Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-07-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • [03] ΔΗΣΥ ΤΡΙΣΑΓΙΟ
  • [04] ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν
  • [05] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΛΑ
  • [06] ΑΒΕΡΩΦ ΠΑΦΟΣ
  • [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ
  • [08] ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΦΟΣ
  • [09] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΔΗΛΩΣΗ
  • [10] ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
  • [11] ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥΡΚΑΛΛΑ
  • [12] ΕΕ ΦΠΑ
  • [13] ΗΠΑ ΙΡΑΚ
  • [14] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
  • [15] ΗΠΑ ΟΔΗΓΗΣΗ
  • [16] ΜΑΡΙΝΑ ΝΕΟ
  • [17] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [18] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 17/07/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Με μαζικό συλλαλητήριο κορυφώνονται απόψε οι εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

    Εκδήλωση μνήμης και τιμής οργανώνει απόψε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ο Δησύ

    Η Υποεπιτροπή του Εθνικού συνεδριάζει το απόγευμα για ετοιμασία της απάντησης στο Ραούφ Ντενκτάς

    Σε συγκεκριμένους αποδέκτες απευθύνεται η αναφορά του Προέδρου Παπαδόπολου για το Σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

    Η τουρκάλλα Γκιουλσεβίν Σαχ προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Κύπρου

    Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ εξετάζουν στο Λευκό Οίκο την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Βαγδάτη

    [02] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Με μαζικό συλλαλητήριο κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις οκτώ και δεκαπέντε το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, και σ' αυτό θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα, εκτός από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων. Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Νέοι Ορίζοντες, Ενωμένοι Δημοκράτες, ΑΔΗΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο, να καταδικάσει το δίδυμο έγκλημα και να διαδηλώσει με δυναμισμό τη θέλησή του για λύση του Kυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας. Του συλλαλητηρίου θα προηγηθεί πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας που διοργανώνεται από φοιτητικές ενώσεις και οργανώσεις νεολαίας. Το συλλαλητήριο θα μεταδίδεται απευθείας απο το δεύτερο κανάλι της τηλεόρασης του Ρίκ και το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου.

    [03] ΔΗΣΥ ΤΡΙΣΑΓΙΟ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός οργανώνει απόψε εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις επτά με τρισάγιο από τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο. Θα κατατεθούν στεφάνια και θα ακολουθήσει ομιλία του προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη. Θα τιμηθούν επίσης αγωνιστές του 1974 για τη θυσία και την προσφορά τους προς την πατρίδα.

    [04] ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν

    Συνέρχεται στις δύο το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας η Υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου που έχει οριστεί για να ετοιμάσει την απάντηση στην πρόσφατη επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς. Στην επιστολή του προς τον Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο Ραούφ Ντενκτάς εισηγείται επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη βάση της δέσμης Ιδεών Γκάλι του 1993-1994. Στην υποεπιτροπή μετέχουν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ακέλ Νίκος Κατσουρίδης και ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι από την υποεπιτροπή έχουν ζητηθεί εισηγήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο και τη διατύπωση της επιστολής, στη βάση της συζήτητης που αναπτύχθηκε κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το Κυπέ θεωρείται δεδομένο, ότι στην απαντητική Επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου θα επαναλαμβάνεται η ετοιμότητα της ελληνικής Κυπριακής πλευράς για έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [05] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΛΑ

    Η πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει, αποτελεί αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής, στρεφόταν προς εκείνους που σχεδιάζουν ή εισηγούνται πρωτοβουλίες για αποδοχή του σχεδίου ως έχει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Ο Εκπρόσωπος, ο οποίος ρωτήθηκε σε τι αποσκοπούσε η δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου, είπε ότι κύριο μήνυμα της ομιλίας του ήταν ότι το σχέδιο Ανάν γίνεται αποδεκτό για διαπραγμάτευση όπως είναι και η αποφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη εξετάζουν τη δυνατότητα διάνοιξης διόδου προς τα κατεχόμενα από το οδόφραγμα Λεύκας ύστερα από επιθυμία του κατοχικού καθεστώτος. Οπως είπε, εξετάζεται το προσβάσιμο της περιοχής γιατί είναι γνωστό ότι υπάρχουν ναρκοπέδια. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη σύσταση όπως οι ελληνοκύπριοι που δυνατόν να μεταβούν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    [06] ΑΒΕΡΩΦ ΠΑΦΟΣ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι μετά την επανάληψη της ξεκάθαρης θέσης του Εθνικού Συμβουλίου ότι το σχέδιο Ανάν είναι η βάση διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, τοποθετήσεις όπως οι προχθεσινές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στέλνουν λανθασμένα μηνύματα. Ο κύριος Νεοφύτου κάλεσε τους κυβερνώντες να αποφύγουν, κατά την έκφρασή του, τους πειρασμούς όταν βρίσκονται μπροστά σε πλήθη, προκειμένου να εισπράξουν θερμότερο χειροκρότημα.

