Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-06-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΡΟΔΟΣ
  • [03] ΕΔΥ ΣΗΜΕΡΑ
  • [04] ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Ν
  • [05] ΠΙΤΤΟ ΕΔΕΚ
  • [06] ΟΜΗΡΟΥ-ΔΗΚΟ
  • [07] ΔΗΚΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ
  • [08] ΓΚΙΟΥΛ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [09] ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [10] ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [11] ΑΤΥΠΗ ΚΑΝΑΔΑΣ
  • [12] ΤΚ ΚΑΥΓΑΣ
  • [13] ΟΜΙΧΛΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
  • [14] ΧΑΚ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30/6/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Σε νέα παρενόχληση ελληνικού αεροσκάφους της πολιτικής αεροπορίας προέβησαν σήμερα οι Τούρκοι τη φορά αυτή κοντά στη Ρόδο.Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Αθηνών- Λάρνακας.

    Εντός της ημέρας ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος διορίζει τον νέο πρόεδρο και τα νέα μέλη της Επιτροπής Δημοσίας Υπηρεσίας.Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επικρατέστερος για την προεδρία είναι ο Μάρκος Σπανός.

    Σε εξέλιξη κρίσιμες διαβουλεύσεις του υπουργού Εργασίας για αποτροπή της εφαρμογής απεργιακών μέτρων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

    Το θέμα της συνένωσης του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα αποφασισθεί στο παγκύπριο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει ο Νίκος Πιττοκοπίτης.

    Υπάρχει η προθυμία και η βούληση για συνένωση και η πρόσκληση είναι ανοικτή επαναλαμβάνει ο Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε διαμετρικά αντίθετες δηλώσεις για το σχέδιο Αναν προέβησαν και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Στο Τορόντο νοσοκόμα είναι το νέο θύμα της άτυπης πνευμονίας.

    [02] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΡΟΔΟΣ

    Οι Τούρκοι για άλλη μια φορά θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση στις δέκα και τριάντα το πρωί δύο τουρκικά Εφ- 16 προσέγγισαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, σαράντα μίλια νοτιανατολικά της Ρόδου, δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος της εταιρείας Βεράβια, το οποίο εκτελούσε πτήση από Αθήνα προς Λάρνακα. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων καθώς τα τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν το επιβατηγό αεροσκάφος σε απόσταση τριών μιλίων. Σύμφωνα με την ΝΕΤ δεν πρόκειται για παρενόχληση γιατί δεν διασταυρώθηκαν οι πτήσεις αλλά και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων.

    [03] ΕΔΥ ΣΗΜΕΡΑ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα διορίσει εντός της ημέρας τον νέο πρόεδρο και τα νέα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Σε δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κόμματα υπέβαλαν εισηγήσεις για άτομα τα οποία πληρούν τα κριτήρια για να διοριστούν στην επιτροπή, αλλά, πρόσθεσε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στο διορισμό με τα σταθερά του αξιοκρατικά κριτήρια. Ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης διευκρινίζοντας όμως ότι υπάρχουν αρκετά κομματικά στελέχη που διαθέτουν τα προσόντα για να διοριστούν στην ΕΔΥ, αλλά και στα συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επικρατέστερος για την προεδρία της Εδύ είναι ο Μάρκος Σπανός πρώην υπουργός Εργασίας.

    [04] ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Ν

    Καθοριστικής σημασίας για την εργατική ειρήνη στην τουριστική βιομηχανία είναι οι σημερινές διαβουλεύσεις του υπουργού Εργασίας Μάκη Κεραυνού με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Στις δώδεκα το μεσημέρι ο κύριος Κεραυνός συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΤΕΚ και στις δωδεκάμιση με την ηγεσία του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ΠαΣυΞέ.

    Αυτήν την ώρα ο υπουργός Εργασίας συναντάται με τους εκπροσώπους των συντεχνιών των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

    Το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής.

    Σε μια προσπάθεια για εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας και αποφυγή της κρίσης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων αποφάσισε την Παρασκευή όπως αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, οι όροι που έθεσε ο ΠαΣυΞέ δεν αναμένεται να γίνουν αποδεκτοί από τις συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

    Οι ξενοδόχοι ζητούν όπως από την πρώτη Νοεμβρίου υπάρξει ρύθμιση ώστε να μην υφίσταται πλέον η εισφορά του 25 τοις εκατό εκ μέρους των εργοδοτών και να διασφαλίζεται το συνεχές της απασχόλησης και των συναφών ωφελημάτων προς τους υπαλλήλους που θα βρίσκονται σε αναστολή απασχόλησης.

    Ζητούν επίσης όπως το Ταμείο Ευημερίας συσταθεί και λειτουργεί χωριστά σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, με διαχείριση από τους υπαλλήλους της.

