεις, αν αυτό αποφασισθεί, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και να διαθέσεις τις θέσεις.

    Βουλευτές του Ακέλ, του Δησύ και του Δήκο εισηγήθηκαν τη διάθεση των θέσεων με το υφισταμένο σύστημα χωρίς νομοθετική αλλαγή. Την ίδια θέση υποστήριξαν και οι οργανωμένοι γονείς και οι καθηγητές.

    Οι βουλευτές υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν νομικά κωλύματα, δεδομένου ότι η πράξη είναι διοικητική και οι υποψήφιοι παρακάθησαν σε εξετάσεις για συγκεκριμένους κλάδους σπουδών και όχι για συγκεκριμένες σχολές.

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών Εδέκ υποστήριξε ότι θα πρέπει να κληθεί η Ελλάδα να διαθέσει απ' ευθείας τις θέσεις. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα μελετήσει την πρόταση της ΕΔΕΚ.

    [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΡΧΕΣ

    Επανακαθορισμό των αρχών για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό ζητά για άλλη μια φορά ο Ραούφ Ντενκτάς. Δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι αν οι συνομιλίες θα αρχίσουν ή όχι το Σεπτέμβριο αλλά ποιες συνομιλίες θα διεξαχθούν και αυτό πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης πριν από την έναρξή τους. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναγνωρίσει τη λεγόμενη κυριαρχία του ψευδοκράτους και τη συνέχιση της ύπαρξής του, δεν υπάρχει λόγος για συνομιλίες. Η εφημερίδα Ορτάμ, σχολιάζοντας την αξίωση αυτή του Ραούφ Ντενκτάς γράφει ότι αποκαλεί κυριαρχία το υφιστάμενο καθεστώς, με το οποίο το ψευδοκράτος δεν έχει δικαίωμα να διοικεί το στρατό, την αστυνομία, την πυροσβεστική, τη λεγόμενη κεντρική τράπεζα και να έχει δικό του νόμισμα, ενώ δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του και τις συντάξεις. Εξ άλλου, το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα διένειμε χιλιάδες φυλλάδια, στα οποία τονίζεται ότι το στάτους κβό στα κατεχόμενα βρίσκεται στο τέλος του και ότι αρχίζει η περίοδος για μια νέα Κύπρο. Στα φυλλάδια αναφέρεται ότι είναι αδύνατο οι υποστηρικτές του στάτους κβο να αναχαιτίσουν το λαό που οδεύει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] ΕΡΕΛ ΚΟΜΜΑ

    Την ίδρυση νέου κόμματος στα κατεχόμενα αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρισλι, το νέο κόμμα θα φέρει την ονομασία, Κόμμα της Λύσης και της Ευρωπαϊκης Ενωσης.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου συνεχίζονται οι προετοιμασίες για λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, ενώ και ο ραδιοφωνικός σταθμός που ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έχει ζητήσει άδεια για λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού.

    Το κατοχικό καθεστώς, ωστόσο, κωλυσιεργεί για να μην παραχωρηθεί άδεια πριν από τις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου.

    Η Κίπρισλι αναφέρεται και σε σενάριο που φέρει τον Ραούφ Ντεντκάς να παραιτείται από τη θέση του λεγόμενου προέδρου και να κατέρχεται στις εκλογές επικεφαλής των δεξιών κομμάτων. Ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τα κόμματα που τον υποστηρίζουν να συνεργασθούν στις λεγόμενες εκλογές, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τους.

    [05] ΑΝΑΝ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, θα παραμείνει στη Βαγάτη, παρά τη χθεσινή πολύνεκρη έκρηξη που κατέστρεψε τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού. Ο Κόφι Αναν δήλωσε ότι κατά την επιστροφή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από περιοδεία του θα επανεκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας και θα εξετάσει τι μπορεί να γίνει. Ο αριθμός των νεκρών, μεταξύ των οποίων και ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών Σέρτζιο Βιέϊρα ντε Μέλο αυξήθηκε σήμερα στους είκοσι, ενώ Ιρακινός επίσημος δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά άλλα πτώματα κάτω από τα ερείπια. Ο ντε Μέλο είχε υπηρετήσει και στην Κύπρο για ένα χρόνο μετά την Τουρκική εισβολή. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε επίσης ο Κυπριακής καταγωγής Αρμένιος Μπενόν Σεβάν, υπεύθυνος του προγράμματος του Ιράκ Πετρέλαιο αντί Τροφίμων. Ιρακινός επίσημος δήλωσε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται υποστηρικτές του Σάταμ Χουσέϊν και άλλες οργανώσεις. Στο μεταξύ, ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε Αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σάταμ Χουσέϊν και σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε ένας υπάλληλος Αμερικανικής εργοληπτικής εταιρείας. Τραυματίστηκαν επίσης δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