    [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Νίκος κλεάνθους ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμμιά διαφοροποίηση στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, έχει καί συνέπεια καί στρατηγική. Ο κύριος Κλεάνθους κατηγόρησε επίσης τον Δημοκρατικό Συναγερμό ότι στην προσπάθειά του να κάνει αντιπολίτευση μεγιστοποιεί ένα θέμα στο οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει και ότι χρειάζονται ορισμένες αλλαγές.

    [08] ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΦΟΣ

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Εδέκ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι πολύ σωστά επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι τυχόν αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει, θα σήμαινε αποδοχή των τετελεσμένων του 1974. Ο κύριος Ομήρου κάλεσε την ηγεσία του Δησύ να δηλώσει αν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως έχει.

    [09] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης χαρακτήρισε τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ατυχή. Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι η αναφορά αυτή συνιστά μείζονα αλλαγή πολιτικής και πρόσθεσε ότι ουδείς μας πιέζει να δεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως έχει.

    [10] ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγει η Τουρκοκυπρία Γκιουλσεβίν Σαχ, με υπηκοότητα Λιβάνου, για τη συμπεριφορά που έτυχε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στις πέντε Ιουλίου. Η κυρία Σαχ είχε αφιχθεί στην Κύπρο από το Λίβανο με τα δύο της παιδιά, με σκοπό να επισκεφθεί τον πατέρα της που διαμένει στην κατεχόμενη Λάπηθο, αλλά οι Αρχές της Δημοκρατίας της αρνήθηκαν την είσοδο και την απέλασαν. Χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά των Ελληνοκυπρίων απάνθρωπη, η κυρία Σαχ ισχυρίστηκε ότι προτού αναχωρήσει για την Κύπρο είχε ρωτήσει και είχε πάρει απάντηση ότι κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, δεν διεκρίνησε από ποιους πήρε τις διαβεβαιώσεις. Η Γκιουλσεβίν Σαχ είχε στα κατεχόμενα συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε ότι αυτή η κακή συμπεριφορά, όπως είπε, δεν θα μείνει αναπάντητη και ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πάρουν το μάθημα που τους αξίζει.

    [11] ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥΡΚΑΛΛΑ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ευχήθηκε όπως το επεισόδιο σε βάρος της Τουρκοκυπρίας Γκιουλσεβίν Σαχ, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είναι το τελευταίο αυτού του τύπου. Δεν θέλουμε, είπε, να αναγκάζεται οποιοσδήποτε πολίτης είτε είναι Κύπριος είτε ξένος, να φεύγει από την Κύπρο, γιατί κάποιοι λειτουργοί δεν έπραξαν το σωστό. Ο κύριος Χρίστου εξέφρασε άγνοια για την πρόθεση της Τουρκοκυπρίας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά πρόσθεσε ότι είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να προβαίνει σε ό,ποιες ενέργειες κρίνει σκόπιμες. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το επεισόδιο διερευνάται από το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών Συμεών Μάτση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πόρισμα της έρευνας θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα.

    [12] ΕΕ ΦΠΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόταση που υιοθέτησε χθες, εισηγείται την επιβολή μειωμένου συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση μεταξύ άλλων με τρόφιμα, ζωοτροφές και υπηρεσίες ξενοδοχείων. Η πρόταση αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις για την Κύπρο, αφού θα της επιτρέψει να επιβάλει χαμηλό συντελεστή Φι- Πι -Α στα εστιατόρια και μετά το 2007, όταν θα λήξει η μεταβατική περίοδος την οποία έχει αποσπάσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών και η εφαρμογή της είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη.