    [05] ΠΙΤΤΟ ΕΔΕΚ

    Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν φαίνεται επι του παρόντος διατεθειμένο να συζητήσει θέμα συνένωσης με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Ο αντιπρόεδρος του Δήκο Νίκος Πιττοκοπίτης, σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε ότι η απάντηση στην πρόσκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ έχει δοθεί από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία δεν έδωσε σε κανένα αξιωματούχο εντολή για διαβουλεύσεις με στόχο τη συνένωση. Είπε επίσης ότι η πρόσκληση δεν πρόκειται να απασχολήσει στο παρόν στάδιο το Δήκο και παρέπεμψε στο παγκύπριο συνέδριο του Κόμματος, προσθέτοντας ότι εάν τότε ληφθεί απόφαση θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις. Ανέφερε ωστόσο ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και μίλησε για παθήματα που πρέπει να γίνουν μαθήματα. Ο κύριος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι έχει ήδη σταλεί επιστολή στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, στην οποία εκφράζεται η πρόθεση του Δήκο για ένταξη. Είπε επίσης ότι το Δήκο δεν χρειάζεται πιστοποιητικά για την ιδεολογία του, η οποία ηταν πάντοτε βασισμένη στο δημοκρατικό σοσιαλισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη.

    [06] ΟΜΗΡΟΥ-ΔΗΚΟ

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η συνένωση του ενδιάμεσου χώρου στη βάση της σοσιαλιστικής δημοκρατικής ιδεολογίας αποτελεί μόνιμο στόχο του Κινήματος.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι υπάρχει η προθυμία και η βούληση για συνένωση με το Δήκο και ότι η πρόσκληση παραμένει ανοικτή.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να προχωρεί με σταθερή πυξίδα πλεύσης.

    Εξ άλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης και στέλεχος του Κινήματος σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει ενοποίηση τότε δεν θα έχουν προοπτική ούτε το ΔΗΚΟ ούτε η ΕΔΕΚ, αφού θα επικρατήσει η πόλωση, η οποία θα σαρώσει τα πάντα.

    [07] ΔΗΚΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ

    Το ΔήΚο εξάλλου, σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι η συνένωση και η ενδυνάμωση του ενδιάμεσου χώρου αποτελεί μόνιμο και διαρκή στόχο του, όπως και μόνιμη είναι η ευθύνη του, ως η κυρίαρχη δύναμη στο χώρο αυτό, να εργάζεται συνετά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Στο παρόν στάδιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν έχει τεθεί ως προτεραιότητα του κόμματος η ανάληψη πρωτοβουλιών ή η ανταπόκριση του σε πρόσκληση άλλων πολιτικών δυνάμεων του χώρου προς την κατεύθυνση αυτή.

    Το ΔήΚο πιστεύει ότι υπάρχει αρκετό πρόσφορο έδαφος για έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, για πιο στενή συνεργασία των δύο κομμάτων.

    Επισημαίνει ωστόσο ότι στην ώρα τους και όταν τα συλλογικά όργανα του κόμματος αναλύσουν υπέυθυνα και αξιολογήσουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα, θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, που θα στηρίζονται με αρκετή βεβαιότητα σε κάποιες ουσιαστικές προϋποθέσεις επιτυχίας.

    [08] ΓΚΙΟΥΛ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Σε διαμετρικά αντίθετες δηλώσεις για το σχέδιο Αναν προέβησαν και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο κύριος Γκιούλ δήλωσε ότι ασχέτως από το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει πως το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό, σημασία έχει το γεγονός ότι υπάρχει και οι πρόνοιές του είναι ικανοποιητικές. Αντίθετα, ο Ραούφ Ντενκτάς επέμεινε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, δηλώνοντας ότι αν το αποδεχόταν, μεγάλος αριθμός εποίκων θα ήταν υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν την κατεχόμενη Κύπρο. Οι άνθρωποι αυτοί, είπε, βρίσκονται στην Κύπρο γιατί δεν υπέγραψα το σχέδιο. Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εντάξει την Κύπρο μέχρις ότου επιλυθεί το Κυπριακό μεταξύ των δύο ισότιμων, κατά την έκφρασή του, πλευρών. Εξάλλου, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ παραδέχθηκε ότι η Αγκυρα στέλλει διφορούμενα μηνύματα, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει την εντύπωση ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη μη λύση του Κυπριακού ως λύση, ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν θεωρεί ότι η μη λύση είναι λύση.

    [09] ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστα Σημίτης ενημέρωσε το πρωί τον πρόεδρο Στεφανόπουλο για τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λήγει σήμερα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κύριος Σημίτης επεσήμανε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας έγιναν πολύ σημαντικά γεγονότα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον κόσμο.