    [06] ΕΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΝΤΑΝΑ

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου,. με ανακοίνωσή της καταδικάζει την δολοφονία του Παλαιστινίου εικονολήπτη του Ρόιτερ Μάζεν Ντάνα στη Βαγδάτη. Ζητεί επίσης την λήψη δραστικών μέτρων για την αυστηρή τιμωρία όσων ενέχονται σε πράξεις βίας εναντίον δημοσιογράφων. Τόσο η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων όσο και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καταδίκασαν έντονα τη δολοφονία του Ντάνα και αξίωσαν την διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή για τη δολοφονία. Ο Ντάνα πυροβολήθηκε από αμερικανικό άρμα μάχης, ενώ κινηματογραφούσε έξω από φυλακές που είχαν δεχθεί επίθεση.

    [07] ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΟΛΑ

    Η Παλαιστινιακή ηγεσία διέταξε την καταδίωξη και σύλληψη ατόμων που θεωρούνται ότι βρίσκονται πίσω από τη χθεσινοβραδυνή επίθεση αυτοκτονίας, σε λεωφορείο στα Ιεροσόλυμα.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Υπουργός Πληροφοριών Ναμπίλ Αμρ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο αργότερα σήμερα, για να αποφασίσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων εναντίον των ισλαμικών μαχητικών οργανώσεων Τζιχάτ και Χαμάς, που ανέλαβαν ευθύνη για την επίθεση.

    Η ψεσινή επίθεση στα Ιεροσόλυμα, προκάλεσε το θάνατο είκοσι ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων εκατό.

    Παλαιστίνιος πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, μέσα στο λεωφορείο, το οποίο ήταν γεμάτο με Εβραίους προσκηνυτές.

    Μετά την έκρηξη, το Ισραήλ ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση του ελέγχου τεσσάρων πόλεων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    [08] ΦΟΝΟΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Η Αστυνομία Πάφου συνεχίζει τις έρευνές της για το φόνο που διαπράχθηκε χθες το απόγευμα κοντά στη Τσάδα, με θύμα τον οδηγό ταξί Χαράλαμπο Περικλέους, 42 χρόνων από τη Σαλαμιού. Ορισμένα άτομα κλήθηκαν για ανάκριση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

    Ο Περικλέους βρέθηκε νεκρός μερικά μέτρα έξω από το αυτοκίνητό του με τραύματα από τρεις σφαίρες. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία εικάζεται ότι πριν από τους πυροβολισμούς είτε προηγήθηκε πάλη, είτε το θυμα δέχθηκε επίθεση από το δράστη ή τους δράστες. Ο δολοφονηθείς είχε ανακριθεί ως ύποπτος σε σχέση με το φόνο του συναδέλφου του στο γραφείο ταξί Αφροδίτη, Μιχάλη Ζαχαρίου, 65 ετών, που διεπράχθη τον περασμένο Ιούνιο στην Πάφο.

    [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΔΕΚΕΛΕΙΑ

    Οικτρό θάνατο σε δυστύχημα βρήκε την αυγή εικοσιπεντάχρονος από την Ορόκλινη.

    Ο Ονούφριος Κυριάκου, εκτοπισμένος από την Αγία Τριάδα, κάηκε στα συντρίμια του οχήματος του στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας.

    Ο Κυριάκου απώλεσε τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο πλαγιολίσθησε στη δεξιά πλευρά, προσέκρουσε σε περιτοίχισμα πρατηρίου βενζίνης παρά τα διυλιστήρια και στη συνέχεια ανεφλέγη.

    Ο Κυριάκου απανθρακώθηκε και η αναγνώριση της ταυτότητας του κατέστη δύσκολη. Λίγο πριν από το τραγικό συμβάν, ο νεαρός είχε περάσει από σημείο ελέγχου για αλκοόλ στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας με κανονική ταχύτητα και δεν ανεκόπη. Ομως λίγο μετά το σημείο ελέγχου ανέπτυξε ταχύτητα, με αποτέλεσμα το δυστύχημα.