    [13] ΗΠΑ ΙΡΑΚ

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπούς και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, συναντώνται σήμερα στο Λευκό Οίκο, για να εξετάσουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Βαγδάτη. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ και την πρόοδο που επετεύχθη στην απελευθέρωση, όπως είπε, 20 εκατομμυρίων ανθρώπων από ένα στυγερό δικτάτορα. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται και το θέμα της τρομοκρατίας, το Μεσανατολικό και οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω επικρίσεων που δέχονται οι δύο αρχιτέκτονες του πολέμου, για το μεταπολεμικό χάος στο Ιράκ και για χαλκευμένα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Σάνταμ Χουσέιν.

    [14] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

    Τεράστια προβλήματα προκαλούν τα σκαμπανεβάσματα του καιρού στην Ευρώπη. Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη γηραιά Ηπειρο, υποχωρεί και αρκετές περιοχές πλήττονται από καταιγίδες και βροχοπτώσεις. Στην Ελβετία όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 37 βαθμούς Κελσίου, ξαφνικά ξέσπασαν ανεμοθύελλες και ισχυρές βροχοπτώσεις, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Μία γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από το τροχόσπιτό της που παρέσυραν οι ισχυροί άνεμοι. Παρόμοια φαινόμενα ζει και η Γερμανία. Μετά τον καύσωνα ισχυρή καταιγίδα έπληξε το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πολλοί άνθρωποι.

    [15] ΗΠΑ ΟΔΗΓΗΣΗ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα τραγικό δυστύχημα γίνεται αιτία να επαναρχίσει η συζήτηση για το όριο ηλικίας των οδηγών. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πενήντα-τέσσερα τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ογδονταεξάχρονος οδηγός εισέβαλε με το αυτοκίνητο του σε υπαίθρια αγορά της Σάντα Μόνικα του Λος Αντζελες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα τρίχρονο κοριστάκι. Το δυστύχημα συνέβη σε ώρα που η αγορά ήταν γεμάτη από κόσμο. Ο ογδονταεξάχρονος οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά. Στην Αστυνομία ανέφερε ότι δέν μπορούσε να σταματήσει το αυτοκίνητο και ότι αντί να φρενάρει πάτησε κατά λάθος το γκάζι. Η συζήτηση για το αν πρέπει να επιτρέπεται σε ηλικιωμένα άτομα να οδηγούν, ξεκίνησε το 1999 όταν ένας γερουσιαστής είχε προτείνει νόμο που να προβλέπει την επανεξέταση όλων των οδηγών άνω των 75 ετών για την ανανέωση της άδειάς τους. Το νομοσχέδιο είχε προταθεί μετά το θάνατο κοριτσιού το οποίο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε άντρας 96 χρονών. Μετά όμως από τις διαμαρτυρίες για διακρίσεις λόγω ηλικίας από την Αμερικανική Οργάνωση Ηλικιωμένων Ατόμων, το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε, ώστε οι εξετάσεις να αφορούν μόνο τα προβλήματα όρασης.

    [16] ΜΑΡΙΝΑ ΝΕΟ

    Ανήμερα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας προσκυνητές από όλη την Κύπρο συνέρρευσαν το πρωί στο εκκλησάκι, που είναι αφιερωμένο σ' αυτήν και το οποίο βρίσκεται μέσα στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια. Οι πιστοί επισκέφθηκαν το εκκλησάκι και προσκύνησαν με τη συνοδεία μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

    [17] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Με μαζικό συλλαλητήριο κορυφώνονται απόψε οι εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

    Εκδήλωση μνήμης και τιμής οργανώνει απόψε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ο Δησύ

    Η Υποεπιτροπή του Εθνικού συνεδριάζει το απόγευμα για ετοιμασία της απάντησης στο Ραούφ Ντενκτάς

    Σε συγκεκριμένους αποδέκτες απευθύνεται η αναφορά του Προέδρου Παπαδόπολου για το Σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

    Η τουρκάλλα Γκιουλσεβίν Σαχ προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Κύπρου

    Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ εξετάζουν στο Λευκό Οίκο την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Βαγδάτη

    [18] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια, ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 29 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, και στους 20 στα δυτικά και στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 17 July 2003 - 14:40:35 UTC