    Η κρίση στο Ιράκ, είπε, έδωσε αφορμή ή υπήρξε αιτία ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές της, τους περιορισμούς της και τις υποχρεώσεις της.

    Αυτή η συνειδητοποίηση, τόνισε, έχει δημιουργήσει έναν προβληματισμό που οδηγεί σε νέες λύσεις.

    Ο κύριος Σημίτης είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τώρα 25 μέλη, πρέπει να πάρει αποφάσεις για νέο Σύνταγμα και θεωρεί ότι πρέπει να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια κοινή πολιτική άμυνας.

    [10] ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Το Ισραήλ παρέδωσε το πρωί στους Παλαιστινίους τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος του βασικού αυτοκινητόδρομου που διασχίζει τη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Η συμφωνία προνοεί την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων με αντάλλαγμα την αποτροπή από την Παλαιστινιακή Αρχή των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

    Υπο τον έλεγχο των Ισραηλινών δυνάμεων εξακολουθεί να παραμένει φυλάκιο κοντά σε απομονωμένο οικισμό εβραίων εποίκων.

    Στο μεταξύ άμεση οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων πρότεινε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράις για ανάκαμψη της οικονομίας των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών.

    Σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα η Κοντολίζα Ράις υπέβαλε την πρόταση στους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής κατά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους το Σαββατοκυρίακο.

    [11] ΑΤΥΠΗ ΚΑΝΑΔΑΣ

    Στο Τορόντο του Καναδά, νοσοκόμα, η οποία εργαζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Νορθ Γιόρκ της πόλης, πέθανε από την άτυπη πνευμονία. Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από την άτυπη πνευμονία ανέρχεται, μετά και το θάνατο της νοσοκόμας, στους 39. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των καναδικών αρχών 23 άτομα φαίνεται ότι έχουν προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία στο Τορόντο και περίπου δεκατρία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, όπως σημειώνουν Καναδοί αξιωματούχοι, ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται καθημερινά από τον θανατηφόρο υιό μειώνεται συνεχώς.

    [12] ΤΚ ΚΑΥΓΑΣ

    Εικοσι-πεντάχρονος Τουρκοκύπριος από το Δάλι συνελήφθη και ετέθη υπό κράτηση ως ύποπτος σε σχέση με υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης σε ομοεθνή του, 42 χρόνων, απο το ίδιο χωριό.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση γύρω στις δέκα χθες βράδυ, ενώ οι δύο Τουρκοκύπριοι βρίσκονταν έξω από μπυραρία στο Δάλι, ο εικοσιπεντάχρονος φέρεται να επιτέθηκε στον σαρανταδυάχρονο τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κρατήθηκε για νοσηλεία.

    Ο τραυματίας είναι εκτός κινδύνου.

    [13] ΟΜΙΧΛΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

    Πυκνή ομίχλη που επικρατούσε νωρίς το πρωί στην περιοχή της Λάρνακας προκάλεσε προβλήματα στη αεροπορική κίνηση στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Δύο αεροσκάφη αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Πάφου, ενώ άλλα τέσσερα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας με καθυστέρηση.

    [14] ΧΑΚ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανεστράφη, αλλά το σχεδόν ανύπαρκτο επενδυτικό ενδιαφέρον καθήλωσε τόσο τον όγκο συναλλαγών όσο και το Γενικό Δείκτη Τιμών. Ο Δείκτης έκλεισε στις 84,98 μονάδες με ασήμαντο κέρδος 0,02%, ενώ ο όγκος συναλλαγών μόλις έφθασε στις 297 χιλιάδες λίρες.

    [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Σε νέα παρενόχληση ελληνικού αεροσκάφους της πολιτικής αεροπορίας προέβησαν σήμερα οι Τούρκοι τη φορά αυτή κοντά στη Ρόδο.Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Αθηνών- Λάρνακας.

    Εντός της ημέρας ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος διορίζει τον νέο πρόεδρο και τα νέα μέλη της Επιτροπής Δημοσίας Υπηρεσίας.Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επικρατέστερος για την προεδρία είναι ο Μάρκος Σπανός.

    Σε εξέλιξη κρίσιμες διαβουλεύσεις του υπουργού Εργασίας για αποτροπή της εφαρμογής απεργιακών μέτρων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

    Το θέμα της συνένωσης του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα αποφασισθεί στο παγκύπριο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει ο Νίκος Πιττοκοπίτης.

    Υπάρχει η προθυμία και η βούληση για συνένωση και η πρόσκληση είναι ανοικτή επαναλαμβάνει ο Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε διαμετρικά αντίθετες δηλώσεις για το σχέδιο Αναν προέβησαν και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Στο Τορόντο νοσοκόμα είναι το νέο θύμα της άτυπης πνευμονίας.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 30 June 2003 - 20:21:42 UTC