    [10] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΑΦΟΣ

    Δύο σοβαρές πυρκαγιές ξέσπασαν το πρωί σε τοποθεσίες της επαρχίας Πάφου, τέθηκαν όμως υπό έλεγχο προτού εξαπλωθούν σε παρακείμενες δασικές εκτάσεις.

    Λίγο μετά τις εννιά, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στη περιοχή Πελαθούσας Πάφου.

    Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις δέκα και μιση, αφού κατέκαυσε δύο εκτάρια πυκνής βλάστησης του κρατικού δάσους.

    Για την κατάσβεσή της χρησιμοποιήθηκαν δύο ελικόπτερα, δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αρκετά οχήματα του δασονομείου και του Ταμείου Θήρας.

    Δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή για την κατάσβεση μικροεστιών και τυχόν αναζωπυρώσεις. Νωρίτερα, στις τρεις την αυγή ξέσπασε πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Μεσόγης και Τσάδας στην Πάφο, η οποία σβήστηκε γύρω στις οκτώ το πρωϊ.

    Η φωτιά μαινόταν εκτός ελέγχου σε δύσβατη περιοχή και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που πέταξαν με το πρώτο φως της ημέρας για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

    Η πυρκαγιά κατέκαυσε περίπου επτά εκτάρια με άγρια βλάστηση.

    [11] ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Πυρκαγιά που ξέσπασε στις εννιά ψες κατέστρεψε ολοσχερώς αποθήκη της εταιρείας "Ντόλλαρστορ", στη βιομηχανική περιοχή Εγκωμης. Το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας των πυκνών καπνών, των τοξικών αναθυμιάσεων, καθώς και της έλλειψης φωτισμού στο εσωτερικό της αποθήκης. Οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν αναπνευστικές συσκευές για να μπουν στην αποθήκη.

    [12] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Από εμπρησμό καταστράφηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο χώρο της ελεύθερης ζώνης εμπορίου στο Καλό Χωριό Λάρνακας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το αυτοκίνητο δεν είναι καταχωρημένο στα αρχεία.

    [13] ΚΑΥΣΩΝ ΜΕΤΡΑ

    Λόγω των συνθηκών καύσωνα που θα επικρατούν μέχρι και την Παρασκευή, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Επίσης, με ανακοίνωσή τους καλούν το κοινό να αποφεύγει την ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο, να περιορίσει την άσκοπη διακίνηση και τη βαριά σωματική εργασία, να αποφεύγει τις βαριές τροφές και τα οινοπνευματώδη και να καταναλώνει άφθονα υγρά. Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους θα πρέπει να ζητείται αμέσως ιατρική συμβουλή.

    [14] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ

    Με τη συμμετοχή χιλίων - εννιακοσίων αθλητών, από διακόσιες τρεις χώρες, αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο στο Παρίσι το ένατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε συμμετοχή, πρωτάθλημα στην ιστορία του θεσμού, το οποίο θα διεξαχθεί στο Σταντ Ντε Φρανς, στο Παρίσι.

    Το ΡΙΚ θα βρίσκεται κοντά στο μεγάλο αθλητικό γεγονός, με καθημερινές απ'ευθείας μεταδόσεις.

    [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Κρίσιμη κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για τηδιάθεση των επτακοσίων τριών θέσεων.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς θέτει θέμα επανακαθορισμού των αρχών για συνέχιση των συνομιλιών.

    Παραμένει το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, παρά την πολύνεκρη επίθεση. Στους 20 ο αριθμός των νεκρών και αναμένεται να αυξηθεί.

    Η Παλαιστινιακή αρχή διέταξε τη σύλληψη ατόμων πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας στα Ιεροσόλυμα.

    Συνεχίζονται οι έρευνες για το φόνος στην Πάφο. Καμμιά σύληψη μέχρι τώρα.

    [16] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ,ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Στα νότια παράλια παροδικά θα είναι ισχυροί και θα φθάνουν τα πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 31 στα δυτικά και υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές πιθανό να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 στα νότια και στους 20 στα δυτικά και υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 20 August 2003 - 16:47:50 UTC